Πώς θα αποκαταστήσετε την επιδερμίδα σας μετά το ξενύχτι
Επτά βήματα για να περιποιηθούμε την επιδερμίδα μας και να αποκαταστήσουμε την ομορφιά, τη ζωντάνια και τη λάμψη της
Μετά το ξενύχτι να δούμε άμεσα αλλά προσωρινά σημάδια στο πρόσωπο, όπως σπιθουράκια, κοκκινίλες, ερεθισμοί, μαύροι κύκλοι, πρήξιμο, μουντζούρες. Μακροπρόθεσμα όμως, η επιδερμίδα εμφανίζει πιο γρήγορα ρυτίδες, λεπτές γραμμές, χαλάρωση και θαμπάδα.
Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια: οι παράγοντες… της νύχτας
Αλκοόλ
Ένας από τους χειρότερους εχθρούς της επιδερμίδας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, συμβάλλει σε μια σειρά από φθορές, όπως αφυδάτωση, πρήξιμο και κατακράτηση υγρών, σπυράκια, ορμονική διαταραχή και αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η δε συστηματική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί οξειδωτική γήρανση και σταδιακά η επιδερμίδα φαίνεται πιο γερασμένη από τη βιολογική της ηλικία.
Έλλειψη ύπνου
Μαύροι κύκλοι, πρήξιμο, θαμπή όψη, άτονο βλέμμα, τραχιά επιδερμίδα. Κάπως έτσι είναι το είδωλό μας στον καθρέφτη την επόμενη μέρα. Αιτία, η έλλειψη ύπνου αλλά και οι λάθος ώρες. Σημασία δεν έχει μόνο πόσες ώρες κοιμόμαστε αλλά και το πότε. Οταν κοιμόμαστε λιγότερο από όσο πρέπει, ο οργανισμός παράγει περισσότερη κορτιζόλη (η ορμόνη του στρες) και λιγότερη μελατονίνη. Η αύξηση της κορτιζόλης οδηγεί στη μείωση της παραγωγής κολλαγόνου. Από την άλλη, η μελατονίνη έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τα κύτταρα του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες.
Οι μελετητές βρήκαν ότι το καλύτερο διάστημα για την ανανέωση των κυττάρων είναι από τις 22.00 ως τις 06.00 π.μ. Τότε κορυφώνονται και οι λειτουργίες του δέρματος: αναζωογονείται και διορθώνει τις βλάβες που έχει υποστεί κατά τη διάρκεια της μέρας. Επομένως το να κοιμόμαστε στις 3 το πρωί ως το μεσημέρι δεν αναπληρώνει τα οφέλη του ύπνου. Δυστυχώς.
Τσιγάρο
Ο καπνός είτε σε ενεργητικό είτε σε παθητικό καπνιστή είναι καταστροφικός.
Μελέτες μεταξύ δίδυμων γυναικών, όπου η μία ήταν χρόνια καπνίστρια, απέδειξαν ότι φαινόταν εμφανώς πιο γερασμένη από την αδελφή της. Η πίσσα, η νικοτίνη και χιλιάδες χημικές ουσίες του όταν εισπνέονται ελαττώνουν τη ροή αίματος στο δέρμα, μειώνουν την οξυγόνωση των κυττάρων και δημιουργούν ελεύθερες ρίζες. Αυτές προκαλούν και τη διάσπαση των πρωτεϊνών νεότητας, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη.
Η έλλειψη καθαρισμού και ντεμακιγιάζ
Όταν γυρνάμε κουρασμένοι τα χαράματα στο σπίτι και δεν καθαρίζουμε το πρόσωπό μας από το μακιγιάζ κάνουμε διπλό κακό. Πρώτον, δεν αποφράσσουμε τους πόρους από το μακιγιάζ. Δεύτερον, δεν απομακρύνουμε τα ίχνη του καπνού από το τσιγάρο (σε αυτόν οφείλεται το μαύρο-γκρι χρώμα που αποκτά ο δίσκος ντεμακιγιάζ).
Η σπέσιαλ σπιτική θεραπεία μετά το ξενύχτι
Επτά βήματα για να επαναφορτίσουμε την ενέργεια της επιδερμίδας και να αποκαταστήσουμε την ομορφιά, τη ζωντάνια και τη λάμψη της.
Το πρωί που θα ξυπνήσουμε πίνουμε άφθονο χλιαρό νερό με χυμό από μισό λεμόνι, προκειμένου να ενυδατώσουμε και να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας.
- Κάνουμε σχολαστικό ντεμακιγιάζ με ένα γαλάκτωμα ή νερό καθαρισμού, μέχρι το βαμβάκι να βγαίνει καθαρό. Στόχος μας είναι να αφαιρέσουμε κάθε ίχνος μακιγιάζ που έχει μπλοκάρει τους πόρους – και ενδεχομένως έχει αφήσει σημάδια και στα σεντόνια. Ιδανικά επιλέγουμε μία σύνθεση με καταπραϋντικούς παράγοντες, κατάλληλη για όλο το πρόσωπο και τα μάτια. Αν η μάσκαρά μας είναι αδιάβροχη, την αφαιρούμε με ένα διφασικό προϊόν ντεμακιγιάζ.
- Στη συνέχεια ξεπλένουμε το πρόσωπο με νερό, σκουπίζουμε ταμποναριστά και χρησιμοποιούμε ένα scrub. Αφιερώνουμε 4-5 λεπτά, τρίβοντας απαλά, επιμένοντας στην περιοχή της μύτης, του μετώπου και των σημείων που έχουν ανομοιόμορφη υφή. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να κάνουμε λεία την επιδερμίδα και να απομακρύνουμε το σμήγμα και τυχόν μαύρα στίγματα. Προσοχή: Αν έχουμε ξηρό ή ευαίσθητο τύπο, τότε χρησιμοποιούμε μια μάσκα για βαθύ καθαρισμό με ανακουφιστικούς παράγοντες.
- Περνάμε στο στάδιο της ενυδατικής μάσκας με καταπραϋντικούς παράγοντες που ανακουφίζουν την ταλαιπωρημένη επιδερμίδα από το αλκοόλ, το ξενύχτι, τον καπνό και το μακιγιάζ.
- Αφαιρούμε τη μάσκα και ψεκάζουμε το πρόσωπό μας με ένα αντιοξειδωτικό και καταπραϋντικό mist προσώπου. Δεν σκουπίζουμε, αλλά ταμπονάρουμε με τις παλάμες, μέχρι το mist να απορροφηθεί από το δέρμα. Πιέζουμε τα μάγουλα, τους κροτάφους, την εσωτερική γωνία και το άνω βλέφαρο των ματιών, το μέτωπο και τον λαιμό. Ετσι ενεργοποιούμε και τη λέμφο για τη γρηγορότερη αποτοξίνωση του δέρματος.
- Αν τα μάτια μας είναι πρησμένα και έχουν έντονους μαύρους κύκλους τούς απλώνουμε μια ειδική σύνθεση με λευκαντικούς και διεγερτικούς παράγοντες και κάνουμε ολιγόλεπτο μασάζ είτε με ένα ειδικό roll-on, που πολλές φορές βρίσκεται στη συσκευασία του καλλυντικού είτε με την άκρη των δαχτύλων μας. Εναλλακτικά, τοποθετούμε ειδικά patches που είναι εμποτισμένα με υαλουρονικό οξύ και άλλους πολύτιμους ενυδατικούς και θρεπτικούς παράγοντες που θα λειάνουν τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.
- Αφού η επιδερμίδα μας είναι πλέον καθαρή σε βάθος, λεία και τονωμένη, σειρά έχει η αποκατάσταση της λάμψης της, με ένα σέρουμ ή booster με βιταμίνη C. Το εφαρμόζουμε με ελαφρά χτυπηματάκια μέχρι να απορροφηθεί.
- Στη συνέχεια απλώνουμε την ενυδατική κρέμα ή ιδανικά ένα αναζωογονητικό έλαιο με εσπεριδοειδή που θα θρέψει την επιδερμίδα και θα «τονώσει» τη διάθεσή μας.
- Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τους εργαζόμενους – Απαιτούνται λύσεις
- Βασίλης Καρράς: Τι αποκαλύπτει ο βιογράφος του τραγουδιστή έναν χρόνο από τον θάνατο του
- Τα είχα χαμένα! Ο Ρέιφ Φάινς για τη συνεργασία του με τη Τζένιφερ Λόπεζ
- Κουκουβάγια «προσγειώθηκε» στην κορυφή χριστουγεννιάτικου δέντρου – Μπήκε από την καμινάδα
- Επίδομα θέρμανσης: Αύριο η καταβολή της πρώτης δόσης
- LIVE: Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός