Δένδιας : Ωμή εξωτερική παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη το τουρκολιβυκό σύμφωνο για την ΑΟΖ
Ο κ. Δένδιας αφήνει αιχμές για τις Μεγάλες Δυνάμεις χαρακτηρίζοντας ακατανόητη τη μη αναφορά στην ακυρότητα των μνημονίων Τουρκίας-Λιβύης στα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου. Τονίζει μάλιστα ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο για την ΑΟΖ είναι ωμή εξωτερική παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Τα μνημόνια της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης δεν μπορούν να έχουν θέση στην πολιτική λύση της λιβυκής κρίσης, σημειώνει ο Νίκος Δένδιας.
Ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», επισημαίνει παράλληλα ότι, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε κάθε κοινή προσπάθεια για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στη Λιβύη.
Ακατανόητη και ωμή έξωθεν παρέμβαση
Ο κ. Δένδιας αφήνει αιχμές για τις Μεγάλες Δυνάμεις –ιδίως τις ευρωπαϊκές- που πήραν μέρος στη διάσκεψη του Βερολίνου χαρακτηρίζοντας «περίπου ακατανόητη τη μη αναφορά στην ακυρότητα των μνημονίων στα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου».
Ο υπουργός Εξωτερικών μιλάει επίσης και για «ανεπαρκή επιμονή σε αυτό από τους αξιωματούχους της ΕΕ που παρίσταντο στη διάσκεψη».
Ταυτόχρονα ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό σύμφωνο τονίζει ότι «τα μνημόνια αποτελούν ωμή έξωθεν παρέμβαση στη Λιβύη. Η υπεράσπιση της κοινής ευρωπαϊκής θέσης, όπως αυτή ελήφθη στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μας δεσμεύει όλους με τον πιο απόλυτο τρόπο».
Διστακτικό βήμα
Ωστόσο ο κ. Δένδιας χαρακτηρίζει τη Διάσκεψη του Βερολίνου «ένα πρώτο διστακτικό θετικό βήμα για την επίλυση της Λιβυκής κρίσης». «Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η λεγόμενη “Διαδικασία του Βερολίνου” και αναμένουμε να προσφέρουμε σε αυτή», προσθέτει.
Υπογραμμίζει ότι είναι θετική η πιθανή επανενεργοποίηση και διεύρυνση της επιχείρησης «Σοφία», για την επιτήρηση της επιβολής του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, καθώς η πιθανή αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και επισημαίνει πως «η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε αμφότερες τις πρωτοβουλίες».
Όπως τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα «έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στη διαδικασία, ως γειτονικό της Λιβύης κράτος και ως κράτος με σημαντική γεωπολιτική παρουσία στην περιοχή».
Απορίες
Σημειώνει δε, πως αντιθέτως δημιουργούνται εύλογες απορίες για τη συμμετοχή της γείτονος στη διαδικασία, «καθώς η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο, δημιουργεί προβλήματα με όλα τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, εμπλέκεται ενεργά στην εσωτερική διαμάχη της Λιβύης, υποστηρίζοντας και στρατιωτικά τη μία από τις δύο πλευρές, δεν αποτελεί γειτονικό της κράτος και δεν είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
«Η Τουρκία μπορεί να κάνει ό,τι κάνει, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει τη γεωγραφία και αυτό θα την κατατρέχει», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
Ιταλία
Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα περί επαφών του Ερντογάν με την Ιταλία για γεώτρηση, ο κ. Δένδιας σημειώνει πως το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε ρητά και κατηγορηματικά κάθε φήμη και υπενθυμίζει την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Σε κάθε περίπτωση, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πρόσφατα, τυχόν παρέκκλιση από την κοινή ευρωπαϊκή μας θέση θα έρθει φυσιολογικά αντιμέτωπη με το δικό μας δικαίωμα της αρνησικυρίας, δηλαδή του “βέτο” όπως είναι γνωστό», προσθέτει.
Δίαυλοι
Ο κ. Δένδιας επισημαίνει ότι «αν είναι να τεθούν σε αμφισβήτηση οι δίαυλοι διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αυτό δεν πρόκειται να γίνει με δική μας υπαιτιότητα» και προσθέτει πως η χώρα έχει διάθεση να συντηρήσει το διάλογο και έχει θέληση να συζητάει για τα προβλήματα που υπάρχουν.
Ερωτώμενος σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, σημειώνει πως η Ελλάδα «θα ήταν θετική σε προσφυγή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, προκειμένου να επιλύσει τις διαφορές της με την Τουρκία», προσθέτει όμως πως «για να φτάσουμε εκεί θα πρέπει και τα δύο μέρη να έχουν συμφωνήσει σε τι διαφωνούν».
Ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ακόμη πως ο διπλωματικός μαραθώνιος που βρίσκεται σε εξέλιξη θα συνεχισθεί και ο ίδιος θα συνεχίσει τις επισκέψεις σε χώρες της περιοχής «και όχι μόνο, προκειμένου να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας και να επικοινωνήσουμε τις θέσεις της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα».
Τέλος, τονίζει πως τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα στο εσωτερικό έχουν επιδείξει σε μεγάλο βαθμό ιδιαίτερη σύνεση στον αντιπολιτευτικό τους τόνο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Έκπληξη
«Δεν σας κρύβω εν τούτοις την έκπληξή μου για τη στάση που τήρησε η αξιωματική αντιπολίτευση στο θέμα της τροποποιημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Μια εξέλιξη για την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αρχίσει να εργάζεται», σημειώνει.
«Και γι’ αυτό ακριβώς η έκπληξή μου είναι μεγάλη και αδυνατώ να κατανοήσω γιατί δεν τη στηρίζει. Ελπίζω, σε κάθε περίπτωση, ότι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με ικανή δόση εθνικής ομοψυχίας», καταλήγει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις