Νταβός : Η πολιτική και οικονομική ελίτ πολιορκείται από τη «γενιά της Γκρέτα»
Στη φετινή σύναξη, τα “πιτσιρίκια” ενόχλησαν την ελίτ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας που άρχισε χθες, με κεντρικό πρόσωπο των εργασιών τη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Στο στόχαστρο της αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη στο Μαγδεμβούργο
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Υπό πολιορκία η παγκόσμια πολιτική και οικονομική ελίτ στο Νταβός, που δέχεται τα πυρά της “γενιάς της Γκρέτα”, με τους εφήβους να έχουν αναγάγει το θέμα της κλιματικής αλλαγής σε μείζον ζήτημα, επιρρίπτοντας ευθύνες στους “επικεφαλής του παρελθόντος”.
Στο χιονισμένο θέρετρο συναντώνται κάθε χρόνο περίπου 3.000 επιχειρηματίες, πολιτικοί ηγέτες, οικονομολόγοι, διασημότητες και δημοσιογράφοι. Κάθε ετήσια συνάντηση διαρκεί μέχρι και πέντε ημέρες όπου συζητούνται παγκόσμια ζητήματα, σε περίπου 500 δημόσιες και ιδιωτικές συνεδρίες
Το 2020 έγινε μία αλλαγή. Η κεφαλή του Φόρουμ έστειλε επιστολή στις εταιρείες που έρχονται στο Νταβός να δεσμευτούν για την επίτευξη καθαρών εκπομπών μηδενικού άνθρακα έως το 2050 ή νωρίτερα. Είναι αντιληπτό πως η δράση για το κλίμα θα αποτελέσει βασικό θέμα της συνάντησης του τρέχοντος έτους, με τον τίτλο συνεδρίασης να θέτει την πρόκληση: Αποτροπή μιας κλιματικής αποκάλυψης.
Στο μεταξύ, ο παγκόσμιος πλανήτης εξακολουθεί να θερμαίνεται, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται με ρυθμό 1,5% ετησίως, ενώ πρέπει να μειωθούν κατά 3-6% ετησίως από τώρα έως το 2030 για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε 1,5-2 ° C.
Η νέα γενιά κατά της ελίτ
Στη φετινή σύναξη, τα “πιτσιρίκια” ενόχλησαν την ελίτ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας που άρχισε χθες, με κεντρικό πρόσωπο των εργασιών τη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ. Κατέφθασε ντυμένη με ένα ροζ φούτερ με κουκούλα και μπότες, ξεχωρίζοντας ανάμεσα στα κοστούμια και στα γκρίζα μαλλιά. Τράβηξε για ακόμα μία φορά πάνω της τους προβολείς αφού τα έβαλε με τους ισχυρούς του κόσμου, έχοντας παρέα και άλλους 15χρόνους.
Ανάμεσά τους ο Ιρλανδός έφηβος Φιόν Φερέιρα, ο οποίος επινόησε έναν τρόπο για να αποφεύγεται να φθάνουν στους ωκεανούς τα μικροπλαστικά. Την παράσταση έκλεψε η 17χρονη Νοτιοαφρικανή ακτιβίστρια Αγιάκα Μελιτάφα και η Καναδή Ότομ Πελτιέ, η οποία αγωνίζεται για το πόσιμο νερό από τα 8 της χρόνια και έχει στόχο την προστασία των υδάτινων πόρων του πλανήτη.
Ο 16χρονος Σαλβαδόρ Γκόμεζ από το Πόρτο Ρίκο δήλωσε πως οι νέοι έχουν βαρεθεί να ακούν υποσχέσεις που δεν τηρούνται, ενώ η 18χρονη ακτιβίστρια Νατασα Μουανσα από τη Ζάμπια που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών προειδοποίησε πως οι νέοι είναι αποφασισμένοι να αλλάξουν τον κόσμο.
Η Τούνμπεργκ κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να ακούνε τους νέους και πρόσθεσε ότι το διεθνές κίνημα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. «Η επιστήμη και η φωνή των νέων δεν βρίσκονται στο επίκεντρο του διαλόγου μας, αλλά θα πρέπει να είναι. Δεν ήμουν μόνο εγώ, αλλά όλοι αυτοί οι νέοι που μαζί ασκούσαμε πιέσεις…να σχηματιστούν αυτές οι συμμαχίες.
Ο κόσμος είναι πιο ενήμερος τώρα…το κλίμα και το περιβάλλον είναι ένα καυτό ζήτημα σήμερα», είπε η 16χρονη Σουηδή ακτιβίστρια. Όπως σημειώνει η Γκρέτα Τούνμπεργκ στην ανοιχτή της επιστολή «δεν θέλουμε να ληφθούν αποφάσεις για το κλίμα το 2021, το 2030 ή το 2050. Τις θέλουμε τώρα!». Δεν αποκλείεται λοιπόν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να μετατραπεί σε Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα.
«Όταν λένε ότι το δάσος καίγεται, δεν είναι μεταφορικό. Είναι η πραγματική μας κατοικία που καίγεται», δήλωσε η Χίντου Ούμαρου Ιμπραήμ, Πρόεδρος της Ένωσης για τις Αυτοχθόνες Γυναίκες και τους Λαούς του Τσαντ.
«Επειδή οι αυτόχθονες από όλο τον κόσμο – από το Τσαντ, το Αμαζόνιο, την Ινδονησία – εξαρτώνται από αυτά τα δάση. Είναι τα τρόφιμά μας, η ιατρική μας, το φαρμακείο μας, η εκπαίδευσή μας». «Στην περιοχή μου στο Σαχέλ οι άνθρωποι πεθαίνουν, εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος. Όταν οι άνθρωποι μιλάνε για το 2050, είναι σοβαροί; Μέχρι το 2050 δεν υπάρχει λύση;”, είπε η Χίντου.
Τραμπ: «Θα λάτρευα να την δω, να της μιλήσω» – Επιμένει στα «μη ρεαλιστικά» αιτήματα
Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι ο 73χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. «Θα λάτρευα να την δω, να της μιλήσω», είπε ο Τραμπ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, αναφερόμενος στη Γκρέτα Τούνμπεργκ. Ερωτηθείς αν εξακολουθεί να θεωρεί την άνοδο της θερμοκρασίας είναι «ένα παραμύθι» απάντησε, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις: «Όχι, καθόλου, όμως μερικές πλευρές της είναι». Χαρακτήρισε δε «μη ρεαλιστικά» τα αιτήματα των υποστηρικτών του περιβάλλοντος.
Η Τούνμπεργκ βρισκόταν στο ακροατήριο, καθ΄όλη τη διάρκεια της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου. Όταν αποχώρησε, περιστοιχισμένη από φρουρούς ασφαλείας και καταδιωκόμενη από κάμερες, κοιτούσε χαμηλά και δεν μίλησε στους δημοσιογράφους.
Σε μια διάσκεψη με κύριο θέμα το περιβάλλον, ο Τραμπ μίλησε για την οικονομική σημασία του πετρελαίου και του αερίου, καυχώμενος για την άφθονη παραγωγή υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ, που είναι «πρώτες στον κόσμο στο αέριο και στο πετρέλαιο», και για την ενεργειακή ανεξαρτησία τους, χωρίς να αναφερθεί ούτε μια φορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Εκτίμησε επίσης πως «ο φόβος και η αμφιβολία δεν είναι πια καλοί τρόποι σκέψης», πλέκοντας το εγκώμιο της τεχνολογικής καινοτομίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε, εξάλλου, τους «προφήτες της δυστυχίας» και «τις προβλέψεις για Αποκάλυψη» κατά την ομιλία του στο Νταβός, την οποία παρακολουθούσε και η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ.
«Πρέπει να απορρίψουμε τους αιώνιους προφήτες της δυστυχίας και τις προβλέψεις τους περί Αποκάλυψης», είπε αφού η Σουηδή έφηβη είχε εκφράσει λίγο νωρίτερα τη λύπη της επειδή «δεν έχει γίνει τίποτα» για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή. Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν σε μια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τρία τρισεκατομμύρια δέντρα. «Πιστεύω πολύ στο περιβάλλον. Θέλω το πιο καθαρό νερό και τον πιο καθαρό αέρα», είπε.
Κόντρα και στοιχεία από εταιρεία και ΜΚΟ
Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, 750 προσωπικότητες του πολιτικού και οικονομικού κόσμου κατατάσσουν τις περιβαλλοντικές κρίσεις (ακραία καιρικά φαινόμενα, υποχώρηση της βιοποικιλότητας…) στην κορυφή των κινδύνων που διατρέχει ο κόσμος.
Και αυτή η θέση αρχίζει να έχει ηχηρά αποτελέσματα: η εταιρεία οικονομικού σχεδιασμού και διαχείρισης επενδύσεων BlackRock, ο κολοσσός που διαχειρίζεται 7.000 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε τη περασμένη εβδομάδα ότι θέλει να εξελιχθεί σε leader των αειφόρων επενδύσεων. Η κίνηση μπορεί να βρει μιμητές την ώρα που η αποτίμηση του κόστους της κλιματικής αλλαγής αρχίζει να παίρνει μορφή.
Θριαμβολογίες
Αντίθετα, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που είναι παρούσες στο Νταβός αποφεύγουν τις θριαμβολογίες: «Υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην συνειδητοποίηση στα υψηλότερα εργοδοτικά επίπεδα, αλλά η πρόκληση έγκειται στην μεταφορά στα χαμηλότερα κλιμάκια εντός των επιχειρηματικών κολοσσών», στις πολύπλοκες αλυσίδες παραγωγής, λέει ο Μάρκο Λαμπερτίνι, γενικός διευθυντής της WWF.
Για την ώρα, το θέμα του Κλίματος κυρίως επιδεινώνει τις ανάρμοστες ανισότητες, σημειώνει η Oxfam, η οποία ανακοίνωσε ότι 2.153 εκατομμυριούχοι διακρατούν περισσότερο πλούτο από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού. «Οι επιπτώσεις (της υπερθέρμανσης του πλανήτη) θα είναι ακόμη καταστροφικότερες για τους φτωχότερους» την ώρα που «οι σούπερ πλούσιοι θα έχουν τον τρόπο να γλιτώσουν» και «θα δημιουργηθεί ένα κλιματικό απαρτχάιντ», σύμφωνα με την Αμιτάμπ Μπεχάρ, υπεύθυνη για την Oxfam Ινδίας.
Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μια απότομη αύξηση του αριθμού των προσφύγων καθώς εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε σήμερα η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις