Πτωχευτικό δίκαιο : Μπαίνει τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας
Στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς έγινε μια πρώτη συζήτηση για το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα πρέπει να είναι λειτουργικό το αργότερα από την 1η Μαΐου του 2020.
Παρελθόν θα αποτελεί από την 1η Μαΐου ο νόμος Κατσέλη όπου αποτελεί ομπρέλα προστασίας για ευπαθή νοικοκυριά, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθώς θα αντικατασταθεί από το νέο πτωχευτικό δίκαιο.
Ο νόμος Κατσέλη, θα καταργηθεί στο σύνολό του και στη θέση του η κυβέρνηση εισηγείται ένα νέο πλαίσιο για την πτώχευση των φυσικών προσώπων.
Στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς έγινε μια πρώτη συζήτηση για το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα πρέπει να είναι λειτουργικό το αργότερα από την 1η Μαΐου του 2020.
Το νέο πτωχευτικό δίκαιο
Οι θεσμοί ξεκαθάρισαν ότι το νέο πλαίσιο που θα καλύπτει και τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει κανενός είδους προστασία και θα πρέπει αν προβλέπουν την ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την ρύθμιση των χρεών του σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Το νέο πτωχευτικό θα βασίζεται στην κοινοτική οδηγία «για την προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών» που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2019.
Η σχετική οδηγία δίνει δεύτερη ευκαιρία στα φυσικά πρόσωπα που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους, δηλαδή επιτρέπει τη ρύθμιση των οφειλών τους ή την απαλλαγή τους από τα χρέη, αφού όμως προηγουμένως ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας τους. Η απαλλαγή, όπως και η ρευστοποίηση, γίνεται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, π.χ. ενός ή δύο ετών, μετά την πάροδο του οποίου το φυσικό πρόσωπο μπορεί να «καθαρίσει» από τις οφειλές του αντίστοιχα με ό,τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις.
Η συζήτηση σε αυτό το θέμα τελείωσε στο ότι εφεξής θα υπάρχει συνεχής επαφή για την δημιουργία του νέου καθεστώτος για το ιδιωτικό πτωχευτικό δίκαιο.
Η κατάργηση του νόμου Κατσέλη
Η κατάργηση του νόμου Κατσέλη δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν κάνει μέχρι σήμερα αίτηση ένταξης στον νόμο θα πάψουν να προστατεύονται.
Πρόκειται για 100.000 περιπτώσεις εκκρεμών υποθέσεων που θα συνεχίσουν να προστατεύονται με βάση το παλαιό καθεστώς, το οποίο ωστόσο δεν ισχύει για νέες αιτήσεις.
Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 70.000 δανειολήπτες έχουν βρει προστασία στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου, η οποία ωστόσο δείχνει σταδιακά να καθίσταται όλο και πιο δύσκολη, καθώς ένας σημαντικός αριθμός αποφάσεων που εκδίδονται από τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας είναι πλέον αρνητικός για τους δανειολήπτες, αξιολογώντας ότι μερίδα των οφειλετών έχει καταφύγει στον νόμο μόνο και μόνο για να κερδίσει χρόνο και χωρίς να συγκεντρώνει τα απαραίτητα κριτήρια.
Η πλατφόρμα
Η μοναδική δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας παρέχεται πλέον μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η οποία θα μείνει ανοιχτή αυστηρά μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Όσοι κάνουν αίτηση εγκαίρως θα μπορούν όχι μόνο να αποφύγουν τον πλειστηριασμό της κατοικίας τους, αλλά και να επωφεληθούν από την επιδότηση του Δημοσίου με βάση το ύψος της μηνιαίας δόσης και το ύψος του εισοδήματός τους.
- Αμαλιάδα: Αναζητείται δικαίωση για τα πέντε παιδιά – Η αντίδραση της Ειρήνης στα νέα στοιχεία για τον Παναγιωτάκη
- Νέα «τρομακτικά» στοιχεία για τον πύραυλο Ορέσνικ – «Δεν ξέρουμε πώς το έκαναν αυτό οι Ρώσοι»
- Γιορτές: Οι «must» προορισμοί για τα Χριστούγεννα – Ποιες περιοχές μαγνητίζουν το ενδιαφέρον
- Τίλντα Σουίντον: Θα βραβευτεί με την Τιμητική Χρυσή Άρκτο στη Berdinale
- Μήπως κάποια στιγμή να μιλήσουμε και για την ειρήνη στην Ουκρανία;
- Μαγδεμβούργο: Το προφίλ του δράστη της επίθεσης – Σαουδάραβας που είχε αποκηρύξει το Ισλάμ, υποστήριζε το AfD