Έτοιμο κοίτασμα ετοιμάζεται να… κλέψει το «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ – Πολλά ερωτηματικά
Η Τουρκία, με κλοπή ή υποκλοπή των μελετών της ΕΝΙ, έστειλε το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», για γεώτρηση στο τεμάχιο 8, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να ξεκινήσει να τρυπάει
Η Τουρκία, με κλοπή ή υποκλοπή των μελετών της ΕΝΙ, έστειλε το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», για γεώτρηση στο τεμάχιο 8, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να ξεκινήσει να τρυπάει.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, πρόκειται για το ακριβές σημείο όπου από το τέλος του 2017, η ΕΝΙ καθόρισε ως τον στόχο γεώτρησης με την ονομασία «Ερατοσθένης Νότιο», αφού μελέτησε λεπτομερώς και με δειγματοληψία με υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ.
Το μόνο που έκανε η Τουρκία ήταν απλά να μετονομάσει τον ίδιο στόχο από «Ερατοσθένης Νότιο» σε «Λευκωσία-1».
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΝΙ, είχε αδειοδοτηθεί στο τέλος του 2017 για γεώτρηση στο ίδιο ακριβώς σημείο (η διαφορά είναι μερικά μέτρα σε μια έκταση 45 τετραγωνικών χιλιομέτρων), στον ίδιο στόχο.
Μάλιστα, πρόκειται για το «σημείο 3» από εννέα συνολικά σημεία στην επιφάνεια του βυθού που είχε μελετήσει η ΕΝΙ, η οποία επέλεξε το εν λόγω σημείο επειδή ήταν το πιο ασφαλές για ναυάγιο και συγκεντρώσεις αμφορέων στην γύρω περιοχή. Κάτι για το οποίο προφανώς καμία έγνοια δεν έχει η Τουρκία.
Επίσης, τα τεχνικά δεδομένα της παράνομης γεώτρησης του «Γιαβούζ» όπως θαλάσσιο βάθος και βάθος στόχου κάτω από τον βυθό, είναι ακριβώς αυτά που περιλαμβάνονται στον λεπτομερή σχεδιασμό της ENI και για τα οποία αδειοδοτήθηκε.
Τεκμηριωμένες πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, αναφέρουν ότι σε κάποιο στάδιο στις αρχές φθινοπώρου του 2017, υπηρεσίες ασφαλείας της Κύπρου και της Ιταλίας, διερευνούσαν ιδιαίτερα διακριτικά το ενδεχόμενο διαρροής τεχνικών στοιχείων των σχεδιασμών της ΕΝΙ για γεωτρήσεις στα κοιτάσματα «Καλυψώ», «Σουπιά» και το «Ερατοσθένης Νότιο» που έστειλε τώρα το «Γιαβούζ» η Τουρκία.
Προφανώς, απογοητευμένοι από τους στόχους των πέντε προηγούμενων παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ με τα γεωτρύπανα «Πορθητής» και «Γιαβούζ», η Τουρκία αποφάσισε να μην εμπιστευθεί τους γεωλόγους και αναλυτές των δικών της σεισμογραφικών και να δοκιμάσει «έτοιμη» συνταγή της ΕΝΙ.
Πάντως, τα στοιχεία του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, δείχνουν ότι μετά τις ανακαλύψεις σε Καλυψώ και Γλαύκο και την αποτυχία στην Ανθία, η ΕΝΙ αναθεώρησε για γεωλογικούς λόγους με βάση τα ευρήματα, τις πιθανότητες για κοίτασμα στο εν λόγω σημείο.
Πολλά ερωτηματικά…
Η εν λόγω αποκάλυψη έρχεται λίγες ώρες μετά τη «βόμβα» ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βάζει στο κάδρο των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, και συγκεκριμένα στη θαλάσσια ζώνη που προκύπτει από την παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Τρίπολης, την Ιταλία.
Συγκεκριμένα, ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε σε κάποιες επαφές που έχουν Ρώμη και Άγκυρα για πραγματοποίηση γεώτρησης ανοιχτά της Λιβύης. Όπως είχε χαρακτηριστικά «αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας ώστε στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση. Επειδή τώρα οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που δεν έκανε η Κύπρος κι αυτό τρελαίνει την Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, αν γίνει αυτό τότε θα υπάρχουν πολύ διαφορετικές εξελίξεις.
Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται πως η στάση της Ιταλίας είναι διφορούμενη απέναντι σε όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα, ενώ ταυτόχρονα δεν ήταν ξεκάθαρη η στάση της για την υλοποίηση του αγωγού EastMed.
Από την Ιταλία δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, εάν όμως ισχύουν τα λεγόμενα του τούρκου προέδρου αυτό θα αποτελέσει «μαχαιριά» για την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί, αν καρποφορήσουν οι συζητήσεις, επί της ουσίας η Ιταλία θα αναγνωρίσει τα παράνομα τουρκο-λιβυκά μνημόνια δημιουργώντας νέα δεδομένα στην περιοχή.
Δεδομένου, λοιπόν, ότι η ΕΝΙ είναι εταιρία με έδρα την Ιταλία, προκαλούνται έντονα ερωτηματικά κατά πόσο η οι δύο εξελίξεις σχετίζονται μεταξύ τους.
«Στο τεμάχιο 8 το Γιαβούζ»
Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο σε μια ακόμα προκλητική κίνηση της Τουρκίας, το ΥΠΕΞ της χώρας ανακοίνωσε πως το γεωτρύπανο Γιαβούζ, μεταφέρθηκε, για πρώτη φορά, σε περιοχή της Νότιας ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 8, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την Λεμεσό, σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak», η οποία επικαλούνταν ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, το Γιαβούζ μεταφέρθηκε σε θαλάσσια περιοχή στο νότιο τμήμα της Κύπρου.
O εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσοϊ, ανάφερε ότι : «Το γεωτρύπανο Yavuz έφτασε στην περιοχή άδειας G, στο νότιο τμήμα του νησιού, για να πραγματοποιήσει την τρίτη δραστηριότητά του γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, την περασμένη Παρασκευή».
Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξαπολύει βολές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης -που χαρακτήρισε παράνομες τις τουρκικές γεωτρήσεις – κατηγορώντας τη για δύο μέτρα και δύο σταθμά.
«Η ΕΕ σιωπά από το 2003, για την υπεξαίρεση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε οποιαδήποτε δήλωση έκανε, δεν ανέφερε τους Τουρκοκύπριους και αγνόησε την ύπαρξη και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Καταρχάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τερματίσει τις προκατειλημμένες πολιτικές των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέχρις ότου εγγυηθούν τα δικαιώματά τους στους φυσικούς πόρους του νησιού» καταλήγει η ανακοίνωση της Άγκυρας.
Αντίδραση του ΥΠΕΞ
Η εν λόγω είδηση προκάλεσε την απερίφραστη καταδίκη της Αθήνας, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών.
«Δεν εκπλήσσει η ανακοίνωση νέας παράνομης γεώτρησης από την Τουρκία εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχές αδειοδοτημένες σε ευρωπαϊκές εταιρείες» αναφέρει η ελληνική διπλωματία.
Εξηγεί δε, πως και αυτή η προκλητική κίνηση της Τουρκίας «εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, που εκτείνονται από εισβολή και κατοχή εδάφους, παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, μέχρι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποπειρών σφετερισμού υποθαλάσσιων πόρων γειτονικών και μη χωρών της».
Συμπληρώνει ακόμη πως η κοινός στόχος όλων των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας είναι «η εξυπηρέτηση επεκτατικών βλέψεων μέσω δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους».
Ωστόσο για την ελληνική κυβέρνηση οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία δεν μπορούν να παράξουν έννομα αποτελέσματα και τετελεσμένα.
«Όπως έχουμε τονίσει, οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, ακόμη και αν επαναλαμβάνονται παρά τη διεθνή κατακραυγή που προκαλούν, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, ούτε βέβαια δημιουργούν τετελεσμένα. Σε κάθε περίπτωση, καταδικάζονται απερίφραστα» υπογραμμίζει το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σημειώνεται η νέα αυτή πρόκληση της Άγκυρας γίνεται με φόντο και τη Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο, ενώ φαίνεται πως δοκιμάζει τις προθέσεις της ΕΕ και των υπόλοιπων μερών, δείχνοντας να περιφρονεί πιέσεις και ενδεχόμενες κυρώσεις.
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο