Τσίπρας : Όχι στη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγους
Ο κ. Τσίπρας ασκεί κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι κινείται «με ταχύτητα στην αντίθετη από την αναγκαία κατεύθυνση»
«Η πιο μεγάλη απειλή για τη Δημοκρατία είναι οι πολιτικές που διευρύνουν το οικονομικό χάσμα – σ’ αυτές πρέπει να δοθεί τέλος», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε άρθρο του που είχε δημοσιευθεί στο πλαίσιο του αφιερώματος «World Review» του Euro2day.gr και των «New York Times».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται εισαγωγικά στη σύνδεση της έκρηξης των ανισοτήτων με την κυριαρχία της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας, για να τονίσει πως «η πρωτοφανής συγκέντρωση πλούτου και ισχύος στα χέρια μιας ολιγαρχίας αποτέλεσε πολιτική επιλογή – δεν είναι ούτε φυσικό φαινόμενο ούτε νομοτελειακή εξέλιξη της ιστορίας». Πολύ περισσότερο, συνεχίζει, «οι ανισότητες είναι αντίθετες στην ανθρώπινη φύση και όχι το αντίστροφο, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2017».
Αναφέρει ότι αυτή η υπερσυγκέντρωση πλούτου και ισχύος οδηγεί στη διάβρωση της δημοκρατίας, «απειλεί την κοινωνική σταθερότητα και τη δημοκρατία, λειτουργώντας και ως εφαλτήριο για τον ακροδεξιό λαϊκισμό». Επισημαίνει ότι το πρόβλημα δημοκρατίας από την ακραία ανισότητα εισοδημάτων και πλούτου «είναι και παγκόσμιο πρόβλημα, που αφορά στους συσχετισμούς ισχύος σε διεθνή κλίμακα» και προκαλείται από την απώλεια κυριαρχίας των κρατών.
Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι παρέλαβε στη δυσχερέστερη δημοσιονομικά περίοδο την ελληνική οικονομία, εργάστηκε για να αμβλύνει τις ανισότητες, καθώς έθεσε σε προτεραιότητα μεταρρυθμίσεις και πολιτικές για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας και των ανισοτήτων» (θεσμοθέτηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, αναδιαμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής με προτεραιότητα την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, επιδότηση στέγης για χιλιάδες αδύναμα νοικοκυριά, ετήσια κατανομή κοινωνικού μερίσματος, όπως αναφέρει.
Η υπερσυγκέντρωση πλούτου και ισχύος είναι πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων του νεοφιλελευθερισμού, συνεπώς πολιτική επιλογή και προτεραιότητα για τις δημοκρατικές και προοδευτικές κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι η ανάσχεσή του και η άμβλυνση των συνεπειών του, σημειώνει. Τονίζει πως «η κατανομή του εισοδήματος και του πλούτου είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό ζήτημα, άρα η καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων σκιαγραφεί σήμερα τη βασική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, οφείλουν να αναζητήσουν παρεμβάσεις για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την καταπολέμηση των ανισοτήτων και της παρεπόμενης συγκέντρωσης πλούτου». Παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, για τη θέσπιση ενιαίων φορολογικών μέτρων και κανόνων για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, τις βραχυπρόθεσμες κερδοσκοπικές κινήσεις κεφαλαίων και τη διευκόλυνση οικονομικών πολιτικών για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την ανάσχεση των ανισοτήτων, για την επιβολή ήπιων εκδοχών ενός ευρωπαϊκού φόρου Tobin, τη φορολόγηση των ψηφιακών γιγάντων και πολυεθνικών κολοσσών, την εισαγωγή κοινής εταιρικής φορολογικής βάσης.
Η κυβέρνηση δίνει λίγα σε πολλούς και πολλά σε λίγους
Ο κ. Τσίπρας ασκεί κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι κινείται «με ταχύτητα στην αντίθετη από την αναγκαία κατεύθυνση». Συγκεκριμένα, αναφέρει για τη φορολογική πολιτική ότι «σπεύδει να αξιοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε, δίνοντας λίγα σε πολλούς και πολλά σε λίγους, τόσο με την τροποποίηση της ελάφρυνσης του ΕΝΦΙΑ, ώστε αυτή τελικά να καλύπτει τις μεγάλες περιουσίες, όσο και με φορολογία των επιχειρήσεων, όπου η μείωση θα γίνει αισθητή μόνο για όσες έχουν μεγάλα κέρδη».
Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «χαρίζει δώρα και ασυλία στους οικονομικούς εγκληματίες. Τους αποδεσμεύει τους δεσμευμένους λογαριασμούς και αλλάζει πραξικοπηματικά, προκειμένου να ελέγξει ασφυκτικά, την Επιτροπή Ανταγωνισμού».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ακόμη ότι «τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά, στο κρίσιμο ερώτημα του πώς αντιμετωπίζεται η συγκέντρωση πλούτου στα χέρια ολοένα και λιγότερων, επιχείρησε να θέσει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Άρθρου 21 του Συντάγματος, εισάγοντας την κρατική εγγύηση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους τους πολίτες, του κοινωνικού δικαιώματος στην υγεία και τον δημόσιο έλεγχο των βασικών κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και ο ηλεκτρισμός».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει τη ΝΔ ότι την καταψήφισε στην προηγούμενη Βουλή και ότι «δυστυχώς, το ίδιο θα συμβεί και στην παρούσα, οπότε δεν πρόκειται να λάβει τις απαιτούμενες 180 ψήφους για να εισαχθεί στο Σύνταγμα της πατρίδας μας.
- Βόρεια Κορέα: Καταδικάζει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ, Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας
- Τραμπ: Ανακοίνωσε τις νέες επιλογές αξιωματούχων για τον Λευκό Οίκο, τα υπουργεία και το κυβερνητικό έργο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Αντισυστημισμός, ο νέος κίνδυνος
- Τι είναι τα ηλεκτρικά δίκτυα UHV και πως η Κίνα έγινε υπερδύναμη σε αυτά
- Αμαλιάδα: «Την εγγονούλα μου την πήραν από τα χέρια της μαυρισμένη», λέει η γιαγιά του παιδού που σώθηκε
- ΚΚΕ: Τίμησε τον Κώστα Βάρναλη με μια μεγάλη εκδήλωση-συναυλία