Οικοδομή : Αυτά είναι τα μπόνους και οι φοροελαφρύνσεις
Παρελθόν τα 10 «πέτρινα» χρόνια της οικοδομής
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
Σε κινήσεις – ματ για την οικοδομή και την τόνωση της αγοράς ακινήτων προχώρησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Τα χρόνια των μνημονίων η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της οικοδομής μειώθηκε έως και 80%.
Έτσι, με αποφάσεις που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών τίθεται σε εφαρμογή η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή, όπως είχε ψηφιστεί στον πρόσφατο φορολογικό νόμο.
Η αναστολή είναι τριετής, δηλαδή έως το τέλος του 2022 και ισχύει αναδρομικά, δηλαδή από τις αρχές του 2006 και συγκεκριμένα από τα αδιάθετα ακίνητα με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά.
Την ίδια στιγμή, ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς επιλύθηκαν μια σειρά από ζητήματα.
Οι αποφάσεις για την οικοδομή
Η πρώτη υπουργική απόφαση που εκδόθηκε καθορίζει τη διαδικασία για τη χορήγηση αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ .
Η δεύτερη απόφαση αφορά στη διαδικασία διακανονισμού του ΦΠΑ που έχουν ήδη εκπέσει οικοδομικές επιχειρήσεις για ακίνητα που υπάγονται σε καθεστώς αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ.
Αντί για ΦΠΑ 24%, οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα βαρύνονται για μια τριετία με φόρο μεταβίβασης, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας ή της αναγραφόμενης τιμής στο συμβόλαιο εφόσον αυτή είναι υψηλότερη από την αντικειμενική.
Η ενεργειακή αναβάθμιση
Ένα άλλο μέτρο είναι η έκπτωση φόρου για την ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση ακινήτων. Πρόκειται για παρέμβαση που έχει ψηφισθεί και αναμένεται η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες.
Η έκπτωση θα είναι από τον φόρο εισοδήματος και θα ανέρχεται σε 40% επί της δαπάνης για τις εργασίες και όχι για τα υλικά.
Προϋπόθεση για να λάβει ένας ιδιοκτήτης την έκπτωση είναι να έχει εξοφλήσει τις σχετικές αμοιβές μέσω του τραπεζικού συστήματος και να έχει λάβει φορολογικό στοιχείο.
Η μέγιστη δαπάνη που αναγνωρίζεται είναι 16.000 ευρώ και η έκπτωση φόρου γίνεται σε τέσσερις ισόποσες ετήσιες δόσεις. Έτσι για δαπάνη 16.000 ευρώ η μέγιστη έκπτωση είναι 6.400 ευρώ που θα κατανεμηθεί σε 1.600 ευρώ ετησίως. Ακίνητο στο οποίο έγινε χρήση της συγκεκριμένης φοροαπαλλαγής δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής ή αισθητικής αναβάθμισης.
Νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»
Νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, ετοιμάζεται να προκηρύξει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά να επιδοτηθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, κατόπιν σχετικών εντολών του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, καταρτίζουν τον οδηγό εφαρμογής και ταυτόχρονα εξετάζουν παρεμβάσεις τόσο για την απλοποίηση των διαδικασιών συμμετοχής όσο κι ενδεχομένως για βελτίωση των εισοδηματικών κριτηρίων που αποτελούν τις προϋποθέσεις ένταξης σε αυτό.
Η προκήρυξη του προγράμματος αναμένεται περί τον Ιούνιο.
Τα υλικά οικοδομής
Αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές των οικοδομικών υλικών σε μέσα επίπεδα πέρυσι, μετά την οριακή αύξηση κατά 0,1% τον περασμένο Δεκέμβριο.
Στις επιμέρους κατηγορίες των υλικών, ανατιμήσεις καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο σε: Ηλεκτρική ενέργεια (6,2), Μηχανισμούς συρόμενων θυρών( 5,8%), Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (2,7%), Κιγκλιδώματα σιδερένια (1,8%), Μαρμαρόσκονη (1,8%), ‘Αμμο λατομείου (1,4%), Ενισχυτικά κονιαμάτων και έτοιμου σκυροδέματος (1,3%), Διακόπτες (1,3%), Κουφώματα αλουμινίου (1,3), Γρανίτες (1,1%), Κιγκλιδώματα αλουμινίου (1,1%), Μαρμαρόπλακες (1%), Ανελκυστήρες (0,9%), Μηχανισμούς γκαραζόπορτας (0,8%), Αγωγούς χάλκινους (0,6%) και Θερμαντικά σώματα (0,5%).
Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε: Έτοιμο σκυρόδεμα (0,4%), Σίδηρο οπλισμού (1,1%), Ασβέστη (1,3%), Τσιμέντο (1,9%) και Ασφαλτόπανα (2,1%).
Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 0,1% τον Δεκέμβριο 2019 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2018, έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2018 με το 2017.
Ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,2% τον Δεκέμβριο 2019 σε σύγκριση με τον δείκτη του Νοεμβρίου 2019, ενώ κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών το 2018 ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος.
Ενώ, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2019- Δεκεμβρίου 2019 δεν παρουσίασε μεταβολή σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2018- Δεκεμβρίου 2018, ενώ κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων ο μέσος δείκτης σημείωσε αύξηση 0,9%.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις