Νέο γερμανικό «χαστούκι» στον Ερντογάν – Δε λύνει προβλήματα, δημιουργεί
Το μπαράζ προκλητικών ενεργειών και επιθετικής ρητορικής από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τη Γερμανία.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Η προκλητική στάση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ όπου αγνοώντας για μία ακόμη φορά τη συμφωνία στη Διάσκεψη του Βερολίνου για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και απόσυρση των τρίτων δυνάμεων από την περιοχή τόνισε ότι θα στείλει στρατιωτικό προσωπικό στην Τρίπολη για να εκπαιδεύσει τις δυνάμεις του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ δεν πέρασε απαρατήρητη από τη Γερμανία.
«Έχω την εντύπωση ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βλέπει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν ως τον άνθρωπο που λύνει προβλήματα. Στην πραγματικότητα ο Ερντογάν είναι κατ’ εξοχήν ο άνθρωπος που δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή της Μεσογείου» τονίζει η Σεβίμ Νταγκντελέν, βουλευτής της Αριστεράς και αντιπρόεδρος της ΚΟ του κόμματός της στην Ομοσπονδιακή Βουλή.
Και αυτό, πρόσθεσε, «όχι μόνο λόγω του εκβιασμού που ασκεί, των αξιώσεων που κάθε τόσο προβάλλει με αφορμή τη συμφωνία για το προσφυγικό, των χρημάτων που απαιτεί, αντιμετωπίζοντας τους πρόσφυγες ως ενέχυρο. Αλλά και επειδή ακολουθεί μία επεκτατική πολιτική στη Μεσόγειο, εισβάλλει σε γειτονικές χώρες, όπως η Συρία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, παραβιάζει την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, όπως η Κύπρος και συνάπτει με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Λιβύης μία συμφωνία που παραβιάζει όχι μόνο το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και το διεθνές δίκαιο εις βάρος μίας ευρωπαϊκής χώρας, όπως η Ελλάδα».
Η κ. Νταγκντελέν στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου επικρίνοντας τη στάση της Γερμανίας για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον «Σουλτάνο».
Όπως μεταδίδει η DW, η Νταγκντελέν, γεννημένη στο Ντούισμπουργκ, με καταγωγή από την Τουρκία, με σπουδές Νομικής στην Κολωνία και στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, ανήκει στους πιο σφοδρούς επικριτές του Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία.
Αιχμές κατά των ευρωπαίων
Αλλά η κριτική της επεκτείνεται και στους Ευρωπαίους, τους οποίους κατηγορεί ότι μερικές φορές συμπεριφέρονται ως «πειθήνια όργανα» και ενδίδουν στους εκβιασμούς του Τούρκου προέδρου. Από την άλλη πλευρά, επισημαίνει ο δημοσιογράφος της Γερμανικής Ραδιοφωνίας, υπάρχει η άποψη που λέει ότι δεν πρόκειται για εκβιασμό, αλλά για έναν πολύ συγκεκριμένο συμβιβασμό συμφερόντων.
«Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πούμε ποιος πληρώνει τον λογαριασμό γι αυτόν τον συμβιβασμό» λέει η Σεβίμ Νταγκντελέν. «Εγώ νομίζω ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι η προσωποποίηση των αιτιών του προσφυγικού, λόγω και της πολιτικής που ακολουθεί απέναντι στους Κούρδους, των διωγμών απέναντι σε αντιφρονούντες, της στήριξης που παρέχει σε ισλαμιστές τρομοκράτες, της κλιμάκωσης και των προκλήσεων που επιδιώκει στην περιοχή της Μεσογείου».
Στα «σκαριά» άδειες για γεωτρήσεις στη Λιβύη
Και μπορεί βουλευτές και αξιωματούχοι της Γερμανίας να… τραβούν το αυτί της Τουρκίας για το μπαράζ των προκλητικών ενεργειών στη Μεσόγειο, φαίνεται όμως ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε έκδοση αδειών προς την Εταιρεία Πετρελαίου της Τουρκίας και ειδικότερα για τη θαλάσσια περιοχή που έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, o γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, αρμόδιος για θέματα διμερών πολιτικών σχέσεων και θέματα ναυτιλίας και αεροπλοΐας, Τσαγατάι Ερτζιγές, σε δηλώσεις του την Τετάρτη, στα πλαίσια πάνελ που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ότι το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη, άρχισε να εργάζεται στο θέμα της παραχώρησης νέας αδειοδότησης στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) για να αρχίσει νέες έρευνες στα «δυτικά της Τουρκικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Το υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινώσει ότι εργάζεται για την έκδοση νέων αδειών προς την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου για έρευνες και εξορύξεις, πέρα από τις άδειες που παραχώρησε στην εν λόγω εταιρεία το 2009 και 2012», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τσαγατάι Ερτζιγές.
Σύμφωνα με τον τούρκο αξιωματούχο, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος Κύπρου, τα σεισμογραφικά σκάφη «Ορούτς Ρέις» και «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά» βρίσκονται στην Αντάλια αναμένοντας νέες αποστολές οι οποίες θα τους καθοριστούν στη βάση του προγράμματος του υπουργείου Ενέργειας.
Τουρκική προπαγάνδα για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη
Περαιτέρω ανέφερε ότι η Τουρκία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη επί διακυβερνήσεως Μουαμάρ Καντάφι. Ωστόσο οι συνομιλίες είχαν διακοπεί λόγω της Αραβικής Άνοιξης. Επανέλαβε πως η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο με όλα τα κράτη της περιοχής για να συμφωνηθούν τα μεταξύ τους θαλάσσια σύνορα, εκτός των Ελληνοκυπρίων.
Αποκάλυψε ότι ανάλογες συζητήσεις είχαν γίνει και με την Αίγυπτο όταν στην εξουσία βρισκόταν ο ανατραπείς Πρόεδρος Μοχάμετ Μόρσι.
Σύμφωνα με τον Τσαγατάι Ερτζιγιές, στόχος ήταν να καθοριστούν τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις