Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τα μηνύματα του Μητσοτάκη κατά της ακροδεξιάς βίας

Τα μηνύματα του Μητσοτάκη κατά της ακροδεξιάς βίας

Σαφείς καταδικαστικές αναφορές σε ακροδεξιά βία, ονομαστική αναφορά στη δολοφονία Παύλου Φύσσα αλλά και έμμεσες αποδοκιμασίες των κινητοποιήσεων κατά των προσφύγων εμπεριείχε μεταξύ άλλων η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για τα θύματα της τρομοκρατίας

Σαφείς καταδικαστικές αναφορές σε ακροδεξιά βία, ονομαστική αναφορά στη δολοφονία Παύλου Φύσσα αλλά και έμμεσες αποδοκιμασίες των κινητοποιήσεων κατά των προσφύγων εμπεριείχε μεταξύ άλλων η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για τα θύματα της τρομοκρατίας που έγινε στο Πολεμικό Μουσείο το μεσημέρι της Δευτέρας.

Πληγή

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Με την ίδια ένταση, όμως, η πολιτεία οφείλει να είναι αμείλικτη και απέναντι στην νέα βία η οποία πηγάζει από την ακροδεξιά. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι ακόμα μια ανοιχτή πληγή στην κοινωνία μας. Το ίδιο και οι ρατσιστικές επιθέσεις. Όπως και τα χτυπήματα εναντίον της ενημέρωσης με τελευταίο κρούσμα τον ξυλοδαρμό Γερμανού δημοσιογράφου, χθες, στο Σύνταγμα. Όλα αυτά δεν έχουν καμία θέση στον τόπο μας».

Σημειώνεται δε, ότι χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μίλησε για «φασιστική βία» εκφράζοντας την κατηγορηματική καταδίκη της κυβέρνησης για τον ξυλοδαρμό του ανταποκριτή της Deutche Welle από ακροδεξιούς του συλλαλητηρίου κατά των προσφύγων.

Είναι γεγονός ότι εδώ και πολύ καιρό οι αναφορές αυτές που ανοίγουν μέτωπο με την ακροδεξιά είτε έλλειπαν, είτε σε κάθε περίπτωση δεν ήταν στην αιχμή του δόρατος, του δημόσιου λόγου του κ. Μητσοτάκη και των στελεχών της ΝΔ.

Αντιθέτως ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκαλούνταν εντός της βουλής από τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι επιλέγει την ατζέντα της ακροδεξιάς και ξεχνά τις δολοφονίες Φύσσα και Τεμπονέρα.

Ήταν άλλωστε η περίοδος κατά την οποία ο νυν πρωθυπουργός ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρωτιόταν τι ενδιαφέρει έναν 17χρονο τι έγινε το 1963 (έτος δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη από παρακρατικές ακροδεξιές ομάδες στη Θεσσαλονίκη). Ενώ σε διεθνή ΜΜΕ έδινε συνεντεύξεις υποστηρίζοντας ότι η βία στην Ελλάδα μετά την Μεταπολίτευση έχει ακροαριστερή προέλευση.

Είναι γεγονός ότι οδεύοντας προς την εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου του 2019 ο κ. Μητσοτάκης είχε πολύ προσεκτικό λόγο και απέφευγε να ανοίξει μέτωπο με την ατζέντα δυνάμεων που βρίσκονταν στα δεξιά της ΝΔ.

Μάλιστα οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγορούσαν ότι επέλεγε τη σύμπλευση με αυτό το χώρο για να αποσπάσει τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους με σκοπό την εκλογική νίκη στη ΝΔ.

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονταν κυρίως οι αντιδράσεις για το προσφυγικό, η ρητορική στα ελληνοτουρκικά και κυρίως η στήριξη της ΝΔ στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μπούμερανγκ

Πλέον η ΝΔ βρίσκεται στην κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός στο τιμόνι της χώρας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει γίνει δέκτης των ίδιων ακροδεξιών αντιδράσεων. Πιο χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις που υφίστανται και η σημερινή κυβέρνηση για το προσφυγικό με αποκορύφωμα τους προπηλακισμούς που δέχτηκε στην εκλογική του περιφέρεια στη Χίο, δύο μέρες πριν γίνει υπουργός Μετανάστευσης ο Νότης Μηταράκης.

Σκληρή κριτική δέχεται από τα δεξιά της η ΝΔ και ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών για προεκλογική και μετεκλογική ασυνέπεια, καθώς τώρα υπηρετεί μια γραμμή πιστής τήρησης της Συμφωνίας, την οποία ο κ. Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει «εθνικά επιζήμια».

Είναι γεγονός πως στην κυβέρνηση υπάρχει ανησυχία προκειμένου να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Στο Μαξίμου καταγράφουν ότι οι αντιδράσεις για τη δημιουργία δομών προσφύγων και μεταναστών στην Ηπειρωτική Ελλάδα προέρχεται κυρίως από «γαλάζιους» αυτοδιοικητικούς φορείς.

Οι σημερινές ακροδεξιές κινητοποιήσεις κατά των προσφύγων και μεταναστών ουσιαστικά πιέζουν την κυβέρνηση να ακολουθήσει απροσχημάτιστα πολιτικές τύπου Όρμπαν και Σαλβίνι.

Ταυτόχρονα το πρωθυπουργικό γραφείο αξιολογεί την ύπαρξη φωνών πατριδοκαπηλείας τόσο με φόντο τα ελληνοτουρκικά, όσο και με την πορεία διεύρυνσης των Δυτικών Βαλκανίων που άπτεται της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη κατά της ακροδεξιάς βίας έχουν στόχο να περιορίσουν αν μη τι άλλο το τέρας που εξέθρεψε εν μέρει και η ίδια η ΝΔ με την αντιπολιτευτική της τακτική πριν της γυρίσει μπούμερανγκ σήμερα που βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Η δίκη

Βέβαια οι αναφορές αυτές του κ. Μητσοτάκη κατά της ακροδεξιάς βίας έχουν και μια άλλη πτυχή και δεν είναι καθόλου τυχαία η ονομαστική αναφορά του πρωθυπουργού στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Αυτή η αναφορά εν μέρει έχει να κάνει και με την εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής και κυρίως με τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η εισαγγελική πρόταση που βγάζει λάδι όλα τα μεγαλοστελέχη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Αυτό άλλωστε έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά ακόμα και σε ένα μετριοπαθές τμήμα της ΝΔ και ιδίως σε ένα κομμάτι της κοινωνικής της βάσης.

Ακόμα περισσότερα ερωτηματικά έχει προκαλέσει η σιωπή του πολιτικού κόσμου και φυσικά της κυβέρνησης.

Πλυντήριο

Ωστόσο οι αναφορές αυτές του κ. Μητσοτάκη για τη «νέα βία» της ακροδεξιάς συνυπάρχει με την επισήμανση του πρωθυπουργού πως «η βία δεν έχει χρώμα και η καταδίκη της δεν μπορεί να γίνεται με αστερίσκους και διευκρινιστικές υποσημειώσεις».

Το σύνολο της τοποθέτησης του πρωθυπουργού κατά ορισμένους προσομοιάζει με διαφορετικά λόγια στη θεωρία των δύο άκρων. Κατά την ίδια αυτή προσέγγιση η ανάδειξη της ακροδεξιάς βίας θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως «πλυντήριο» για την ενίσχυση της κρατικής και αστυνομικής καταστολής κατά πάντων και φυσικά της Αριστεράς.

Άλλωστε στη ΝΔ εξακολουθούν να υπάρχουν φωνές που διαφοροποιούνται από την επίσημη γραμμή με άκρως δεξιό στίγμα όπως πχ ο Άδωνις Γεωργιάδης που μιλάει για σχέδιο αλλοίωσης της χώρας τη στιγμή ενός πολύνεκρου ναυαγίου με πρόσφυγες.

Μάλιστα μέχρι σήμερα δεν έχει αποδοκιμαστεί ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος που συσχετίζει ακόμα και τον Αλέξη Τσίπρα με την τρομοκρατία. Ενώ ο ίδιος βουλευτής είχε ηγηθεί μετώπου και κατά του ΚΚΕ με αφορμή τις αντιαμερικανικές διαδηλώσεις και τις μπογιές στο άγαλμα του Τρούμαν.

Must in

Ομπράντοβιτς: «Δεν θέλω να υποτιμήσω τη δουλειά του Σπανούλη στη Μονακό, αλλά…»

Ο Σάσα Ομπράντοβιτς μίλησε για τη Μονακό χωρίς τον ίδιο στην άκρη του πάγκου και για τον Βασίλη Σπανούλη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο