Τουρκία σε παράκρουση: Θέτει τώρα θέμα νησιών, Ιμίων, υφαλοκρηπίδας και φυσικών πόρων
Νέα μέρα, νέα πρόκληση από την Τουρκία, η οποία δεν δείχνει να λογαριάζει κανέναν στην προσπάθειά της να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου
Νέα μέρα, νέα πρόκληση από την Τουρκία, η οποία δεν δείχνει να λογαριάζει κανέναν στην προσπάθειά της να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Άγκυρα έχει αρχίσει πλέον να εξαπολύει κατά μέτωπο επιθέσεις στην Ελλάδα, με πρώτον από όλους τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τούρκους αξιωματούχους να εξαπολύουν μύδρους κατά της Αθήνας αλλά ακόμα και κατά του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Έτσι λοιπόν μετά τις χθεσινές αξιώσεις της Τουρκίας, όπου δια στόματος του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών, σειρά πήρε σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που θέτει θέμα νησιών, υφαλοκρηπίδας και φυσικών πόρων!
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγατάι Ερτζίγιες, παραπέμπει σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία αναφέρονται οι πέντε αξιώσεις της χώρας στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι θέτουν θέμα για:
- 1. Την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα
- 2. Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών
- 3. Εναέριος χώρος
- 4. Κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων
- 5. Δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και σε ποιον ανήκουν
Αναλυτικά τι αναφέρει το κείμενο της Τουρκίας:
1. Το πρώτο αφορά τα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών αυτών των περιοχών.
«Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
2. Ένα άλλο από τα προβλήματα του Αιγαίου είναι το καθεστώς αφοπλισμού των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, της Συνθήκης του 1947 και άλλων διεθνών εγγράφων επί του θέματος.
«Ένα από τα βασικά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο είναι το αποστρατιωτικοποιημένo καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα από διάφορες διεθνείς συμφωνίες που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα» τονίζει σε αυτό το σημείο.
3. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα με το Αιγαίο αφορά στο νομικό καθεστώς κάποιων γεωγραφικών σχηματισμών.
«Ο διεθνής εναέριος χώρος στην ανοικτή θάλασσα δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία κανενός έθνους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων» υποστηρίζει η Τουρκία.
4. Το τέταρτο από τα προβλήματα του Αιγαίου είναι ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι ο εθνικός εναέριος χώρος είναι 10 ναυτικά μίλια και εκμεταλλεύεται την ευθύνη της ζώνης πληροφοριών πτήσης (FIR) κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
«Η εκχώρηση των ιταλικών τίτλων στο Αιγαίο μέσω της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά σε οποιαδήποτε «νησίδα Ίμια» σε αυτά τα έγγραφα» υπογραμμίζει εδώ.
5. Η πέμπτη κατηγορία θεμάτων του Αιγαίου σχετίζεται με τις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης (SAR).
«Κατάχρηση της υπηρεσίας FIR, σαν να προσδίδει κυριαρχία» καταλήγει.
Την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών ζητά ο Χουλουσί Ακάρ
Είχε προηγηθεί ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ ο οποίος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις της αμυντικής εταιρείας Roketsan, έκανε λόγο για παραβίαση των συμφωνιών από την πλευρά της Αθήνας και την κάλεσε να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και σχέσεις καλής γειτονίας, ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών.
«Υπάρχουν 23 νησιά. Υπάρχουν 23 νησιά με καθεστώς αποστρατιωτικοποιημένο. Καθαρά και ξάστερα! Δεκαέξι από αυτά έχουν στρατό. Έχτισαν κτίρια, έχτισαν εκείνο, έχτισαν το άλλο… Καλέ, εσείς πάτε ενάντια στις συνθήκες!
Αναμένουμε από την Ελλάδα να ενεργήσει με βάση το διεθνές δίκαιο, τις συμφωνίες που έχει υπογράψει και τις σχέσεις καλής γειτονίας», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος χαρακτήρισε «παράδοξο» και «πρωτοφανές» στον κόσμο μία χώρα να έχει κηρύξει στη θάλασσα 6 ναυτικά μίλια και στον εναέριο χώρο 10 ναυτικά μίλια.
«Όπως πάντα λέμε στις επαφές με τους συνομιλητές μας, δεν θα επιτρέψουμε επ’ ουδενί να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας. Δεν είναι απειλή αυτό, αλλά ούτε και αδυναμία όταν λέμε ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο, ούτε την Ιστορία, με χωρικά ύδατα 6 μίλια και εναέριο χώρο 10 μίλια. Με ένα τέτοιο παράδοξο γεγονός είμαστε αντιμέτωποι. Και προσπαθούν να το παρουσιάσουν στην παγκόσμια κοινή γνώμη σαν αλήθεια. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα και το δίκιο μας σε αυτό το θέμα», τόνισε παράλληλα.
Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ
Σκληρή ήταν η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ, που χαρακτήρισε υποκριτική την επίκληση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας.
«Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο», σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
«Και είναι φυσικό η χώρα αυτή να μην αντιλαμβάνεται ότι οι γείτονές της είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνάς τους σε όλη την επικράτειά τους, παρά το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή το ευαγγέλιο του διεθνούς δικαίου», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
«Εξακολουθεί δε να προκαλεί την εύλογη ανησυχία μας το ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς τη χώρα αυτή πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων», καταλήγει η ανακοίνωση.
- Κεφάλι παίρνουν οι μικρές βιοτεχνολογικές φαρμακευτικές με εγκρίσεις θεραπειών στις ΗΠΑ
- Κυβέρνηση: Ψάχνουν αντίδοτα σε επτά ανοιχτές πληγές
- «Flight Risk»: Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει σχεδόν μετά από μια δεκαετία στη θέση του σκηνοθέτη
- Κόβεται το σεξ; Τι να κάνεις για να αυξήσεις τη διάθεσή σου
- Καμπανάκι οικονομολόγων για ΕΕ: Βάλτε τάξη στα του οίκου σας ή ετοιμαστείτε για «συνεχή παρακμή»
- Επενδυτικό κενό και χαμηλή παραγωγικότητα τα «αγκάθια» για την ελληνική οικονομία