Προσφυγικό: Στις επαναπροωθήσεις εστιάζει η κυβέρνηση υπό την πίεση των τοπικών κοινωνιών
Στην προσπάθεια της η κυβέρνηση να βρει λύσεις στην αντιμετώπιση του προσφυγικού / μεταναστευτικού φαίνεται να έχει «βραχυκυκλώσει». Υπό την πίεση των τοπικών κοινωνιών προχωρά στην αυστηροποίηση των μέτρων, εστιάζοντας στις επαναπροωθήσεις, γεγονός που αντιμετωπίζεται με καχυποψία καθώς υπάρχουν φόβοι για καταπάτηση δικαιωμάτων των προσφύγων, δεδομένου ότι η κυβέρνηση επιθυμεί άμεσα αποτελέσματα.
Οι άθλιες καταστάσεις στα κέντρα φιλοξενίας, οι συνεχιζόμενες προσφυγικές ροές στα νησιά, οι πιέσεις από τις τοπικές κοινωνίες και η ανάγκη για αποσυμφόρηση των νησιών, φαίνεται να βρίσκει την κυβέρνηση στριμωγμένη.
Στην προσπάθεια της η κυβέρνηση να βρει λύσεις στην αντιμετώπιση του προσφυγικού / μεταναστευτικού φαίνεται να έχει «βραχυκυκλώσει», λαμβάνοντες αυστηρές αποφάσεις με την ελπίδα ενός άμεσου αποτελέσματος.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, βρέθηκε τη Δευτέρα στη Σάμο, όπου συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη του νησιού και τους δημάρχους. Τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός είχε βρεθεί στη Λέρο και στην Κω.
Σύμφωνα με τον κ. Μηταρακη, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δύο κύριες προτεραιότητες: να συμβάλει με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και τις επιστροφές όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας στη μείωση των μεταναστευτικών ροών, κάτι που αποτελεί σημαντικό στόχο της κυβέρνησης για το 2020. «Επίσης, στόχος μας είναι να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες» ανέφερε επίσης ο υπουργός.
Ο υπουργός συζήτησε με την τοπική αυτοδιοίκηση σχετικά με την ανάγκη το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, το οποίο δημιουργείται στη Σάμο, «να λειτουργήσει με ασφάλεια και για τους διαμένοντες σε αυτό, αλλά και για τους κατοίκους του νησιού».
Μηδενική παραμονή μεταναστών στην ακριτική Ελλάδα
«Παραμένει η θέση της κυβέρνησης για μηδενική μόνιμη παραμονή μεταναστών στην ακριτική Ελλάδα» τόνισε ο υπουργός.
«Αυτά τα κέντρα θα έχουν στόχο να εξετάζουν τα θέματα ασύλου και από εκεί και πέρα, όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας να μεταφέρονται στην ενδοχώρα και όσοι δε δικαιούνται να επιστρέφονται προς τη Τουρκία» συμπλήρωσε.
Ο υπουργός μεταξύ άλλων τόνισε μάλιστα πως «ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών μέσω των μαζικών επιστροφών, των νέων διαδικασιών ασύλου και της καταπολέμησης των δικτύων διακινητών, αλλά και η μείωση των επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία».
Επιστροφή στην Τουρκία
Κατά την επίσκεψη του την Κυριακή στην Κω, ο υπουργός, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων ενώ παρέστη σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Ο Νότης Μηταράκης, επισκέφτηκε το ΚΥΤ και το ΠΡΟΚΕΚΑ της Κω, όπου είδε «τις συνθήκες που επικρατούν και το σχέδιο για τη νέα, αναβαθμισμένη δομή, η οποία, αφενός θα προσφέρει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, αφετέρου θα μας επιτρέψει να λειτουργήσουμε βάσει της νέας νομοθεσίας ασύλου».
Εφαρμογή της νέας νομοθεσίας
Σύμφωνα με τον υπουργό, την Κυριακή, είχαμε -μετά από καιρό- και μία άφιξη λέμβου από Τουρκία, με αφορμή την οποία ζήτησε την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας: να κρατηθούν δηλαδή για 25 ημέρες όσοι έφθασαν στο νησί.
«Επιπλέον, ζήτησα από την Υπηρεσία Ασύλου ταχύτατα και κατ’ εφαρμογή των νέων διαδικασιών, να ξεχωρίσουν αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας από αυτούς που δεν δικαιούνται και θα επιστραφούν το ταχύτερο δυνατό στην Τουρκία. Η χώρα μας εφαρμόζει ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική, σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της, αλλά από εκεί και πέρα έχουμε και εθνικούς κανόνες και αυτοί που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, πλέον, θα επιστρέφονται ταχύτατα στη Τουρκία. Πιστεύουμε ότι αυτό θα παίξει σημαντικότατο ρόλο στον περιορισμό των ροών», ανέφερε ο υπουργός.
Συμφωνία Έδρας του EASO στην Ελλάδα
Αύριο «πέφτουν» και οι υπογραφές για τη Συμφωνία Έδρας (Host Country Agreement) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υποστήριξης Ασύλου (EASO) με την Ελλάδα, από τον αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο, και τη διευθύντρια του Οργανισμού, Νίνα Γκρέγκορι.
Παράλληλα παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας πρωτοβουλία με επιχειρησιακά μέτρα και προτάσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης προσώπων εντός και εκτός της Ε.Ε.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η πρωτοβουλία περιλαμβάνει σειρά επιχειρησιακών μέτρων και προτάσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης διακίνησης προσώπων εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έρχεται σε συνέχεια μέτρων που εφαρμόζονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Συνεργασίες για ανταλλαγή πληροφοριών
Μεταξύ άλλων προτείνεται η αύξηση της συνεργασίας μεταξύ Europol, FRONTEX, Interpol και EASO για ανταλλαγή πληροφοριών και δημιουργία πίνακα πληροφοριών ασφαλείας, καθώς και η ενίσχυση των ανταλλαγών πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών. Επίσης, η συνεργασία με τρίτες χώρες (Τουρκία, Πακιστάν, Ιράν, κ.α.), με πιθανή εγκαθίδρυση γραφείων-συνδέσμων της Europol, με στόχο την εκρίζωση των δικτύων διακινητών.
Στην ελληνική πρόταση υπογραμμίζεται η ανάγκη καταπολέμησης της χρήσης και διακίνησης πλαστών εγγράφων και η δημιουργία πύλης πληροφοριών εντός της Europol, σχετικά με πλαστά έγγραφα και ψηφιακά αντίγραφα πλαστών εγγράφων που εμπορεύονται τα δίκτυα των διακινητών. Στην πρόταση συμπεριλαμβάνονται εξάλλου ο ενδελεχής έλεγχος των οικονομικών συναλλαγών των εγκληματικών δικτύων, ο εντοπισμός συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω δικτύων κοινωνικής δικτύωσης, όπως υπηρεσίες διακίνησης ή παροχή πλαστών εγγράφων, καθώς και η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης προσώπων (trafficking).
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια ισχυρή ευρωπαϊκή παρέμβαση προς την Τουρκία προκειμένου να εκριζώσει τα δίκτυα των διακινητών που δρουν ειδικά στα τουρκικά παράλια απέναντι από την Ελλάδα, δίκτυα τα οποία κατασκευάζουν χιλιάδες πλαστικές λέμβους, διακινούν χιλιάδες εξωλέμβιες μηχανές, κατασκευάζουν και διακινούν χιλιάδες σωσίβια και για το λόγο αυτό είναι εύκολο να εντοπιστούν και να εξαρθρωθούν.
- Κιλιμάντζαρο: Η συγκινητική ιστορία του Πανάγου – «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»
- Το σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου για τα ΝΕΑ 3/1/2025
- Ισραήλ: Βετεράνοι κατηγορούν τον στρατό για «εγκληματικά ανήθικες» ενέργειες στη Γάζα
- Χάιντι Κλουμ: Υποδέχθηκε τον νέο χρόνο αγκαλιά με τον Τομ Κάουλιτζ – Τα τρυφερά λόγια για εκείνον
- Το σκίτσο της Εφης Ξένου για τα ΝΕΑ 3/1/2025
- Άδωνις Γεωργιάδης: Αναγνωρίζω την ταλαιπωρία που προκαλεί ο χρόνος αναμονής στις εφημερίες