Θα πληρώσουμε και για τις βλάβες…
Στο 33ο λεπτό του ματς ο Λέο Μάτος σκόραρε, αλλά υπήρχαν ερωτηματικά και για το αν ήταν καλυπτόμενος (και όχι σε θέση οφσάιντ) και για το αν στη φάση υπήρξε επιθετικό φάουλ.
Ο Αστέρας Τρίπολης κέρδισε με 2-0 το φάντασμα του Πανιωνίου χθες το μεσημέρι νωρίς και η αγωνιστική ολοκληρώθηκε με τις νίκες των δυο ομάδων της Θεσσαλονίκης. Ο ΠΑΟΚ πέρασε από τη Λαμία κερδίζοντας δύσκολα με 1-0 και εξακολουθεί να κυνηγά τον Ολυμπιακό, ενώ κι ο Αρης κέρδισε με το ίδιο σκορ την Ξάνθη και στρογγυλοκάθισε στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας, αφήνοντας τρεις βαθμούς πίσω την Ξάνθη, τον ΟΦΗ και τον Ατρόμητο. Αλλά το σημαντικό είναι ότι συνεχίστηκε η χωρίς τέλος διακωμώδηση του αθλήματος και του πρωταθλήματος: στη Λαμία χάλασε (!) το VAR.
Στο 33ο λεπτό του ματς ο Λέο Μάτος σκόραρε, αλλά υπήρχαν ερωτηματικά και για το αν ήταν καλυπτόμενος (και όχι σε θέση οφσάιντ) και για το αν στη φάση υπήρξε επιθετικό φάουλ.
Ο διαιτητής Σέζος ζήτησε από το VAR τον σχετικό έλεγχο της φάσης και τότε μάθαμε πως VAR δεν υπάρχει – διότι χάλασε. Το ματς συνεχίστηκε κανονικά και κάποια στιγμή επίσης ενημερωθήκαμε ότι το VAR επανήλθε – δεν μας είπαν βέβαια ποτέ τι είχε πάθει. Μπορεί να το έβγαλε κάποιος από την πρίζα ή να έπεσε μουστάρδα από τα σουβλάκια στον διακόπτη – ποτέ δεν ξέρεις.
Πόσα
Σημειολογικά αυτό έγινε την ημέρα που η Πολιτεία, μέσω του υφυπουργείου, έκανε γνωστό ότι θα πληρώσει με λεφτά του έλληνα φορολογούμενου και για να υπάρξει καλύτερη εκτίμηση των οφσάιντ: θα μας κοστίσει περίπου χίλια ευρώ στο κάθε ματς. Δεν είναι βέβαιο αν θα λειτουργεί, αλλά τουλάχιστον ξέρουμε πόσο θα μας στοιχίσει – δεν το λες και λίγο…
Δύσκολα θα προκύψει κάτι καλό
Δυστυχώς οι πιθανότητες να προκύψει κάτι χρήσιμο μετά τη σύσκεψη της Τετάρτης ανάμεσα στη FIFA/UEFA, τις Αρχές του ελληνικού ποδοσφαίρου και στους τέσσερις μεγαλομετόχους των μεγάλων ομάδων του πρωταθλήματος μικραίνουν συνεχώς και περισσότερο. Ενας λόγος είναι και ότι η επικοινωνιακή διαχείριση των ποδοσφαιρικών Αρχών αυτού του σημαντικού γεγονότος είναι για την ώρα κακή. Από τη στιγμή που το υφυπουργείο Αθλητισμού, η ΕΠΟ ή έστω η Σούπερ Λίγκα δεν ανέλαβαν τη δύσκολη δουλειά της ενημέρωσης των media για τα όσα συζητήθηκαν, πήραν την εργολαβία της μοιρασιάς των «ειδήσεων» τα επικοινωνιακά επιτελεία των ΠΑΕ. Που ειδικεύονται στο να χτίζουν το προφίλ των «αφεντικών».
Τσεκ
Η ενημέρωση είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει κάποιες ΠΑΕ κι αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς βλέποντας όσα κυκλοφόρησαν μετά το τέλος της σύσκεψης. Οι «διαρροές» έγιναν με σκοπό να χαρούν οι οπαδοί με τη στάση του προέδρου της ομάδας, που σύμφωνα με αυτά που διαβάσαμε «εντυπωσίασε». Η αγαπημένη δουλειά των επικοινωνιολόγων του ποδόσφαιρου μας είναι να δημιουργούν εντυπώσεις – οι ειδήσεις είναι άλλο πράγμα. Ετσι χθες μάθαμε αμέσως ατάκες, εκτιμήσεις των ξένων για τη συμπεριφορά των προέδρων των ομάδων, οι οποίοι φυσικά ενθουσίασαν, ενώ είδαμε και διαλόγους, φυσικά αιχμηρούς. Τι από όλα αυτά είναι αλήθεια; Δύσκολο να το τσεκάρει κανείς.
Ρεζιλίκι
Ο Ολυμπιακός τουλάχιστον έκανε κάτι χρήσιμο: έδωσε στη δημοσιότητα όλη την τοποθέτηση του μεγαλομετόχου του Βαγγέλη Μαρινάκη ώστε να γίνει γνωστό τι είπε αυτός, αλλά και τι δεν του απάντησαν. Διότι στη συγκεκριμένη περίπτωση περισσότερο και από τα όσα είπε ο Μαρινάκης έχει νομίζω σημασία η αδυναμία πειστικών εξηγήσεων από όσους τον άκουσαν. Κι αν υποθέσουμε ότι ο Ιβάν Σαββίδης π.χ. δεν ήθελε να απαντήσει επί της ουσίας για το αν ο ΠΑΟΚ ανήκει στη γυναίκα του, όπως ο Μαρινάκης τον ρώτησε ή για το ποιες ακριβώς είναι οι σχέσεις της ομάδας του με την Ξάνθη ή με τον αρχιδιαιτητή Περέιρα, αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι η σιωπή του προέδρου της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένου σε κατηγορίες που αφορούν τη διοίκησή του. Πώς άραγε είναι δυνατόν, μπροστά στους ανθρώπους της FIFA και της UEFA, ο πρόεδρος να μένει σιωπηλός, όταν του καταλογίζεται ότι εκτόξευσε τα έξοδα της ομοσπονδίας οδηγώντας την σε πτώχευση; Ή ότι παίρνει τα χρήματα από τα προγράμματα της UEFA για να πληρώσει τους υπέρογκους μισθούς των συνεργατών του; Κάθε ομοσπονδία στον κόσμο θα είχε εκδώσει την επόμενη μέρα μια αναλυτική ανακοίνωση, όχι για να απαντήσει στον μεγαλομέτοχο του Ολυμπιακού, αλλά για να μη ρεζιλευτεί μπροστά στα μάτια των ξένων αξιωματούχων. Αλλά στην ΕΠΟ τέτοιοι προβληματισμοί δεν υπάρχουν.
Κοιτάζει
Ο Ολυμπιακός έκανε καλά και γνωστοποίησε τα όσα ο Μαρινάκης υποστήριξε: αν αυτοί στους οποίους επιτέθηκε είχαν το κουράγιο (και τα στοιχεία) να απαντήσουν θα είχαμε και μια πιθανότητα η συζήτηση που αφορά το καλό του ποδοσφαίρου να συνεχιστεί. Κάθε συζήτηση είναι χρήσιμη διότι υποχρεώνει σε πράξεις: αν συζήτηση (και αντιπαράθεση) δεν υπάρχει, κυριαρχεί ο νόμος της αδράνειας: δεν γίνεται τίποτα και ποτέ. Η σύσκεψη στο Μεγάλη Βρεταννία θα ήταν χρήσιμη, αν απλά μας βοηθούσε να καταλάβουμε τι θέλουν οι ομάδες μας – π.χ. πώς φαντάζονται τη λειτουργία της ομοσπονδίας, πώς νομίζουν πως πρέπει να επιλέγεται ο αρχιδιαιτητής, πώς θα ‘θελαν να λειτουργεί η διαιτησία, τι πρέπει να γίνει για την καλύτερη αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα κ.λπ. Αν όλοι κατέθεταν τα σχέδιά τους, θα ήταν και πιο εύκολο κάτι να προκύψει. Ετσι κι αλλιώς είναι δεδομένο πως έχουμε μια χρεοκοπημένη ομοσπονδία (που δεν επιχειρεί ούτε καν να διαψεύσει τις κατηγορίες για κακοδιαχείριση…) από την οποία δεν μπορεί να περιμένεις το παραμικρό και μια πολιτεία που κοιτάζει τα πάντα εξ αποστάσεως.
Αμήν
Προχθές μίλησαν (;) για τη σύσκεψη ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο υπεύθυνος ομοσπονδιών της UEFA Ζόραν Λάκοβιτς, αλλά για το τι είπαν τρεις ώρες με τον Μαρινάκη, τον Σαββίδη, τον Μελισσανίδη και τον Αλαφούζο δεν ανέφεραν το παραμικρό. Ο υφυπουργός είπε ότι «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν τα γήπεδα στις οικογένειες, να υπάρξει ποιότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ένα θέαμα που θα είναι αντάξιο της ιστορίας του» και ευχαρίστησε τον Λάκοβιτς, αλλά και όλα τα στελέχη της FIFA και της UEFA, για τη διήμερη παρουσία τους στην Ελλάδα: εξήγγειλε μάλιστα ότι θα δημιουργηθούν και επιτροπές για τη διαμόρφωση της ατζέντας της επόμενης σύσκεψης – αν ποτέ υπάρξει. Ο Λάκοβιτς είπε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος γιατί κατ’ αρχάς υπήρχε η βούληση από τους ιδιοκτήτες των τεσσάρων μεγάλων ομάδων να είναι παρόντες στη σύσκεψη, ότι η UEFA και η FIFA τα τελευταία δυόμισι χρόνια που είναι στην Ελλάδα προσπαθούν, συνεισφέρουν και βοηθούν και ότι «κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκινήσει και από την UEFA η υλοποίηση κάποιων πραγμάτων, όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται». Αμήν και πότε θα έλεγα. Κι ας μην έχω καταλάβει ποια ακριβώς είναι αυτά…
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου