Η Ιταλία διαψεύδει κατηγορηματικά τον Ερντογάν για τα περί γεωτρήσεων στη Μεσόγειο
Tο ιταλικό υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με «φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο για τυχόν διαπραγμάτευση της Ιταλίας με την Τουρκία, για εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων» διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του Ταγίπ Ερντογάν
Την ώρα που πλήθαιναν τα γεωπολιτικά «σύννεφα» πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έβαλε στο κάδρο της συμφωνίας με τη Λιβύη και των επιδιωκόμενων γεωτρήσεων την Ιταλία, η Ρώμη διέψευσε επίσημα τους ισχυρισμούς του τούρκου προέδρου.
Tο ιταλικό υπουργείο εξωτερικών, με αρκετή καθυστέρηση πάντως, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με «φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο για τυχόν διαπραγμάτευση της Ιταλίας με την Τουρκία, για εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων».
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά «οι φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες η Ιταλία φέρεται να διαπραγματεύεται με την Τουρκία με στόχο την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων, στα ανοικτά της Λιβύης, στο πλαίσιο του πρόσφατου μνημονίου συνεργασίας της Άγκυρας με την Τρίπολη για την οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων, στερούνται βάσης».
Στο πλαίσιο αυτό η Ιταλία -χωρίς να παίρνει ξεκάθαρη θέση- «πετά το μπαλάκι» σε Αθήνα και Άγκυρα για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, υποστηρίζοντας ότι αυτή πρέπει «να πραγματοποιηθεί διαμέσου διαπραγμάτευσης μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών».
«Αυτό που η Ιταλία υποστηρίζει εδώ και καιρό είναι ότι η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Μεσόγειο θα έπρεπε να ιδωθεί ως μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξει κανείς, μέσω της συνεργασίας όλων των παράκτιων χωρών. Αυτό απαιτεί, μεταξύ των άλλων, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών να πραγματοποιηθεί διαμέσου διαπραγμάτευσης μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών. Είναι η θέση που εκφράσαμε τους τελευταίους μήνες, στις τουρκικές αρχές, σε όλες τις συναντήσεις μας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας.
Στο σημείο αυτό σημειώνεται πως η στάση της Ιταλίας είναι διφορούμενη απέναντι σε όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα, ενώ ταυτόχρονα δεν ήταν ξεκάθαρη η στάση της για την υλοποίηση του αγωγού EastMed.
Οι ισχυρισμοί Ερντογάν
Ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε σε κάποιες επαφές που έχουν Ρώμη και Άγκυρα για πραγματοποίηση γεώτρησης ανοιχτά της Λιβύης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας ώστε στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση. Επειδή τώρα οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που δεν έκανε η Κύπρος κι αυτό τρελαίνει την Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, αν γίνει αυτό τότε θα υπάρχουν πολύ διαφορετικές εξελίξεις.
Αθήνα: Δεν υπάρχει θέμα κοινών γεωτρήσεων Ιταλίας – Τουρκίας
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, πάντως κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε πως πρόκειται για πληροφορίες που προέρχονται από τουρκικά ΜΜΕ, διαψεύδοντας τις όποιες επαφές Αγκυρας – Ρώμης.
«Όσον αφορά την Ιταλία, να δούμε το ζήτημα των εξωτερικών εξελίξεων και των εθνικών συμφερόντων της Ιταλίας υπό το πρίσμα των εσωτερικών εξελίξεων αυτό το διάστημα και είναι θέμα χρόνου να προχωρήσουμε στα ζητήματα που αφορούν τον EastMed. Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Mεσόγειο είναι σαφής η καταδίκη και δεν υπάρχει κανένα θέμα κοινών γεωτρήσεων με την Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, ερωτηθείς για την ιταλική στάση και την συμμετοχή της χώρας στη συμφωνία για τον East Med, τόνισε: «Το Σάββατο υπήρχαν διαφορετικά μηνύματα από τη Ρώμη μέσω του τουρκικού πρακτορείου Anadolu. Στο πρώτο εμφανιζόταν ο ΥΠΕΞ, Ντι Μάιο, να είναι κατά του αγωγού, ενώ λίγο μετά υπήρχε τροποποιητική του δήλωση. Αυτό που ξέρουμε επισήμως είναι ότι η Ιταλία έχει δώσει την συγκατάθεση της για τον αγωγό».
Ρόλο ρυθμιστή διεκδικεί η Ρώμη
Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Βερολίνου είχε διμερή συνάντηση με τον τούρκο υπουργό εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο τέλος της οποίας υπογράμμισε την καθοριστική σημασία της συνεργασίας με την Άγκυρα.
Παρά το ότι η Ιταλία αρχικά καταδίκασε τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ο Ντι Μάιο αρνήθηκε να υπογράψει τα τελικά συμπεράσματα της συνάντησης του Καΐρου, με τους ομολόγους του Ελλάδας, Γαλλίας, Αιγύπτου και Κύπρου. Η Ρώμη, ουσιαστικά, προσπαθεί να εξασφαλίσει άμεση, συνεχή επικοινωνία τόσο με τη Μόσχα, όσο και με την Άγκυρα, για να παίξει και βασικό ρόλο στη λιβυκή κρίση.
Προς το παρόν, όμως, δεν πέτυχε κάτι το σημαντικό: η τριμερής συνεργασία Ιταλίας, Ρωσίας και Τουρκίας για το λιβυκό, την οποία επιθυμεί η κυβέρνηση Κόντε, μέχρι τώρα δεν έχει ούτε καν ξεκινήσει. Η δε προσπάθεια να οργανωθεί η επόμενη συνάντηση για τη Λιβύη, στην ιταλική πρωτεύουσα, έχει ναυαγήσει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις