Η Τουρκία «τινάζει» στον αέρα την Αν. Μεσόγειο – «Η Ελλάδα έχει αποδυναμωθεί»
Το μπαράζ προκλήσεων της Τουρκίας για σήμερα δεν σταμάτησε μόνο στο παραλήρημα του υπουργείο Εξωτερικών της με το οποίο έθετε θέμα νησιών, υφαλοκρηπίδας, αποστρατικοποίησης, αλλά και φυσικών πόρων στο Αιγαίο
- Λήγει το τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ – Τι αποκαλύπτει η Washington Post
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- «Ευχαριστώ, αλλά δεν»: Η βασίλισσα Ελισάβετ αρνήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης
- Σκάνδαλο υποκλοπών, slapp αγωγές Δημητριάδη, ελευθερία του Τύπου και η σημασία της για τη δημοκρατία
Το μπαράζ προκλήσεων της Τουρκίας για σήμερα δεν σταμάτησε μόνο στο παραλήρημα του υπουργείο Εξωτερικών της με το οποίο έθετε θέμα νησιών, υφαλοκρηπίδας, αποστρατικοποίησης, αλλά και φυσικών πόρων στο Αιγαίο.
Λίγη ώρα αργότερα, με νέα ανάρτηση και πάλι από τον αναπληρωτή διευθυντή Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγατάι Ερτζίγιες, η Άγκυρα γνωστοποίησε πως το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας προχωρά στην έκδοση νέων αδειών για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Το υπουργείο Ενέργειας μάς ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την έκδοση νέων αδειών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες προστίθενται σε εκείνες που εκδόθηκαν το 2009 και το 2012» ανακοίνωσε ο Τσαγατάι Ερτζιγιές, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet.
Turkey to step up to award new licenses to TPAO after deal with Libya – Turkey News https://t.co/VkIeGqqZDq via @HDNER
— Çağatay Erciyes 🇹🇷 (@CErciyes) January 24, 2020
Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι δύο σεισμογραφικά, το Ορούτς Ρέις και το Μπαρμπαρός, βρίσκονται στην Αττάλεια εν αναμονή νέων αποστολών, οι οποίες θα καθοριστούν ανάλογα με το πλάνο εργασίας του υπουργείου Ενέργειας.
Την ίδια στιγμή υπενθυμίζεται πως από το περασμένο Σάββατο το γεωτρύπανο Γιαβούζ, μεταφέρθηκε, για πρώτη φορά, σε περιοχή της Νότιας ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 8, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την Λεμεσό, σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων.
O εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσοϊ, ανάφερε ότι: «Το γεωτρύπανο Yavuz έφτασε στην περιοχή άδειας G, στο νότιο τμήμα του νησιού, για να πραγματοποιήσει την τρίτη δραστηριότητά του γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, την περασμένη Παρασκευή».
Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξαπολύει βολές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης -που χαρακτήρισε παράνομες τις τουρκικές γεωτρήσεις – κατηγορώντας τη για δύο μέτρα και δύο σταθμά.
«Η ΕΕ σιωπά από το 2003, για την υπεξαίρεση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε οποιαδήποτε δήλωση έκανε, δεν ανέφερε τους Τουρκοκύπριους και αγνόησε την ύπαρξη και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Καταρχάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τερματίσει τις προκατειλημμένες πολιτικές των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέχρις ότου εγγυηθούν τα δικαιώματά τους στους φυσικούς πόρους του νησιού» καταλήγει η ανακοίνωση της Άγκυρας.
Αντίδραση του ΥΠΕΞ
Η εν λόγω είδηση προκάλεσε την απερίφραστη καταδίκη της Αθήνας, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών.
«Δεν εκπλήσσει η ανακοίνωση νέας παράνομης γεώτρησης από την Τουρκία εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχές αδειοδοτημένες σε ευρωπαϊκές εταιρείες» αναφέρει η ελληνική διπλωματία.
Εξηγεί δε, πως και αυτή η προκλητική κίνηση της Τουρκίας «εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, που εκτείνονται από εισβολή και κατοχή εδάφους, παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, μέχρι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποπειρών σφετερισμού υποθαλάσσιων πόρων γειτονικών και μη χωρών της».
Συμπληρώνει ακόμη πως η κοινός στόχος όλων των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας είναι «η εξυπηρέτηση επεκτατικών βλέψεων μέσω δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους».
Ωστόσο για την ελληνική κυβέρνηση οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία δεν μπορούν να παράξουν έννομα αποτελέσματα και τετελεσμένα.
«Όπως έχουμε τονίσει, οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, ακόμη και αν επαναλαμβάνονται παρά τη διεθνή κατακραυγή που προκαλούν, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, ούτε βέβαια δημιουργούν τετελεσμένα. Σε κάθε περίπτωση, καταδικάζονται απερίφραστα» υπογραμμίζει το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σημειώνεται η νέα αυτή πρόκληση της Άγκυρας γίνεται με φόντο και τη Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο, ενώ φαίνεται πως δοκιμάζει τις προθέσεις της ΕΕ και των υπόλοιπων μερών, δείχνοντας να περιφρονεί πιέσεις και ενδεχόμενες κυρώσεις.
Αντίδραση και από την ΕΕ
Μια ημέρα μετά, την Κυριακή, η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε την Τουρκία εναντίον οποιασδήποτε παράνομης γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα εντός των υδάτων της Κύπρου.
«Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας οφείλουν να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. «Η πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει νέες δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή κινείται δυστυχώς προς την αντίθετη κατεύθυνση», ανέφερε εκφράζοντας τη λύπη του γι’ αυτό.
Τραβούν το αυτί της Τουρκίας οι ΗΠΑ
Και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πλευρά του τόνισε πως «μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει θαλάσσια δικαιώματα από το έδαφος της Κύπρου» και κάλεσε την Άγκυρα να βάλει φρένο σε όλες τις γεωτρητικές της δραστηριότητες εντός των υδάτων της Κύπρου.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις πληροφορίες που αφορούν τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ύδατα της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων αποστολής του ‘Γιαβούζ’ νότια της Λεμεσού. Αυτό το προκλητικό βήμα δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές Αρχές να σταματήσουν αυτή τη δραστηριότητα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Τουρκία σε παράκρουση
Νωρίτερα, η Τουρκία θέλησε να… υπενθυμίσει στην Ελλάδα ότι δεν λογαριάζει κανέναν στην προσπάθειά της να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Έτσι λοιπόν μετά τις χθεσινές αξιώσεις της Τουρκίας, όπου δια στόματος του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών, σειρά πήρε σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που έθεσε θέμα νησιών, υφαλοκρηπίδας και φυσικών πόρων!
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγατάι Ερτζίγιες, παραπέμπει σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία αναφέρονται οι πέντε αξιώσεις της χώρας στο Αιγαίο.
Doğu Ege Adalarının Silahsızlandırılmış Statüsü dahil Ege sorunları hakkında Bakanlığımız WEB sayfasında yer alan bilgi notları.
🇬🇧 Background Note on Aegean Disputeshttps://t.co/RXL2XiDHg8
— Çağatay Erciyes 🇹🇷 (@CErciyes) January 23, 2020
Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι θέτουν θέμα για:
- 1. Την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα
- 2. Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών
- 3. Εναέριος χώρος
- 4. Κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων
- 5. Δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και σε ποιον ανήκουν
Αναλυτικά τι αναφέρει το κείμενο της Τουρκίας:
1. Το πρώτο αφορά τα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών αυτών των περιοχών.
«Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
2. Ένα άλλο από τα προβλήματα του Αιγαίου είναι το καθεστώς αφοπλισμού των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, της Συνθήκης του 1947 και άλλων διεθνών εγγράφων επί του θέματος.
«Ένα από τα βασικά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο είναι το αποστρατιωτικοποιημένo καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα από διάφορες διεθνείς συμφωνίες που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα» τονίζει σε αυτό το σημείο.
3. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα με το Αιγαίο αφορά στο νομικό καθεστώς κάποιων γεωγραφικών σχηματισμών.
«Ο διεθνής εναέριος χώρος στην ανοικτή θάλασσα δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία κανενός έθνους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων» υποστηρίζει η Τουρκία.
4. Το τέταρτο από τα προβλήματα του Αιγαίου είναι ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι ο εθνικός εναέριος χώρος είναι 10 ναυτικά μίλια και εκμεταλλεύεται την ευθύνη της ζώνης πληροφοριών πτήσης (FIR) κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
«Η εκχώρηση των ιταλικών τίτλων στο Αιγαίο μέσω της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά σε οποιαδήποτε «νησίδα Ίμια» σε αυτά τα έγγραφα» υπογραμμίζει εδώ.
5. Η πέμπτη κατηγορία θεμάτων του Αιγαίου σχετίζεται με τις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης (SAR).
«Κατάχρηση της υπηρεσίας FIR, σαν να προσδίδει κυριαρχία» καταλήγει.
Την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών ζητά ο Χουλουσί Ακάρ
Είχε προηγηθεί ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ ο οποίος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις της αμυντικής εταιρείας Roketsan, έκανε λόγο για παραβίαση των συμφωνιών από την πλευρά της Αθήνας και την κάλεσε να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και σχέσεις καλής γειτονίας, ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών.
«Υπάρχουν 23 νησιά. Υπάρχουν 23 νησιά με καθεστώς αποστρατιωτικοποιημένο. Καθαρά και ξάστερα! Δεκαέξι από αυτά έχουν στρατό. Έχτισαν κτίρια, έχτισαν εκείνο, έχτισαν το άλλο… Καλέ, εσείς πάτε ενάντια στις συνθήκες!
Αναμένουμε από την Ελλάδα να ενεργήσει με βάση το διεθνές δίκαιο, τις συμφωνίες που έχει υπογράψει και τις σχέσεις καλής γειτονίας», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος χαρακτήρισε «παράδοξο» και «πρωτοφανές» στον κόσμο μία χώρα να έχει κηρύξει στη θάλασσα 6 ναυτικά μίλια και στον εναέριο χώρο 10 ναυτικά μίλια.
«Όπως πάντα λέμε στις επαφές με τους συνομιλητές μας, δεν θα επιτρέψουμε επ’ ουδενί να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας. Δεν είναι απειλή αυτό, αλλά ούτε και αδυναμία όταν λέμε ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο, ούτε την Ιστορία, με χωρικά ύδατα 6 μίλια και εναέριο χώρο 10 μίλια. Με ένα τέτοιο παράδοξο γεγονός είμαστε αντιμέτωποι. Και προσπαθούν να το παρουσιάσουν στην παγκόσμια κοινή γνώμη σαν αλήθεια. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα και το δίκιο μας σε αυτό το θέμα», τόνισε παράλληλα.
Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ
Σκληρή ήταν η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ, που χαρακτήρισε υποκριτική την επίκληση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας.
«Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο», σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
«Και είναι φυσικό η χώρα αυτή να μην αντιλαμβάνεται ότι οι γείτονές της είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνάς τους σε όλη την επικράτειά τους, παρά το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή το ευαγγέλιο του διεθνούς δικαίου», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
«Εξακολουθεί δε να προκαλεί την εύλογη ανησυχία μας το ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς τη χώρα αυτή πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων», καταλήγει η ανακοίνωση.
«Έχει αποδυναμωθεί η Ελλάδα»
Την ίδια στιγμή, θέση στο θέμα επιχείρησε να πάρει και ο «υπουργός Εξωτερικών» και υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές στα Κατεχόμενα της Κύπρου, Κουντρέτ Οζερσάι.
Σύμφωνα με όσα είπε, μιλώντας στο Sputnik, η πολιτική της Τουρκίας «έχει αποδυναμώσει τη θέση της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων».
Αναφερθείς στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ο Οζερσάι υποστήριξε ότι συνιστά μια νέα προσέγγιση στα «μονομερή», όπως ισχυρίστηκε, βήματα των Ελληνοκυπρίων.
«Τα τελευταία χρόνια, η ΤΔΒΚ (sic) εγκατέλειψε την προηγούμενη τακτική της λεκτικής διαμαρτυρίας ενάντια στα μονομερή βήματα της ελληνικής κοινότητας στο νησί και άρχισε να λαμβάνει συγκεκριμένα προληπτικά βήματα. Αυτή η διαδικασία χαρακτηρίστηκε τελικά από την υπογραφή συμφωνίας με τη Λιβύη», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι οι κινήσεις της Τουρκίας έχουν αποδυναμώσει τη θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή έχει καταφέρει να αποδυναμώσει τη θέση της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων που προσπαθούν να ασκήσουν άμεση επιρροή τόσο στο ηπειρωτικό όσο και στο νησιωτικό τμήμα της υφαλοκρηπίδας».
Συνεχίζοντας, ο Οζερσάι επανέλαβε τη θέση της Τουρκία που αμφισβητεί εάν τα νησιά μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί θέση και της Λιβύης.
«Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο γιατί για παράδειγμα οι διαφωνίες μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας συνδέονται με το πώς η Ελλάδα υπολογίζει την απόσταση μεταξύ της ίδιας και της Αιγύπτου, λαμβάνοντας ως βάση το νησιωτικό τμήμα και όχι το ηπειρωτικό τμήμα», δήλωσε.
Υποστήριξε, μάλιστα, ότι εάν η Τουρκία και η Αίγυπτος καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουν αυτό το ζήτημα, θα υπάρξει επίλυση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις