Σε απόσταση αναπνοής από την κυπριακή ΑΟΖ το Γιαβούζ
Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να βρεθεί εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης το τουρκικό γεωτρύπανο.
- Ανδρουλάκης: Να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα, την αειφορία και στις συνέργειες μεταξύ του τουρισμού
- «Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης», λέει ο Μπορέλ
- «Οι θάνατοι από τροχαία ισοδυναμούν με 12 Τέμπη τον χρόνο - Πάνω από 120 θύματα εγκαταλείφθηκαν το 2024»
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
Σε απόσταση αναπνοής από την κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ».
Όπως αποκαλύπτει το sigmalive.com, το τουρκικό σκάφος έχει σταθεροποιηθεί σε κοντινή απόσταση από το στόχο «Ερατοσθένη Νότιο», συνοδεία συνοδευτικών σκαφών, με την γεώτρηση να είναι θέμα ωρών.
Σύμφωνα με το κυπριακό μέσο ενημέρωσης, οι τελευταίες ενδείξεις προδίδουν ότι έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες προεργασίες και ότι επίκειται, πλέον, η έναρξη της παράνομης γεώτρησης για την «αφαίμαξη» τυχόν κοιτάσματος φυσικού αέριου.
Δείτε το βίντεο του SigmaLive:
Η περιοχή του κοιτάσματος
Το σημείο της επικείμενης γεώτρησης διαφαίνεται και από τις συντεταγμένες στην οδηγία ΝΑVTEX, που εξέδωσε πρόσφατα η Άγκυρα.
Συγκεκριμένα, δεσμεύει περιοχή με έκταση μικρότερη των 5 με 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στην περιοχή αυτή, διεξήχθη το 2017 ολοκληρωμένη μελέτη από την ΕΝΙ, με δειγματοληψία από υποβρύχια ρομπότ.
Η Τουρκία, όπως αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ, απλά μετονόμασε τον ίδιο ακριβώς στόχο από «Ερατοσθένης Νότιος» σε «Λευκωσία 1».
Νέες NAVTEX
Ωστόσο, τα τουρκικά επεκτατικά σχέδια δεν τελειώνουν με το τεμάχιο «8» της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, η οποία επικαλείται δηλώσεις του αξιωματούχου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτζιγιές, αναμένεται να εκδοθούν νέες παράνομες άδειες στην τουρκική πετρελαϊκή TPAO, για έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της παράνομης συμφωνίας Άγκυρας – Λιβύης.
«Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας μας ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την έκδοση νέων αδειών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες προστίθενται σε εκείνες που εκδόθηκαν το 2009 και το 2012», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις