Μητσοτάκης : Θα δικαιώσουμε την κληρονομιά του Ελευθέριου Βενιζέλου
Για την βαριά κληρονομιά του Ελευθέριου Βενιζέλου που συνίσταται στο «χρέος να κάνουμε τη "χώρα αγνώριστη" σε σχέση με το αρνητικό παρελθόν» μιλάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι πρόκειται για «χρέος που αναλάβαμε και θα δικαιώσουμε»
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Η «νέα ελίτ» στη Ρωσία – Από τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, στην πολιτική σκηνή
- Σε ποια χώρα κάνουν θραύση τα κινέζικα αυτοκίνητα
Για την βαριά κληρονομιά του Ελευθέριου Βενιζέλου που συνίσταται στο «χρέος να κάνουμε τη «χώρα αγνώριστη» σε σχέση με το αρνητικό παρελθόν» μιλάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι πρόκειται για «χρέος που αναλάβαμε και θα δικαιώσουμε».
«Ο Ελευθέριος Βενιζέλος απέδειξε ότι ένα μικρό κράτος, ακόμη και σε δύσκολες εποχές, έχει το περιθώριο να διαμορφώνει το μέλλον του, αν μείνει πιστό σε αρχές που έχουν δικαιωθεί ιστορικά: Ισχυρές συμμαχίες στο εξωτερικό και ανάπτυξη στο εσωτερικό. Ατομική ελευθερία με κοινωνική πρόνοια» τονίζει ο πρωθυπουργός σε άρθρο του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή».
Επίκαιρες επιλογές
Ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνει ακόμη πως αυτές είναι «επιλογές επίκαιρες και για τη σημερινή Ελλάδα. Και αξίες που παρέλαβε και προβάλλει στον 21ο αιώνα η Νέα Δημοκρατία».
Ο πρωθυπουργός στο άρθρο του παρουσιάζει την άποψη του για τον Ελευθέριο Βενιζέλο διατυπώνοντας έναν προσωπικό αναστοχασμό στον οποίο συμπυκνώνεται, όπως σημειώνει, η εγγύτητα της οικογενειακής παράδοσης με τις σπουδές του στην Ιστορία. «Το βάρος της ευθύνης που φέρω ως πρωθυπουργός δοκιμάζεται στο δέος που μοιράζεται ο κάθε Έλληνας για τον Ελευθέριο Βενιζέλος» υπογραμμίζει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι ο Βενιζέλος το 1918-1920 βρέθηκε να πρωταγωνιστεί σε μια παγκόσμια διεργασία, στη Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων, κάτι ασυνήθιστο για ηγέτη μικρής χώρας.
Φιλελευθερισμός και ρεαλισμός
«Η επιτυχία εκείνη, δεν οφειλόταν μόνο στην προσωπική ευφυΐα του, αλλά και σε μια σταθερή πολιτική επιλογή την οποία, σε εκείνη τη συγκυρία μοιραζόταν με τους νικητές του πολέμου: το όραμα της οργάνωσης της διεθνούς κοινωνίας σε βάσεις φιλελεύθερες. Με θεμέλια, δηλαδή την αυτοδιάθεση των λαών και την ισότητα των κρατών, την ισότιμη συμμετοχή όλων στις διεθνείς υποθέσεις και την ίδρυση ενός διεθνούς οργανισμού που θα προστάτευε την ειρήνη-την Κοινωνία των Εθνών» σημειώνει.
Σε άλλο σημείο του άρθρου του ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «η πίστη του Βενιζέλου στον φιλελευθερισμό και στον ρεαλισμό ήταν, άλλωστε, που έφεραν και τη μεγαλύτερη διεθνή επιτυχία του κράτους μας: την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών. Απόδειξη του αναστήματος που μπορεί να έχει στον παγκόσμιο στίβο μια μικρότερη δύναμη, όταν διαβάζει σωστά τις ισορροπίες, έχει μακρόπνοο σχέδιο και διαθέτει αποφασισμένη και υπεύθυνη ηγεσία».
Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιώντας τα λόγια του Ελευθερίου Βενιζέλου «θα σπρώξωμεν την Ελλάδα εις τον δρόμον της προόδου. Και θα την καταστήσωμεν αγνώριστον» τονίζει ότι δίπλα στα μεγάλα επιτεύγματα του Ελευθερίου Βενιζέλου η πιο βαριά κληρονομιά του είναι «το χρέος να κάνουμε τη “χώρα αγνώριστη” σε σχέση με το αρνητικό παρελθόν. Χρέος που αναλάβαμε και θα δικαιώσουμε».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις