Σύντομη παρένθεση η συναίνεση
αναμενόμενη εκλογή το μεσημέρι της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου, της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας και μάλιστα με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, αποτελεί μια θετική στιγμή για το πολιτικό σύστημα της χώρας. Πολλοί θα ανέμεναν ότι θα υπήρχαν και άλλες τέτοιες στιγμές, όπως για παράδειγμα στην προσπάθεια να συζητηθεί οργανωμένα και διακομματικά το ζήτημα της παραγωγικής […]
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι - Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων του Λιβάνου
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
αναμενόμενη εκλογή το μεσημέρι της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου, της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας και μάλιστα με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, αποτελεί μια θετική στιγμή για το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Πολλοί θα ανέμεναν ότι θα υπήρχαν και άλλες τέτοιες στιγμές, όπως για παράδειγμα στην προσπάθεια να συζητηθεί οργανωμένα και διακομματικά το ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, η εθνική γραμμή έναντι της Τουρκίας, κ.α.
Είναι πολύ ωραία για να είναι αληθινό και κινείται στη σφαίρα της ουτοπίας, αν κανείς πίστευε ότι θα υπήρχε το περιθώριο συζήτησης και συνεννόησης, έστω και για τα ελάχιστα που πρέπει να γίνουν. Οι εντάσεις και συγκρούσεις είναι προ των πυλών.
Η πρώτη μεγάλη μάχη θα δοθεί επί τις επόμενες ώρες επί του εκλογικού νόμου και του νομοσχεδίου ουσιαστικά που καταργεί την απλή αναλογική που υποστήριξε και προώθησε με πάθος ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει την κατάργηση του υφιστάμενου νόμου και προωθεί ένα ενισχυμένο εκλογικό σύστημα με μπόνους, αλλά αυτή τη φορά κλιμακωτά. Από την άλλη πλευρά ο Αλ. Τσίπρας, ο βασικός πολιτικός παίκτης στο πλαίσιο του δικομματικού παιχνιδιού, διαφωνεί κάθετα και επιμένει στην απλή αναλογική.
Αυτή η διάσταση των δυο αναδείχθηκε και στην πρόσφατη συνάντησή τους με αφορμή την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.
Εκεί στην επισήμανση του Κυρ. Μητσοτάκη ότι θα αλλάξει ο νόμος, ο Αλ. Τσίπρας του εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου.
«Σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος δυστυχώς επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Αυτών δηλαδή που μας οδήγησαν στη κρίση» λένε από το ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα υπογραμμίζουν ότι παρά το κομματικό του συμφέρον, καθιέρωσε την απλή αναλογική, ακριβώς για να εμπεδώσει την κουλτούρα των προγραμματικών συγκλίσεων.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί η αντίληψη ότι ο Πρωθυπουργός το πρώτο εξάμηνο της 4ετιας καθαρίζει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού» όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά όταν έλεγε ότι «θα φέρω έναν νόμο που είναι αναλογικότερος». Και όπως τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, «είμαστε σίγουροι ότι ο εκλογικός νόμος λειτουργεί και είναι δικαιότερος», ενώ το επόμενο βήμα θα είναι να κατατεθεί στη Βουλή και ο εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκησης που επίσης θα καταργεί την απλή αναλογική.
Πάντως σε κάθε περίπτωση, ο εκλογικός νόμος θα είναι αυτός που θα ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά και μένει να φανεί σε τι βαθμό θα υπάρξει ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Το σίγουρο όμως είναι ότι η προεδρική εκλογή αποτελεί μόνο μια μικρή θεσμική παρένθεση και η επόμενη φάση που ανοίγει, αυτός ο νέος πολιτικός κύκλος που ξεκινά μετά το κλείσιμο της θεσμικής εκκρεμότητας στο πεδίο του ύπατου πολιτειακού αξιώματος, θα είναι ιδιαίτερα συγκρουσιακός με ότι αυτό σημαίνει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις