Ο έξυπνος διασυνδεδεμένος κόσμος αλλάζει την ανθρώπινη επικοινωνία και συμπεριφορά
Μεγάλες αλλαγές, που θα αρχίσουν πρακτικά πλέον προς το τέλος του 2020 να γίνονται αισθητές και στην καθημερινότητά μας, δημιουργώντας στην πράξη τον καλούμενο «έξυπνο κόσμο», θα έχουν οι νέες τεχνολογίες που έκαναν την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια, αλλά έχουν εφαρμογές μέχρι σήμερα κυρίως σε πιλοτικό στάδιο
Μεγάλες αλλαγές, που θα αρχίσουν πρακτικά πλέον προς το τέλος του 2020 να γίνονται αισθητές και στην καθημερινότητά μας, δημιουργώντας στην πράξη τον καλούμενο «έξυπνο κόσμο», θα έχουν οι νέες τεχνολογίες που έκαναν την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια, αλλά έχουν εφαρμογές μέχρι σήμερα κυρίως σε πιλοτικό στάδιο.
Οι αλλαγές που έχουν ήδη έχουν ξεκινήσει διεθνώς και στη χώρα μας πηγάζουν από το Internet of Things, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, σε συνδυασμό με την εμπορική έλευση των νέων δικτύων κινητών επικοινωνίας πέμπτης γενιάς (5G).
Με απλά λόγια, σταδιακά θα δίνεται η δυνατότητα διασύνδεσης κάθε συσκευής που υπάρχει γύρω μας με το διαδίκτυο ή τοπικά δίκτυα, καθώς και με άλλες συσκευές και ταυτόχρονα με το έξυπνο κινητό τηλέφωνο (smartphone).
Ειδικότερα, η ανάπτυξη της νέας γενιάς δικτύων κινητών επικοινωνιών 5G αλλά και του 4G σε ορισμένες περιπτώσεις θα επιτρέπει δικτύωση συσκευών και διαδικτύου σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων διεθνώς μπορεί να δημιουργήσει έως το 2021 αξία περίπου 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέα έσοδα, εξοικονόμηση πόρων και κέρδος από την βελτίωση στην παραγωγικότητα.
Οι βάσεις για τον «έξυπνο κόσμο» έχουν τεθεί
Οι βάσεις για τη δημιουργία του «έξυπνου κόσμου» έχουν ήδη τεθεί και στη χώρα μας, καθώς «έξυπνα» προϊόντα κυκλοφορούν ήδη στο εμπόριο στην ελληνική αγορά.
Έξυπνα προϊόντα και συσκευές οικιακής χρήσης που μπορούν να συνδεθούν με το έξυπνο κινητό, διαθέτοντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI), όπως πλυντήρια, ψυγεία, καφετιέρες, φούρνοι, λαμπτήρες, συναγερμοί, θερμοσίφωνες, θερμοστάτες και δεκάδες ακόμη διατίθενται από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων στην Ελλάδα και έχουν αρχίσει και έχουν ζήτηση.
Με τον τρόπο αυτόν, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τίθενται πλέον οι βάσεις για τη δημιουργία του «έξυπνου σπιτιού», που όλα θα ελέγχονται από το κινητό και πολλές λειτουργίες θα γίνονται πλέον αυτοματοποιημένα και από απόσταση, με τη χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς να χρειάζεται η μεσολάβηση του ανθρώπου.
Το έξυπνο σπίτι, καθώς δημιουργείται, θα ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, αυτόματα θερμοκρασίες, φωτισμό, θα στέλνει απευθείας παραγγελίες από το ψυγείο στο σούπερ μάρκετ, ανάλογα με τον προγραμματισμό που έχει λάβει, θα έχει αισθητήρες στους τοίχους του σπιτιού που θα εντοπίζουν υγρασία και μούχλα πριν εμφανιστεί και θα στέλνουν σήμα στον υδραυλικό που θα είναι δικτυωμένος με το σπίτι και πολλά ακόμη.
Την ίδια στιγμή όμως δημιουργείται και η «έξυπνη πόλη».
Η «έξυπνη» στάση που δίνει πληροφορίες στο κινητό για την ώρα άφιξης του λεωφορείου ήδη υπάρχει, «έξυπνα» αυτοκίνητα που συνομιλούν με τους οδηγούς επίσης κυκλοφορούν στους δρόμους.
Σταδιακά όλα θα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, θα υπάρχουν παντού αισθητήρες που μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο δεδομένα από παντού και προς παντού, με αποτέλεσμα πολλά από όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα να πραγματοποιούνται αυτόματα.
Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής μάρκετινγκ του «Κωτσόβολου», Kώστας Σταματάκης, όλες πλέον οι συσκευές γίνονται «έξυπνες», από τις μικρότερες έως τις μεγαλύτερες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «τολμώντας να πω και από τις φθηνότερες», και όλα αυτά με έναν τελείως «φυσικό» τρόπο.
«Όλοι οι μεγάλοι αλλά και μικρότεροι κατασκευαστές επανασχεδιάζουν ή αναβαθμίζουν τις συσκευές που διαθέτουν, προσθέτοντας hardware, software και συνδεσιμότητα, και έτσι καθιστούν τις συσκευές ικανές να επικοινωνούν και να διαδρούν με τους χρήστες τους αλλά και με παρόχους υπηρεσιών. Ο ρυθμός εισόδου τέτοιων συσκευών στην αγορά είναι τόσο γρήγορος, που οι καταναλωτές δεν έχουν ακόμα αφομοιώσει ή -σε ορισμένες περιπτώσεις- καν φανταστεί τα οφέλη που μπορούν να έχουν. Υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις που οι νέοι κάτοχοι τέτοιων συσκευών δεν γνωρίζουν καν ότι αυτές έχουν τέτοιες δυνατότητες. Αλλά και οι κατασκευαστές προσαρμόζουν συνεχώς τη διάδραση, την εμπειρία και τις δυνατότητες των συσκευών τους, ώστε να έρθουν πιο κοντά στις ανάγκες των καταναλωτών» αναφέρει ο κ. Σταματάκης.
Επισημαίνει επίσης ότι «υπάρχουν κατηγορίες συσκευών που είναι αρκετά ή πολύ ώριμες όσον αφορά το βαθμό αποδοχής ή ζήτησης του κοινού, όπως π.χ. τα έξυπνα κινητά και οι τηλεοράσεις, και άλλες που ακόμα αναζητούν το δρόμο για να μπουν μέσα στο σπίτι, στην επιχείρηση μας, στη ζωή μας».
«Σε λίγο καιρό δε θα μπορούμε να ξεχωρίσουμε την τεχνολογία από τη ζωή μας, γιατί η πρώτη θα έχει ενσωματωθεί πλήρως σε αυτή. Και η τεχνολογία κρίνεται όμως. Και στην πορεία θα κριθεί από το πόσο καλύτερη μπορεί να κάνει τη ζωή μας» προσθέτει.
Έχει ήδη ξεκινήσει η δημιουργία του έξυπνου διασυνδεδεμένου κόσμου
Αλλάζουν όμως και τα επαγγέλματα. Καταργούνται ορισμένα, έρχονται νέα, γεγονός που θα επηρεάσει και το εκπαιδευτικό σύστημα.
Ταυτόχρονα, αλλάζει ριζικά το επιχειρείν, με την 4η βιομηχανική επανάσταση να έχει ήδη ξεκινήσει.
Το σημαντικότερο, όμως, αλλάζει και η ανθρώπινη επικοινωνία, οι ανθρώπινες συμπεριφορές. Ο άνθρωπος πλέον «συνομιλεί» ολοένα και περισσότερη ώρα με τον ψηφιακό βοηθό του, που δεν είναι άλλος από το έξυπνο κινητό του.
Που ίσως τον γνωρίζει πλέον καλύτερα και από την ίδια του την οικογένεια, καθώς καταγράφει με απόλυτη ακρίβεια την καθημερινότητά του.
Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι οι μοναδικοί συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας το 2025 θα προσεγγίσουν τα έξι δισεκατομμύρια, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν έξυπνο κινητό ακόμη και σε χώρες με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, γίνεται απόλυτα κατανοητή η τεράστια δύναμη του έξυπνου κινητού διεθνώς.
Συμπερασματικά: αλλάζουν τα πάντα και ταχύτατα.
Έχει ήδη ξεκινήσει η δημιουργία του έξυπνου διασυνδεδεμένου κόσμου.
Αλλάζουν τα επαγγέλματα, καταργούνται ορισμένα, έρχονται νέα, αλλάζει το εκπαιδευτικό σύστημα, μεταβάλλεται ριζικά το επιχειρείν, αλλάζει ακόμη περισσότερο η ανθρώπινη επικοινωνία, οι ανθρώπινες συμπεριφορές.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
- Καιρός: Πώς θα επηρεάσει τη χώρα η «καλοκαιρία» Elena – Πού θα εκδηλωθούν βροχές
- Συρία: Διαδηλώσεις χριστιανών μετά την πυρπόληση χριστουγεννιάτικου δέντρου – Η υπόσχεση των νέων αρχών
- HIIΤ ή cardio σταθερού ρυθμού; Ποια άσκηση βοηθάει περισσότερο
- Κηφισός: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων
- Ποιο είναι το must-see μέρος που πρέπει να επισκέπτεστε σε κάθε σας ταξίδι;
- Single στις γιορτές: Οδηγός επιβίωσης για να τις ζήσεις όπως πρέπει