Υμηττός : Σχέδιο αναγέννησης με πεζοπορικό δίκτυο και σύνδεση με Γουδή – Ιλίσια
Με το νέο σχέδιο ο Υμηττός θα είναι πιο εύκολα προσβάσιμος σε κατοίκους και τουρίστες, οι οποίοι θα μπορούν να απολαύσουν πεζοπορία και ποδηλασία στη φύση.
Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ανάπτυξης του Υμηττού παρουσιάστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.), Γιάννη Κωνσταντάτο.
Κατά την παρουσίαση του σχεδίου «11 Δήμοι, μία Αποστολή: Η Αναγέννηση του Υμηττού μας» από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.), ο κ. Χατζηδάκης γνωστοποίησε ότι το προσεχές διάστημα υπογράφεται μνημόνιο συνεργασίας για την αναβάθμιση του Υμηττού.
Πιλοτικό πεζοπορικό δίκτυο μονοπατιών
Μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συμβάλλει:
- στη δημιουργία πιλοτικού πεζοπορικού δικτύου μονοπατιών στον Υμηττό,
- στην εθνική και ευρωπαϊκή πιστοποίηση του πιλοτικού δικτύου, και
- στον συντονισμό δράσεων και πρωτοβουλιών ανάδειξης του Υμηττού ως πόλου έλξης για τους πολίτες και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας και του Λεκανοπεδίου.
Το εν λόγω πιλοτικό πεζοπορικό δίκτυο μονοπατιών:
- θα περιλαμβάνει διαδρομές συνολικού μήκους 90 χιλιομέτρων,
- θα συνδέεται με το αστικό περιβάλλον με πύλες-εισόδους και περιαστικό πεζόδρομο και
- θα διαθέτει ζώνες-πόλους δραστηριοτήτων.
- Μακροπρόθεσμα, μπορεί να συνδεθεί με ποδηλατόδρομο με τα μητροπολιτικά πάρκα Γουδή και Ιλισίων αλλά και το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.
Οι 5 άξονες:
1. Θωράκιση Υμηττού
2. Ανάδειξη του Υμηττού σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς
3. Ανάπτυξη Περιβαλλοντικής συνείδησης
4. Έξυπνος Υμηττός
5. Πολιτική Προστασία και Εθελοντισμός
Ο κ. Χατζηδάκης, αναφορικά με την επικείμενη υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για τον Υμηττό, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Ο Υμηττός είναι το βουνό, γύρω από το οποίο ζει το 10% του ελληνικού πληθυσμού. Είναι ένα στολίδι στην καρδιά της Αττικής, που έχει αντέξει παρά την συνεχή ανάπτυξη γύρω του. Η δική μας ευθύνη είναι να διατηρήσουμε τη μοναδική βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον του, να βελτιώσουμε την προσπελασιμότητά του – ώστε όλοι να μπορούμε να απολαύσουμε τα οφέλη της επαφής με τη φύση- και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές έναν πόλο πρασίνου και αναψυχής για τον οποίο θα είμαστε περήφανοι».
Τα οφέλη για την Αττική και τους πολίτες είναι πολλά, εξήγησε ο Υπουργός, καθώς:
- αναδεικνύεται ο Υμηττός και η προστασία του φυσικού του περιβάλλοντός του ως αξία καθαυτή,
- διευκολύνεται η επισκεψιμότητά του, καθώς «θα έρθει» ο Υμηττός πιο κοντά στους κατοίκους των γύρω περιοχών και έτσι θα καταστεί πιο ανοικτός και φιλόξενος,
- δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους των όμορων δήμων και όλης της Αττικής να περπατήσουν και να αθληθούν κοντά στη φύση,
- προωθούνται εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως η ορεινή πεζοπορία, η ποδηλασία και ο επιστημονικός τουρισμός για τη μελέτη της χλωρίδας και της πανίδας, αλλά και
- αναβαθμίζονται και επεκτείνονται οι υπάρχουσες υποδομές στην περιοχή.
Ωστόσο, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι όλα όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας, θα γίνουν με την απαραίτητη προσοχή, καθώς το ζητούμενο είναι να μην μετατραπεί ο Υμηττός σε αστικό πάρκο, γι’ αυτό και οδηγός δράσης του ΥΠΕΝ θα είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που έχει εκπονηθεί από τον ΣΠΑΥ.
Ο κ. Κωνσταντάτος, έκανε ειδική αναφορά στην Επένδυση του Ελληνικού, καθώς ως πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Επένδυσης, έχει ήδη ξεκινήσει την εκπόνηση μελετών προκειμένου ο Υμηττός να συνδεθεί αρμονικά με το μεγαλύτερο πάρκο που θα δημιουργηθεί μέσα στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί εύκολα να συνδυάσει μία δραστηριότητα στο βουνό με ένα περίπατο στο πάρκο και την παραλιακή ζώνη.
Στο πλαίσιο αυτό είπε πως “Ο Σ.Π.Α.Υ. στοχεύει να λειτουργήσει αθροιστικά μ’ έναν κοινό στρατηγικό σχεδιασμό συστρατεύοντας τις δυνάμεις των 11 δήμων, των αρμοδίων υπουργείων, των δασοπυροσβεστικων δυνάμενων καθώς και των εθελοντών”.
Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Υ. υπογράμμισε το γεγονός πως το 10% του συνολικού Ελληνικού πληθυσμού ζει γύρω από το βουνό του Υμηττού, όμως η πλειοψηφία αυτών δεν το έχουν επισκεφθεί.
“Ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΣΠΑΥ πέραν από τη σύγχρονη πυροπροστασία με μέσα όπως η τοποθέτηση θερμικών καμερών και υδροβόλων, είναι η άμεση αποκατάσταση καμμένων εκτάσεων, η δημιουργία βοτανικών πάρκων αναδεικνύοντας τα εκατοντάδες προστατευόμενα είδη που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή καθώς και πάρκων ψυχαγωγίας δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους της Αθήνας να επισκέπτονται την περιοχή”, τόνισε ο κ. Κωνσταντάτος.
Όπως σημείωσε “αυτό θα γίνει μέσα από τις πύλες εισόδου στο βουνό που θα λειτουργούν σε κάθε δήμο, οι οποίες θα παρέχουν προσβασιμότητα σε όλους, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα άτομα με προβλήματα κινητικότητας”.
O ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και επίτιμος Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Υ. κ. Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως “ο Υμηττός δε μπορεί να είναι τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από το κοινό μας σπίτι που οφείλουμε να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού’.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:
Οι Δήμαρχοι:
Γιώργος Χατζηδάκης, Αντιπρόεδρος Σ.Π.Α.Υ Δήμαρχος Ηλιούπολης
Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης
Άκης Κατωπόδης, Δήμαρχος Βύρωνα
Βασίλης Θώδας, Δήμαρχος Ζωγράφου
Χρήστος Βοσκόπουλος, Δήμαρχος Καισαριαννής
Δημήτρης Κιούσης, Δήμαρχος Κρωπίας
Ισίδωρος Μάδης, Δήμαρχος Παιανίας
Ηλίας Αποστολόπουλος, Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού
Οι Βουλευτές:
Διονύσης Χατζηδάκης, Βουλευτής ΝΔ
Άννα Καραμανλή, Βουλευτής ΝΔ
Σοφία Βούλτεψη, Βουλευτής ΝΔ
Μπάμπης Παπαδημητρίου Βουλευτής ΝΔ
Βασίλης Σπανάκης Βουλευτής ΝΔ
Οι Γενικοί Γραμματείς της κυβέρνησης:
Ευθύμιος Μπακογιάννης Γ.Γ, Υπουργείου Περιβάλλοντος
Νίκος Χαρδαλιάς Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας
Κωνσταντίνος Αραβώσης Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων
Μιχάλης Σταυριανουδάκης Γ.Γ. Εσωτερικών και Οργάνωσης
Τα μέλη του Δ.Σ. Σ.Π.Α.Υ.
Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, Δήμητρα Σουλτόγλου, Χρήστος Γώγος, Δημήτρης Τσαμπίρας, Γιάννης Σκάλτσας, Στέλιος Θεοδοσόπουλος, Βασίλης Κρητικός, Λάμπρος Γούμενος, Παναγιώτης Αγγελόπουλος, Σταυρούλα Γεωργίου, Χρήστος Καλαρρύτης, Εμμανουήλ Κιτσέλλης, Θεόδωρος Γρίβας.
Τέλος, έδωσαν το παρόν η Δήμητρα Νάνου Αντιπεριφερειαρχης Ανατολικής Αττικής, Βλάσσης Σιώμος, Αντιδήμαρχος Πεντέλης και Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού, Νίκος Ρέππας Δασάρχης Πεντέλης καθώς και εκπρόσωποι Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εθελοντικών ομάδων και φορέων.
Οι εμπλεκόμενοι φορείς που θα συνυπογράψουν με το ΥΠΕΝ το Μνημόνιο Συνεργασίας για την αναβάθμιση του Υμηττού, είναι ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.), το Μη Κερδοσκοπικό Φυσιολατρικό Σωματείο «Περιπατητική Ομάδα Υμηττού» (Π.Ο.Υ.), η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Μαίναλον, η Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, το Δίκτυο CIVINET και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.
- Συρία: Στη Δαμασκό ο Φιντάν – Θερμή χειραψία και χαμόγελα με Τζουλάνι
- Ρόμα – Πάρμα 5-0: Έκανε πάρτι ο Ντιμπάλα
- LIVE: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μπόρνμουθ
- Η αποστολή του Άρη για το παιχνίδι με τον Αστέρα
- Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τους εργαζόμενους – Απαιτούνται λύσεις
- Βασίλης Καρράς: Τι αποκαλύπτει ο βιογράφος του τραγουδιστή έναν χρόνο από τον θάνατο του