Εκλογικός νόμος : Ένστασεις αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ
Ακόμα ένα μέτωπο κλείνει η κυβέρνηση ψηφίζοντας αύριο στη βουλή το νέο εκλογικό νόμο. Η συζήτηση ξεκίνησε με εντάσεις σήμερα στην ολομέλεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσαν ένσταση αντισυνταγματικότητας
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Ακόμα ένα μέτωπο κλείνει η κυβέρνηση ψηφίζοντας αύριο στη βουλή το νέο εκλογικό νόμο. Η συζήτηση ξεκίνησε με εντάσεις σήμερα στην ολομέλεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσαν ένσταση αντισυνταγματικότητας.
Επίμαχο σημείο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ήταν η διαφορετική αντιμετώπιση ενός κόμματος από τον συνασπισμό κομμάτων για την παροχή μπόνους.
Μπόνους και συνασπισμός κομμάτων
Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν αντισυνταγματική την πρόβλεψη που υπάρχει στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με την οποία ο συνασπισμός κομμάτων που εκλέγεται στην πρώτη θέση παίρνει το μπόνους μόνο αν ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων.
Αν παραδείγματος χάρη, ένας συνασπισμός δύο κομμάτων συγκεντρώσει ποσοστό 40% και το δεύτερο αυτοτελές κόμμα συγκεντρώσει 25% τότε το μπόνους θα χορηγηθεί στο δεύτερο κόμμα, καθώς το 25% είναι μεγαλύτερο από το 20% το οποίο είναι ο μέσος όρος των κομμάτων του συνασπισμού.
Πάντως η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας καθώς τέτοια ρύθμιση ίσχυε με το νόμο Παυλόπουλου του 2008 και ουδέποτε κρίθηκε αντισυνταγματική. Στην πράξη πάντως ήταν ανενεργή και ουσιαστικά λειτουργούσε αποτρεπτικά για τη δημιουργία συνασπισμών κομμάτων προκειμένου να μην χαθεί το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω διάταξη καταργήθηκε με την ψήφιση της απλής αναλογικής από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Το βέβαιο είναι ότι η κατάργηση της απλής αναλογικής και η επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής με κλιμακωτό μπόνους που θα φτάνει και τις 50 έδρες αν το ποσοστό του πρώτου κόμματος προσεγγίζει το 40%, θα ψηφιστεί μεν από την πλειοψηφία της βουλής, ωστόσο δεν θα τεθεί σε ισχύ από τις επόμενες εκλογές.
Ψηφίζουν ΝΔ και Ελληνική Λύση
Και τούτο διότι υπέρ του νομοσχεδίου ψηφίζουν η ΝΔ και η Ελληνική Λύση, συνολικά δηλαδή 168 βουλευτές. Για να τεθεί σε εφαρμογή από τις αμέσως επόμενες εκλογές θα έπρεπε να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές.
Το ΚΙΝΑΛ πρότεινε μικρότερο κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα, διαφωνώντας με την πρόταση Μητσοτάκη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 τάσσονται υπέρ της απλής αναλογικής. Μάλιστα το ΚΚΕ θέλει και την κατάργηση του πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη βουλή.
Με βάση τα παραπάνω τροφοδοτούνται σενάρια πρόωρων εκλογών. Επισήμως από την πλευρά της κυβέρνησης διαψεύδονται.
Το βέβαιο είναι ότι οι επόμενες εκλογές οψέποτε γίνουν θα είναι διπλές καθώς δεν θεωρείται πιθανή η αυτοδυναμία (50%+1), ενώ φαντάζει πολύ δύσκολος και ένας μεγάλος συνασπισμός (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) με βάση τα σημερινά δεδομένα. Οπότε θα γίνουν οι πρώτες με απλή αναλογική και οι «επαναληπτικές» θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που ψηφίζεται αύριο στη βουλή.
Συγκλίσεις
Πάντως από το ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως επιθυμούν η απλή αναλογική να είναι όχημα πίεσης και προς το ΚΙΝΑΛ αλλά και τα άλλα κόμματα της αριστεράς για συνεργασία των «προοδευτικών δυνάμεων».
Μάλιστα ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε (real fm) ότι «η απλή αναλογική ήρθε για να μείνει καθώς είναι το εκλογικό σύστημα που μπορεί να ικανοποιήσει στην πράξη τη ανάγκη συνθέσεων και ευρύτερων προγραμματικών συγκλίσεων και συναινέσεων».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις