Φοροελαφρύνσεις : 2+1 μέτρα στη «φαρέτρα» της κυβέρνησης
«Ανάσα» σε χιλιάδες πολίτες φέρνουν οι φοροελαφρύνσεις που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Τις φοροελαφρύνσεις σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα εξασφαλιστεί το 2020.
Άλλωστε στην πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξει μείωση φόρων όπως η εισφορά αλληλεγγύης και ο ΕΝΦΙΑ όταν δημιουργηθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος αναφέρθηκε πριν λίγες ημέρες και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως είπε η ασφαλής εκτίμηση από την πλευρά του υπουργείου για τον φετινό προϋπολογισμό θα γίνει «μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020» προσθέτοντας ότι για τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα και η άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες.
Ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε, μάλιστα, ότι πρόθεσή του είναι ο όποιος δημοσιονομικός χώρος να πηγαίνει σε ποσοστό 80% σε μειώσεις φόρων και 20% σε αυξήσεις δαπανών πιθανόν για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας.
Άλλωστε το Eurogroup της 16ης Μαρτίου αποτελεί κομβικό σημείο για τη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με τη διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου και τα σχέδια της κυβέρνησης για τις επόμενες μειώσεις φόρων.
Οι φοροελαφρύνσεις
Οι βασικές στοχεύσεις της περιλαμβάνονται:
Εισφορά αλληλεγγύης: Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, από τον Ιούλιο του 2020 θα ξεκινήσει η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2021.
Τα σενάρια που επεξεργάζονται είναι πολλά και όλα είναι σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει.
Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Μάιο, όταν η κυβέρνηση θα έχει τα πρώτα ασφαλή στοιχεία για την εξέλιξη του προϋπολογισμού.
Ωστόσο, το πιθανότερο σενάριο είναι να περιορισθεί η εισφορά κατά 20% το β΄ εξάμηνο 2020, κάτι το οποίο θα κοστίσει λιγότερα από 200 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.
Οι μισθωτοί θα διαπιστώσουν τα οφέλη από τον Ιούλιο στις αποδοχές που θα λάβουν, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 2021 κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Στην περίπτωση που ο δημοσιονομικός χώρος είναι μεγαλύτερος η κυβέρνηση ενδεχομένως να προχωρήσει στη μείωση κατά 30% της εισφοράς, κάτι που σημαίνει ότι τα ετήσια οφέλη για τους φορολογουμένους με εισόδημα πάνω από 12.000 θα είναι της τάξης των 6,6 ευρώ και θα φθάνουν τα 623 ευρώ για τους έχοντες εισοδήματα ύψους 50.000 ευρώ.
Για το 2021 και εφόσον η κυβέρνηση συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η εισφορά θα καταργηθε
ΕΝΦΙΑ: Περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ήδη το 2019 ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 22%.
Με τη μείωσή του επιπλέον 8%, εκπληρώνεται η κυβερνητική δέσμευση για μείωση 30%.
Σε αυτό θα συμβάλλει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, μέσω της οποίας αναμένεται ένταξη στο σύστημα περίπου 3.500 περιοχών οι οποίες είναι εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού.
Οι ορκωτοί εκτιμητές ήδη αναλαμβάνουν έργο και ο στόχος είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες να έχουν ετοιμαστεί –σε επίπεδο πρότασης- μέχρι το τέλος Μαρτίου ώστε οι τελικές αποφάσεις (καθιέρωση νέων τιμών και νέοι συντελεστές υπολογισμού του φόρου) να έχουν ληφθεί μέχρι το τέλος Μαΐου.
Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές καλούνται να προσδιορίσουν τις αντικειμενικές αξίες σε 10.000 περιοχές, όπως έκαναν το 2018, αλλά και να προσδιορίζουν τις αντικειμενικές αξίες σε περίπου 3.000 νέες περιοχές (ζώνες) που θα υπαχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα τιμών της εφορίας.
Το έργο των εκτιμητών περιλαμβάνει τη σύνταξη άρτιας και τεκμηριωμένης εισήγησης των τιμών εκκίνησης και αξιών οικοπέδων ανά δήμο και κοινότητα. Η δε ανάθεση του έργου θα γίνει με κλήρωση δύο κατ’ ανώτατο όριο εκτιμητών, ενώ ο μέγιστος αριθμός των ζωνών θα διαμορφωθεί από τη γεωγραφική κατανομή της επιλογής του.
Τέλος Επιτηδεύματος: Όσον αφορά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ξεκαθάρισε ότι θα εξεταστεί τα επόμενα έτη.
Το τέλος επιτηδεύματος ορίζεται σε 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, και σε 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, ενώ για κάθε υποκατάστημα χρεώνονται επιπλέον 600 ευρώ. Στην περίπτωση ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 650 ευρώ.
Το τέλος επιτηδεύματος επιβάλλεται ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν κέρδη ή ζημιές σε μία επιχείρηση ή αν πρόκειται για επαγγελματίες, αν έχουν εκδώσει κάποιο δελτίο παροχής υπηρεσιών ή έχουν λάβει τιμολόγιο. Όσοι επαγγελματίες δεν είχαν το προηγούμενο έτος καμία δραστηριότητα, γεγονός που προκύπτει στο ότι δεν εξέδωσαν ή δεν έλαβαν τιμολόγιο, μπορούν μέσω υποβολής δήλωσης «αδράνειας» στην εφορία να μην επιβαρυνθούν.
Στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους προκύψει κάποια επαγγελματική συναλλαγή έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν τη δραστηριότητά τους χωρίς να πληρώσουν το τέλος για το προηγούμενο έτος αλλά μόνο για εφέτος.
Οι θεσμοί για τις μειώσεις φόρων
Στο μικροσκόπιο των θεσμών τέθηκαν και οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για νέες φοροελαφρύνσεις μέσα στο 2020, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, με σημαντικότερη τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Οι θεσμοί θα αποφανθούν στις 26 Φεβρουαρίου, με τη δημοσίευση της πέμπτης έκθεσης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, αν υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο για να χρηματοδοτηθούν νέες ελαφρύνσεις, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες για ελαφρύνσεις εκτός προϋπολογισμού, όμως το τι τελικά θα επιτύχει παραμένει αβέβαιο, καθώς οι θεσμοί καλούνται να αξιολογήσουν τις νέες προτάσεις που θα δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο, αλλά και τη γενικότερη δημοσιονομική κατάσταση, όπως καταγράφηκε στην τελευταία επίσκεψή τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις