Η στρατηγική της Αθήνας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις – Οι συμμαχίες και τα σενάρια στρατιωτικής εμπλοκής
Η προσέγγιση των διαφορών Αθήνας - Άγκυρας από την πλευρά της Τουρκίας, δείχνει ότι η γειτονική χώρα δεν έχει πραγματική διάθεση για επίλυσή τους, αλλά έχει ως μοναδικό στόχο να προκαλέσει και να κερδίσει πόντους στη διπλωματική «σκακιέρα»
Τη νέα της στρατηγική κατά των τουρκικών προκλήσεων χαράσσει η Αθήνα σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει την επιθετική ρητορική των τούρκων αξιωματούχων για μία σειρά θεμάτων όπως την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων καθώς και τις «πειρατικές» ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Η Τουρκία μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου όπου αποφασίστηκε μόνο στα χαρτιά κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και απεμπλοκή από κάθε στρατιωτικό σκέλος ξένων δυνάμεων από την περιοχή, έχει αρχίσει να βάζει στο «τραπέζι» με προκλητικό τρόπο θέματα όπως την αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών ενώ αναφορικά με την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θέτει μία σειρά ανύπαρκτων ζητημάτων με στόχο να προκαλέσει τις αντοχές της Αθήνας.
Η προσέγγιση των διαφορών Αθήνας – Άγκυρας από την πλευρά της Τουρκίας, δείχνει ότι η γειτονική χώρα δεν έχει πραγματική διάθεση για επίλυσή τους, αλλά έχει ως μοναδικό στόχο να προκαλέσει και να κερδίσει πόντους στη διπλωματική «σκακιέρα».
Ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη.
«Θα θέλαμε να εξετάσουμε το ζήτημα της παραβίασης του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου μαζί με τις άλλες διαφορές στο Αιγαίο, με σκοπό την επίλυσή τους μέσω του διαλόγου.
Με τον τρόπο αυτό δεν αποκλείουμε κάθε μέσο ειρηνικής διευθέτησης να συμφωνηθεί αμοιβαία και από τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαστηρίου» ισχυρίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.
«Πειρατικές» ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ
Εν τω μεταξύ την ώρα που η Αθήνα έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα δεχθεί καμία παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας, η Τουρκία συνεχίζει τις «πειρατικές» ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς ετοιμάζεται για γεώτρηση σε οικόπεδο που έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Άγκυρα δεν μένει όμως μόνο σε αυτή την προκλητική ενέργεια καθώς σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα κυπριακά ΜΜΕ προετοιμάζονται να εκδώσουν άδειες για γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή που συμφώνησαν – μέσω των παρανόμων μνημονίων συνεργασίας – με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, αρμόδιος για θέματα διμερών πολιτικών σχέσεων και θέματα ναυτιλίας και αεροπλοΐας, Τσαγατάι Ερτζιγές, σε δηλώσεις του, σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ότι το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη, άρχισε να εργάζεται στο θέμα της παραχώρησης νέας αδειοδότησης στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) για να αρχίσει νέες έρευνες στα «δυτικά της Τουρκικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Το υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινώσει ότι εργάζεται για την έκδοση νέων αδειών προς την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου για έρευνες και εξορύξεις, πέρα από τις άδειες που παραχώρησε στην εν λόγω εταιρεία το 2009 και 2012» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τσαγατάι Ερτζιγές.
Σύμφωνα, δε, με τον Τούρκο αξιωματούχο, τα σεισμογραφικά σκάφη «Ορούτς Ρέις» και «Μπαρμπαρός» βρίσκονται στην Αντάλια αναμένοντας νέες αποστολές οι οποίες θα τους καθοριστούν στη βάση του προγράμματος του υπουργείου Ενέργειας.
Συμμαχικό τόξο από την Ελλάδα κατά των προκλήσεων
Η Ελλάδα απέναντι σε αυτό το παιχνίδι των τουρκικών προκλήσεων – οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις γίνονται για το εσωτερικό της χώρας – απαντά με διπλωματική «ασπίδα» χτίζοντας νέες συμμαχίες.
Το Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών επιδιώκουν να διατηρήσουν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με όλους τους ισχυρούς «παίχτες» της περιοχής που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις.
Ο πρωθυπουργός συνομιλώντας το τελευταίο διάστημα με ξένους ηγέτες, έθεσε στο τραπέζι όλη τη «βεντάλια» των τουρκικών προκλήσεων ξεκαθαρίζοντας ότι η Αθήνα θα ασκήσει βέτο σε όποια πολιτική λύση στη Λιβύη εάν προηγουμένως δεν έχει ακυρωθεί το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με το Ισραήλ αλλά και σημαίνοντες αξιωματούχους των ΗΠΑ για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων ενώ έχει στηρίξει πολλά στη Γαλλία και τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος είναι από τους πιο ένθερμους υποστηριχτές της Ελλάδας.
Ο έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον κ. Μακρόν στις 29 Ιανουαρίου έχοντας ως πρωταρχικό στόχο να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα από τη Γαλλία κατά των τουρκικών προκλήσεων και υπέρ των δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Εκτός όμως από το διπλωματικό μαραθώνιο υπέρ των ελληνικών θέσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Αθήνα στέλνει δυναμικό μήνυμα στην Τουρκία ξεκαθαρίζοντας ότι εάν ξεπεραστούν οι κόκκινες γραμμές τότε θα εξετάσουμε όλα τα σενάρια, ακόμη και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής.
Με φόντο τις προκλήσεις από τούρκους αξιωματούχους που ζητούν αποστρατικοποιήση ελληνικών νησιών, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε «ότι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται, η Ελλάδα δεν προκαλεί, δεν θίγει κυριαρχικά δικαιώματα άλλων, αλλά δεν της αρέσει να προκαλείται και να προσβάλλονται τα δικά της δίκαια».
Μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπάνω λέγοντας ότι «εάν χρειαστεί θα απαντήσουμε, εάν κρίνουμε ότι έχουν ξεπεραστεί οι κόκκινες γραμμές πράγμα που σημαίνει ότι εξετάζουμε όλα τα σενάρια ακόμη και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής».
Καταδίκη από ΗΠΑ
Πάντως η στρατηγική της Αθήνας το τελευταίο διάστημα σε διπλωματικό επίπεδο και ο συντονισμός με την Κυπριακή Δημοκρατία φαίνεται πως αποδίδει καρπούς.
Απόδειξη είναι η πρόσφατη ξεκάθαρη καταδίκη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των «πειρατικών» ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, μία εξέλιξη η οποία δείχνει ότι ακόμη και οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει να κάνουν τα… στραβά μάτια στο κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγα 24ωρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή την αποστολή του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού, κάλεσε σε αυστηρούς τόνους την Άγκυρα να βάλει φρένο σε όλες τις γεωτρητικές της δραστηριότητες εντός των υδάτων της Κύπρου.
Απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την παρουσία του «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ προκλητικό βήμα που θα δημιουργήσει εντάσεις στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις πληροφορίες που αφορούν τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ύδατα της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων αποστολής του ‘Γιαβούζ’ νότια της Λεμεσού. Αυτό το προκλητικό βήμα δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτή τη δραστηριότητα», ανέφερε ο εκπρόσωπος.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου