Το παρασκήνιο της επίσκεψης Χαφτάρ στην Αθήνα – Τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες
Τον σχεδιασμό του για την επόμενη μέρα στη Λιβύη, εφόσον καταλάβει την εξουσία, μετέφερε μεταξύ άλλων στην ελληνική πλευρά, κατά τη διάρκεια των επαφών του στη χώρα μας ο στρατάρχης του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ
Τον σχεδιασμό του για την επόμενη μέρα στη Λιβύη, εφόσον καταλάβει την εξουσία, μετέφερε μεταξύ άλλων στην ελληνική πλευρά, κατά τη διάρκεια των επαφών του στη χώρα μας ο στρατάρχης του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ.
Κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Χαφτάρ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», ο στρατάρχης Χαφτάρ μετέφερε στους συνομιλητές του την εκτίμησή του για τις προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με τη Λιβύη.
Παράλληλα, ο Χαφτάρ ζήτησε από την ελληνική πλευρά τον έλεγχο του FIR Αθηνών προκειμένου να μην διεξάγονται πολιτικές πτήσεις από την Τουρκία στη Λιβύη και ιδιαίτερα την Τρίπολη. Με αυτόν τον τρόπο ο Χαφτάρ ήθελε να διακοπή η ενίσχυση των δυνάμεων του αντιπάλου του Φαγέζ αλ Σάρατζ.
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, μιας και δεν συμβαδίζει με τις συμβατικές υποχρεώσεις η παρακώλυση ή παρενόχληση της εναέριας κυκλοφορίας.
Κατανόηση υπήρξε, επίσης, σε ζητήματα όπως η υποστήριξη σε θέματα εκπαίδευσης Λίβυων.
Σε περίπτωση που καταλάβει την εξουσία στη Λιβύη
Σύμφωνα με το σχέδιο σε περίπτωση κατάληψης της εξουσίας στη Λιβύη, η «Καθημερινή» επικαλείται πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της και υποδηλώνουν ότι ο Χαφτάρ έχει στόχο «τη διάλυση των τρομοκρατικών και τζιχαντιστικών οργανώσεων, ενώ επιθυμεί τη μη ανάμειξη ξένων στα εσωτερικά της Λιβύης».
Επίσης, «σκοπεύει να απαγορεύσει πλήρως τη μεταφορά μισθοφόρων και οπλικών συστημάτων από την Τουρκία και να επιστρέψει όσα βρίσκονται ήδη στη Λιβύη» αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο στρατάρχης δεσμεύτηκε για την εξεύρεση πολιτικής λύσης μέσω του διαλόγου με όλες τις λιβυκές φυλές, ωστόσο, έθεσε ως προϋπόθεση τη μη αναγνώριση του Αλ Σαράζ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ο Ερντογάν και η Οθωμανική Αυτοκρατορία
Σε σχέση με την Τουρκία, ο στρατάρχης φέρεται να εκτίμησε πως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «βλέπει τη Λιβύη μέσα από το πρίσμα της προσπάθειας που πραγματοποιεί για αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».
Η ελληνική πλευρά φέρεται να εξέφρασε πρόθεση συνδρομής με προσωπικό και μέσα (αεροναυτικές δυνάμεις), σε περίπτωση που η διαδικασία των συζητήσεων οδηγήσει στη συγκρότηση διεθνούς δύναμης.
- Αντζελίνα Τζολί: Το σπαρακτικό μήνυμά της μετά την οριστικοποίηση του διαζυγίου της δεν αφορούσε τον Μπραντ Πιτ
- Σέρρες: Τη Δευτέρα η απολογία των δύο συλληφθέντων για τη δολοφονία του 34χρονου – Τι υποστηρίζουν
- LIVE: Ζαλγκίρις Κάουνας – Ολυμπιακός
- Τέλη κυκλοφορίας: Δεν πλήρωσαν 800.000 οδηγοί – Τα πρόστιμα που έρχονται
- Ολυμπιακός: Εκτός 12άδας ο Λαρεντζάκης για το παιχνίδι με την Ζαλγκίρις (pic)
- Νέα Ορλεάνη: «Μοναχικός λύκος» ο μακελάρης, ήταν τρομοκρατική ενέργεια – Τι δείχνει η έρευνα του FBI