Αντιμετωπίστε εναλλακτικά τους πόνους στις αρθρώσεις
Οι πόνοι στις αρθρώσεις ή αλλιώς ρευματικοί πόνοι ταλαιπωρούν πολλούς από εμάς, ειδικά όσο κρυώνει ο καιρός, και στη φαρέτρα μας για την αντιμετώπισή τους μπορούν να μπουν και οι εναλλακτικές θεραπείες.
«Με πονάνε τα πόδια μου. Θα χαλάσει ο καιρός αύριο» ακούμε συχνά κάποιους να λένε. Η πρόβλεψη αυτή δεν οφείλεται φυσικά στις μαντικές τους ικανότητες, αλλά στο γεγονός ότι η ατμοσφαιρική υγρασία και ο ψυχρός καιρός επηρεάζουν το σώμα μας.
Καθώς λοιπόν ο καιρός αλλάζει σιγά-σιγά, οι βροχές πυκνώνουν και το φθινόπωρο εγκαθίσταται, μαζί τους έρχονται και κάποιοι απρόσκλητοι και καθόλου αγαπητοί επισκέπτες, οι πόνοι στις αρθρώσεις.
Τα αίτιά τους μπορεί να είναι διάφορα, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά και να διαρκούν λιγότερο ή περισσότερο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση επηρεάζουν τη ζωή μας και την ποιότητά της.
Αλλωστε, όσοι βιώνουμε τέτοιους πόνους έχουμε συχνά επιπλέον να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της δυσκαμψίας, το πρήξιμο και τη δυσκολία στην κίνηση που τους συνοδεύει.
Σίγουρα, όταν είναι σοβαροί και επηρεάζουν τη ζωή μας χρειάζεται να διερευνηθούν με τη βοήθεια ενός ειδικού, που πιθανώς θα συστήσει εξειδικευμένες εξετάσεις και φάρμακα.
Παρ’ όλα αυτά οι εναλλακτικές θεραπείες έχουν και εκείνες με τη σειρά τους να προτείνουν κάποιους τρόπους ώστε να ανακουφιστούμε από τέτοια ενοχλήματα.
Θεραπείες με τα δάχτυλα, τα χέρια και βελόνες
Θεραπείες όπως η ρεφλεξολογία, ο βελονισμός, ο ηλεκτροβελονισμός, το μασάζ σιάτσου και οι δακτυλοπιέσεις γενικότερα (που μπορούν να συνδυαστούν και με τα φάρμακα που πιθανώς μας έχει δώσει ο γιατρός μας) μπορούν να βοηθήσουν για την αντιμετώπιση των ρευματικών πόνων (πόνων στις αρθρώσεις) ανάλογα με το πρόβλημα και τα συμπτώματα του κάθε ασθενούς και βέβαια με το αίτιο που προκαλεί την εν λόγω κατάσταση. Συνήθως χρειάζονται λίγο περισσότερες από 10 συνεδρίες, περίπου 2 φορές την εβδομάδα, που διαρκούν – ανάλογα με τη θεραπεία – από μισή ως μία ώρα τη φορά. Οι εν λόγω συνεδρίες μπορεί να επαναλαμβάνονται όταν το πρόβλημα είναι χρόνιο ή κάθε φορά που τα συμπτώματά του γίνονται έντονα. Μπορούμε όμως να κάνουμε και κάποια πράγματα μόνοι μας:
* Πιεστικές διεισδυτικές κυκλικές κινήσεις σε όλα τα «λακκουβάκια» της περιοχής του κάτω ποδιού από το πέμπτο (μικρό) δάχτυλο μέχρι τον εξωτερικό αστράγαλο (που αντιστοιχεί αντανακλαστικά σε όλες τις αρθρώσεις). Οι κινήσεις αυτές που πρέπει να γίνονται για 3 λεπτά 1 με 2 φορές την ημέρα θα δώσουν στον οργανισμό μας μία «κινητοποίηση» για να ανακουφιστεί.
* Πιεστικές διεισδυτικές κυκλικές κινήσεις σε όλα τα «λακκουβάκια» της περιοχής του κάτω ποδιού από το μεγάλο δάχτυλο μέχρι τον αστράγαλο για 3 λεπτά, 1 με 2 φορές την ημέρα. Η περιοχή αυτή συνδέεται με τη σπονδυλική στήλη, που επιβαρύνεται πολύ όταν υπάρχουν ρευματικοί πόνοι.
* Κυκλικές πιεστικές κινήσεις στη βάση των νυχιών των δαχτύλων του χεριού αλλά και στους κόμπους των δαχτύλων (στην κεντρική άρθρωση) για ένα λεπτό στην κάθε περιοχή. Θα βοηθήσουν στην αποφόρτιση του πόνου και στη θεραπευτική διέγερση του οργανισμού.
Πίνοντας βότανα
Υπάρχουν κάποια βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των ρευματικών πόνων σύμφωνα με τους ειδικούς. Τέτοια είναι: το αρπαγόφυτο (βάζουμε από το βράδυ μία μικρή χούφτα από το βότανο σε ένα ποτήρι νερό και το άλλο πρωί το πίνουμε, για 1 ως 3 μήνες), οι κόκκοι από σέλινο (βράζουμε τους κόκκους για 5 λεπτά σε ένα φλιτζάνι νερό, στη συνέχεια το σουρώνουμε και πίνουμε 1 φλιτζάνι την ημέρα για 1 με 3 μήνες), η ιτιά ή / και η τσουκνίδα (βράζουμε το νερό, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 2 κουταλάκια του γλυκού από το βότανο για κάθε φλιτζάνι, το αφήνουμε για 5 με 10 λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε την ίδια ημέρα), το τζίντζερ (σε ½ κιλό νερό θα βράσουμε για 10 λεπτά μία ρίζα τζίντζερ, αλλά καθώς είναι πικρό χρειάζεται να προσθέσουμε ζάχαρη ή μέλι, και μπορούμε να το πίνουμε κάθε απόγευμα για 10 μέρες περίπου).
Περιγράφοντας το σύμπτωμα στην ομοιοπαθητική
Η ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει αναφορικά με την αντιμετώπιση των πόνων στις αρθρώσεις. Μεγάλη σημασία για τον ομοιοπαθητικό γιατρό, ώστε να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τους ρευματικούς πόνους, έχει ο τρόπος που εκδηλώνονται και που ανακουφίζονται σε μας τα συμπτώματά τους. Ετσι, πριν αποφασίσει για το ομοιοπαθητικό φάρμακο που θα μας δώσει, θα πρέπει να συζητήσει μαζί μας, να πάρει ένα ενδελεχές ιστορικό και να κατανοήσει την ιδιοσυγκρασία μας και τη γενική μας υγεία. Θα πρέπει να έχουμε πάντως υπόψη μας ότι τα πολύ ειδικά φάρμακα που χορηγούνται για ορισμένα είδη αρθρίτιδας (π.χ. ανοσοκαταλστατικά, κορτιζόνη κ.λπ.) δεν συμβαδίζουν με την ομοιοπαθητική.
Τι άλλο θα μας βοηθήσει
Γενικά για την ανακούφιση των πόνων στις αρθρώσεις βοηθά το να χάσουμε βάρος, να αποφεύγουμε την κούραση, την ορθοστασία και τις κινήσεις που καταπονούν τις αρθρώσεις (π.χ. βαθιά καθίσματα, ανεβοκατέβασμα σκάλας, γονάτισμα κ.λπ.), καθώς και το να είμαστε σε καθιστή θέση για πολλές ώρες. Ανάλογα με τη φύση του προβλήματος θα βοηθούσε επίσης να κάνουμε φυσικοθεραπείες, ασκήσεις ενίσχυσης των μυών (π.χ. με βαράκια), να κολυμπάμε κ.ά. Επίσης οι διατροφολόγοι μάς προτείνουν να ακολουθούμε μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και νερό και παράλληλα να μειώσουμε το κρέας, τα λίπη, τα τηγανητά και τα γαλακτοκομικά.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον δρα Μιχάλη Κυριακίδη, αναπληρωτή καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Titu Maiorescu, ρεφλεξολόγο, φυσικοπαθητικό, π. πρόεδρο του Πανελληνίου Επαγγελματικού Σωματείου Ρεφλεξολόγων
- Η καλύτερή μου φίλη εδώ και 40 χρόνια έχει μια στρεβλή εντύπωση για μένα – Θα το λύσουμε;
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Φάρμακα για απώλεια βάρους: Γιατί στέλνουν τους Αμερικανούς στον γιατρό
- Η βασίλισσα Ελισάβετ θα έχει πάντα μια θέση στο σπίτι -και την καρδιά- του Ντέιβιντ Μπέκαμ
- Eπίθεση στο Μαγδεμβούργο: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες – «Παιδιά κραύγαζαν, φώναζαν τη μαμά τους»
- Συρία: Η Τουρκία θα κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί» για την ασφάλειά της διαμηνύει ο Φιντάν