Κοροναϊός : Εξαπλώνεται η φονική επιδημία – Πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ, σε επιφυλακή η Ελλάδα
Πολλές χώρες βρίσκονται σε επιφυλακή για τον κοροναϊό λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα ασφαλείας, ενώ κινητοποίηση υπάρχει από τις αρμόδιες αρχές και στην Ελλάδα
Συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα, με τον κοροναϊό να εξαπλώνεται επικίνδυνα. Μετά τους έξι θανάτους και τα 300 τουλάχιστον κρούσματα που έχει προκαλέσει στην Κίνα, το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού «χτύπησε» και τις ΗΠΑ.
Πολλές χώρες βρίσκονται σε επιφυλακή λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα ασφαλείας, ενώ κινητοποίηση υπάρχει από τις αρμόδιες αρχές και στην Ελλάδα με τους επιστήμονες πάντως να διαπιστώνουν χαμηλό κίνδυνο «εισαγωγής» του κοροναϊού στη χώρα.
Παγκόσμια κινητοποίηση
Η επιδημία ξεκίνησε από τη Βουχάν της κεντρικής Κίνας και έχει προκαλέσει παγκόσμια κινητοποίηση. Κρούσματα έχουν καταγραφεί, επίσης, στο Πεκίνο, τη Σαγκάη, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να αποφανθεί κατά πόσο κρίνεται απαραίτητη η κήρυξη «επείγουσας κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας».
Παράλληλα, ο ελληνικός Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εξέδωσε οδηγίες προστασίας για όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Κίνα το επόμενο διάστημα.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Όπως συμβαίνει και με άλλους τύπους κοροναϊών, προήλθε από ζώα ή και θαλασσινά, αναφέρει η βρετανική Guardian. Πολλοί εκ των ασθενών είτε εργάζονταν είτε σύχναζαν κοντά στην αγορά θαλασσινών της πόλης Βουχάν.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, προς το παρόν, δεν υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.
Πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ
Το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού διαγνώστηκε πάντως και στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στο Σιάτλ, με τις αρχές να φοβούνται για αύξησή τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών (CDC), ο ασθενής είναι ένας «ταξιδιώτης από την Κίνα».
Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανέφερε ότι αναμένει να δει στις ΗΠΑ περισσότερα κρούσματα του νέου κοροναϊού.
Όπως επισημαίνει το CDC, έχει αναπτύξει ένα νέο τεστ, το οποίο επέτρεψε την ταυτοποίηση της παρουσίας του ιού σε έναν επιβάτη που ταξίδευε από την Κίνα στο Σιάτλ και σχεδιάζει να διευρύνει τους ελέγχους στα αεροδρόμια της Ατλάντα και του Σικάγο.
Σύμφωνα με το CDC, πρόκειται για έναν 30χρονο άνδρα που νοσηλεύεται στο Έβερετ, κοντά στο Σιάτλ.
Ο άνδρας έφθασε στο αεροδρόμιο του Σιάτλ τη 15η Ιανουαρίου με πτήση με ανταπόκριση από την Βουχάν. Δεν είχε παρουσιάσει συμπτώματα κατά την άφιξή του, όμως επικοινώνησε ο ίδιος με τις υπηρεσίες υγείας την Κυριακή μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων. Ένα δείγμα που εστάλη στο CDC επέτρεψε χθες την επιβεβαίωση ότι είχε μολυνθεί από τον νέο ιό, περιέγραψε ο Σκοτ Λιντκουίστ, επιδημιολόγος της πολιτείας της Ουάσιγκτον.
«Συνεργάζεται πλήρως» επιβεβαίωσαν οι Αρχές. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Providence Regional Medical Center στο Έβερετ. Η κλινική κατάστασή του είναι καλή, διαβεβαίωσε ο Κρις Σπάιτερς, ο υπεύθυνος των υγειονομικών αρχών της κομητείας του Σνόχορνις, βόρεια του Σιάτλ.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Στο μεταξύ, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) παραμένει σε επαγρύπνηση για τον νέο κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε.
Όπως αναφέρεται, ο ΕΟΔΥ επαγρυπνεί για ενδεχόμενα κρούσματα σε ταξιδιώτες, ενώ έχει ήδη εκδώσει ενημερωτικό υλικό και οδηγίες για τις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά και τα νοσοκομεία.
Η σύσκεψη για τον νέο κοροναϊό (2019-nCoV) έγινε υπό τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, ενώ κατά τη σύσκεψη έγινε ανασκόπηση των διεθνών δεδομένων σχετικά με τη νόσο καθώς και εκτίμηση κινδύνου για την Ελλάδα.
Χαμηλός κρίνεται ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος του κοροναϊού, αναφέρει ο ΕΟΔΥ επικαλούμενος τρέχοντα δεδομένα και οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Σε κάθε περίπτωση, ο οργανισμός δεσμεύεται να παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και να συνεργάζεται με τους διεθνείς οργανισμούς για τυχόν περαιτέρω απαραίτητα μέτρα.
Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ
Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ, με ανακοίνωσή του, δίνει συμβουλές προς όσους ταξιδέψουν προς και από την Κίνα.
Αν ταξιδεύετε προς την πόλη Βουχάν συνιστάται:
- Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
- Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.
- Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
Αν επιστρέφετε από την πόλη Βουχάν και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται:
- Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.
- Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.
- Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.
- Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
Τι είναι ο κοροναϊός
1. Πρόκειται για ένα νέο στέλεχος κοροναϊού που διαφέρει από τον SARS-CoV, τον κοροναϊό που προκάλεσε την επιδημία SARS το 2003, αλλά και από τους υπόλοιπους κοροναϊούς που έχουν απομονωθεί μέχρι σήμερα από τον άνθρωπο. Οι κοροναϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που περιλαμβάνει τόσο τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, όσο και αυτόν που προκαλεί το SARS
2. Ο νέος κοροναϊός (MERS-CoV) απομονώθηκε για πρώτη φορά από ασθενείς με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, στην Αραβική Χερσόνησο, το Σεπτέμβριο του 2012.
3. Λόγω του περιορισμένου μέχρι σήμερα αριθμού των κρουσμάτων, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές πληροφορίες όσον αφορά την πιθανή πηγή έκθεσης, τον τρόπο μετάδοσης, το κλινικό φάσμα της λοίμωξης και τη διάρκεια της περιόδου επώασης.
Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο
Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις ο νέος κοροναϊός φαίνεται ότι μεταδίδεται και μέσω της ανθρώπινης επαφής. Συγκεκριμένα:
- Με την επαφή μεταξύ του ασθενή και των ατόμων που τον φροντίζουν.
- Με την παραμονή ενός ανθρώπου στον ίδιο χώρο με τον ασθενή κατά την φάση της λοίμωξης.
Τι προκαλεί
Με βάση την υπάρχουσα κλινική εμπειρία, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό εκδηλώνεται συνήθως ως πνευμονία, με εμφάνιση οξείας, σοβαρής νόσου του αναπνευστικού, με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και αναπνευστική δυσχέρεια.
Σημειώνεται ότι τα παραπάνω συμπτώματα και σημεία της νόσου, βασίζονται στη μελέτη περιορισμένου αριθμού κρουσμάτων και ενδέχεται να αλλάξουν όταν θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες.
Σε αρκετές περιπτώσεις η λοίμωξη έχει οδηγήσει σε εμφάνιση επιλοκών (Οξύ Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS), νεφρική ανεπάρκεια, πολυοργανική ανεπάρκεια, διαταραχές της πήξης, περικαρδίτιδα) ή και θάνατο.
Προφύλαξη
Συνιστώνται τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομο που παρουσιάζει τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχει πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχή υψηλού κινδύνου.
Σε περιπτώσεις χειρισμών που ενέχουν αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας αερολύματος, στις βασικές προφυλάξεις και προφυλάξεις σταγονιδίων προστίθενται και προφυλάξεις για πρόληψη μετάδοσης αερογενώς μεταδιδόμενου νοσήματος.
Ποια άλλα είδη κοροναϊών έχουμε συναντήσει στο παρελθόν;
Το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, γνωστό και ως Sars, αλλά και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής, γνωστό ως Mers, προκλήθηκαν από κοροναϊούς που προήλθαν από ζώα.
Παρότι το Mers θεωρείται ότι μεταδόθηκε στον άνθρωπο από καμήλες, η πιθανότητερη πηγή του κοροναϊού και στις δύο περιπτώσεις ήταν νυχτερίδες.
Τα πρώτα κρούσματα Sars είχαν διαπιστωθεί στην Κίνα στα τέλη του 2002 και η ασθένεια είχε εξαπλωθεί σε συνολικά 37 χώρες, κάτι που είχε ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις κατά των κινεζικών αρχών, καθώς δεν είχαν αντιδράσει άμεσα. Περισσότερα από 8.000 άτομα είχαν ασθενήσει εκείνη την περίοδο και περισσότεροι από 750 εξ αυτών είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή.
Το Mers, από την άλλη, μεταδίδεται πιο δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά έχει μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας. Όπως αναφέρει το βρετανικό μέσο, το 35% των συνολικά 2.500 ατόμων που νόσησαν, έχασαν τη ζωή τους.
- Κακοκαιρία Alexandros: Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ – Live η πορεία των φαινομένων
- Υπό κράτηση Κροάτης υπουργός – Κατηγορείται για διαφθορά
- Πυρηνικά όπλα: Οι τελευταίες οδηγίες Μπάιντεν και τα «ερωτηματικά» του Τραμπ
- «Όχι» του Ισραήλ σε επιπλέον βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
- Κασσελάκης: Μίλησε για «πραξικόπημα» στον ΣΥΡΙΖΑ – «Είναι πολλά τα λεφτά…»
- Τα σχέδια της UNESCO για την ενίσχυση του σάκε