Ασύμμετρη τοξικότητα και εθισμός
Μία τέτοια φρασεολογία δεν αντιστοιχεί σχεδόν σε τίποτε από ό,τι συμβαίνει στην χώρα, ενδεχομένως να προκαλεί θλίψη και πλήξη ακόμη και σε κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
- Πώς ζεις με 800 ευρώ μισθό και 600 ευρώ νοίκι; – Με αφορμή τα νέα στοιχεία της Eurostat
- Διαρρήκτες έφυγαν σαν κύριοι από διαμέρισμα με τα κλοπιμαία στα χέρια
- Σπάνια παραδοχή - Ο ρωσικός στρατός επιβεβαιώνει ότι η Ουκρανία εξαπέλυσε «μια αντεπίθεση» στο Κουρσκ
- Η νεώριμη Τζέιν Φόντα κάνει καθημερινά την ίδια γυμναστική που έκανε πάντα (με μία διαφορά)
Πέρασε σχεδόν στα ψιλά, όπως πολλά από τα όσα κάνει και λέει πλέον ο Αλέξης Τσίπρας.
Παρά ταύτα, την Τρίτη, μία ημέρα πριν από την ψηφοφορία για την εκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε συγκαλέσει γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συνεδρίαση είχε μάλλον εθιμοτυπικό χαρακτήρα, έγινε για να γίνει. Το χρειάζονται αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι κατά τα λοιπά δεν έχουν πλέον και πολλά να κάνουν. Είτε περιφέρονται στα κανάλια, είτε σερφάρουν και σολάρουν στα κοινωνικά δίκτυα.
Και επειδή συνεδρίασε η ΚΟ, ο πρόεδρος της έπρεπε να εκφωνήσει μία ομιλία.
Σε αυτήν λοιπόν, είτε την έγραψε μόνος του, είτε του την έγραψε κάποιος άλλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ υποτίθεται ότι διακήρυττε το αίσθημα ευθύνης με το οποίο έδωσε την θετική του ψήφο στην Αικ. Σακελλαροπούλου, είχε περιλάβει και φράσεις όπως αυτή:
«Τίποτε καλό δεν μπορούμε να περιμένουμε από έναν Πρωθυπουργό που ζει τον ταξικά μονομερή, κοινωνικά βάρβαρο και δημοκρατικά επικίνδυνο μύθο του. Κάθε μέρα που περνάει η κυβέρνηση της ΝΔ συσσωρεύει ζημιές για τη χώρα και την κοινωνική πλειοψηφία».
Η ενδεικτική αυτή φράση θα μπορούσε να προέρχεται από ομιλία του 2014, Τότε που ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ καβάλα στα αντιμνημονιακά άρματα ετοίμαζαν την επέλασή τους προς την εξουσία. Δεν λογάριαζαν τι έλεγαν και τι έκαναν.
Η τοξική αυτή φράση θα έβρισκε εκείνη την εποχή ανταπόκριση σε μεγάλη μερίδα αγανακτισμένων, παραπλανημένων, ονειροπόλων, ιδεολόγων, αφελών ή και συνειδητοποιημένων ψηφοφόρων. Μπορεί να ξένιζε λίγο τους καλοπροαίρετους προθύμους να δώσουν μία ευκαιρία στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα τους απέτρεπε από το να το κάνουν.
Η ίδια τοξική φράση σήμερα, προκαλεί περισσότερο εντύπωση επειδή είναι εκτός πλαισίου και εκτός κλίματος. Είναι ασύμμετρη. Μία τέτοια φρασεολογία δεν αντιστοιχεί σχεδόν σε τίποτε από ό,τι συμβαίνει στην χώρα, ενδεχομένως να προκαλεί θλίψη και πλήξη ακόμη και σε κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι βλέπουν μία άλλη εικόνα. Και πάντως έρχεται σε ευθεία αντίθεση με μία από τις προτεραιότητες που περιέγραψε την Τετάρτη στην πρώτη της επίσημη δήλωση η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας για την «εμπέδωση στο κοινωνικό σύνολο ενός κλίματος ηρεμίας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης».
Παρά ταύτα, υπό μία έννοια η φράση και η διατύπωση είναι ενδεικτική και αντιπροσωπευτική για κάτι: την πολιτική ιδιοσυγκρασία και αντίληψη του αρχηγού της αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστική της κοσμοθεωρίας του και αποκαλύπτει τα θεμέλια της πολιτικής του συγκρότησης, η οποία δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει.
Η τοξικότητα που συσσωρεύεται σε αυτήν την φράση εν τέλει δεν θα μπορούσε να λείπει από τις ομιλίες του κ. Τσίπρα. Και ο λόγος είναι απλός: ο εθισμός του σε αυτήν είναι βαρύς και η θέληση ή η δυνατότητά του να τον υπερβεί εξαιρετικά περιορισμένη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις