Τουρκική αποκάλυψη : Συζητούσαμε και με τον Μόρσι τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών
Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν το μακροπρόθεσμο σχέδιο της Αγκυρας για την επιβολή νέου στάτους στην Ανατολική Μεσόγειο.
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- «Διαταραγμένη» χαρακτήρισε η κυβέρνηση τη νεαρή Ιρανή φοιτήτρια που γδύθηκε δημοσίως
- Κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων και εκρηκτικών υλών – Συνελήφθησαν 5 άτομα
- Τσουνάμι εκλογικής παραπληροφόρησης στα social media - Ανησυχία για «ξένο δάκτυλο»
Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν το μακροπρόθεσμο σχέδιο της Τουρκίας για την επιβολή νέου στάτους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εκδοση αδειών στην ΤΡΑΟ
Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι οι κινήσεις της Τουρκίας δεν είναι τυχαίες και ευκαιριακές, αλλά γίνονται βάσει σοβαρού και σε βάθος σχεδιασμού, που έχει ως στόχο την εδραίωση της επεκτατικής πολιτικής της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου, της Μέσης Ανατολής αλλά και της Αφρικής.
Η επιβεβαίωση αυτή τη φορά έρχεται από επίσημα τουρκικά χείλη, αυτά του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτζιγές, ο οποίος δηλώνει ότι ο νέος στόχος της Αγκυρας είναι η έκδοση αδειών στην τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου, ΤΡΑΟ, προκειμένου να ξεκινήσουν γεωτρήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αυτήν τη φορά προς τα δυτικά και σε σημείο της θαλάσσιας ζώνης που συμφώνησε με τη Λιβύη.
Με την Αίγυπτο
Ο Τσαγατάι Ερτζιγές αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι ανάλογες συζητήσεις, όπως αυτές με τον πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ, είχαν γίνει και με την Αίγυπτο όταν στην εξουσία βρισκόταν ο ανατραπείς πρόεδρος Μοχάμετ Μόρσι.
Σύμφωνα με τον Ερτζιγές, στόχος ήταν και τότε να καθοριστούν τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.
Οπως φαίνεται, εν τέλει, αυτό που δεν κατάφερε η Τουρκία με την Αίγυπτο, εξαιτίας της ανατροπής του τότε προέδρου Μόρσι, και της αναρρίχησης στην εξουσία του σημερινού προέδρου της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι, με τον οποίο διατηρεί εχθρικές σχέσεις, το πέτυχε με την Τρίπολη και το μνημόνιο Ερντογάν – Σάρατζ για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών μεταξύ Λιβύης και Αγκυρας.
Στην κυπριακή ΑΟΖ
Στο μεταξύ, σε απόσταση αναπνοής από την κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ».
Οπως αποκαλύπτει το sigmalive.com, το τουρκικό σκάφος έχει σταθεροποιηθεί σε κοντινή απόσταση από τον στόχο «Ερατοσθένη Νότιο», συνοδεία συνοδευτικών σκαφών, με τη γεώτρηση να είναι θέμα ωρών.
Σύμφωνα με το κυπριακό μέσο ενημέρωσης, οι τελευταίες ενδείξεις προδίδουν ότι έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες προεργασίες και ότι επίκειται, πλέον, η έναρξη της παράνομης γεώτρησης για την «αφαίμαξη» τυχόν κοιτάσματος φυσικού αέριου.
Οι συντεταγμένες
Το σημείο της επικείμενης γεώτρησης διαφαίνεται και από τις συντεταγμένες στην οδηγία ΝΑVTEX, που εξέδωσε πρόσφατα η Αγκυρα.
Συγκεκριμένα, δεσμεύει περιοχή με έκταση μικρότερη των 5 με 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στην περιοχή αυτή, διεξήχθη το 2017 ολοκληρωμένη μελέτη από την ΕΝΙ, με δειγματοληψία από υποβρύχια ρομπότ.
Η Τουρκία, όπως αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ, απλά μετονόμασε τον ίδιο ακριβώς στόχο από «Ερατοσθένης Νότιος» σε «Λευκωσία 1».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις