«Δεν διαχωρίζω νομούς και ανθρώπους. Και δεν θα επιτρέψω και σε κανέναν να το κάνει»
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλαδος, Νεκτάριος Φαρμάκης μιλά στο in.gr
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλαδος, Νεκτάριος Φαρμάκης σε αποκλειστική του συνέντευξη αναφέρεται σε όλα εκείνα που μαστίζουν την Περιφέρεια και ξεδιπλώνει τον δικό του σχεδιασμό ώστε η Δυτική Ελλάδα να πάψει να αποτελεί το αποπαίδι-όπως το χαρακτηρίζει- των κυβερνήσεων και των κεντρικών εξουσιών.
“Η Δυτική Ελλάδα έχει ανάγκη από ισχυρές επενδύσεις. Και μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια στην Ελλάδα, κυρίως σε τρεις τομείς: Τον πρωτογενή / αγροτικό, τον ενεργειακό, αλλά και στον πολιτισμό / ποιοτικό τουρισμό” δηλώνει, καταθέτοντας το στίγμα των προθέσεων του.
Κύριε Φαρμάκη είπατε πως η δική σας θητεία θα είναι για όλους. Μπορεί αυτό να γίνει πράξη και πως;
Κύριε Ράπτη, αποτελεί ακλόνητη πεποίθησή μου ότι οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας εμπιστεύτηκαν στο πρόσωπό μου το νέο και σύγχρονο «πρόσωπο» της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης. Δηλαδή, μία πολιτική που απεχθάνεται το ψέμα και τον λαϊκισμό, που δεν προβάλλει τα μικρά ως μεγάλα και τη στασιμότητα ως πρόοδο, ούτε και ακολουθεί την τακτική του διαίρει και βασίλευε για να διαιωνίζει μία εξουσία ολίγων. Μία πολιτική που διαρκώς αναζητάει αυτά που ενώνουν την κοινωνία και όχι αυτά που τη χωρίζουν.
Και που, τελικά, δεν διαχωρίζει τους πολίτες με βάση την ιδεολογική τους ταυτότητα, την οικονομική τους κατάσταση, την καταγωγή ή το θρήσκευμα. Κατά συνέπεια, το επαναλαμβάνω και το πιστεύω απόλυτα, ότι η δική μου θητεία είναι για όλους.
Και αυτό είναι κάτι που προσπαθώ να το αποδεικνύω καθημερινά. Συνεργάζομαι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και με την ίδια θετική διάθεση με όλους τους πολιτικούς, αυτοδιοκητικούς και θεσμικούς φορείς της Δυτικής Ελλάδας. Αλλά και εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου διαρκώς προτάσσω την σημασία της σύμπνοιας και της ουσιαστικής ενότητας, καθώς τα προβλήματα του τόπου μας δεν έχουν «χρώμα» τις περισσότερες φορές. Δεν διαχωρίζω νομούς και ανθρώπους. Και δεν θα επιτρέψω και σε κανέναν να το κάνει.
Διεκδικείτε δυναμικά – αν κρίνουμε από τις τοποθετήσεις σας – την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου – Τσάκωνα. Αυτό τι σημαίνει πρακτικά, πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες και που οφείλεται η καθυστέρηση υλοποίησης του έργου;
Μιλάτε για ένα οδικό έργο που στοιχειώνει τη Δυτική Ελλάδα για πολλά χρόνια. Μία καρμανιόλα που έχει προκαλέσει άπειρο πόνο και δάκρυα σε εκατοντάδες οικογένειες. Οι ευθύνες για το γεγονός πως δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος είναι πολλές και κατά την άποψή μου βαρύνουν συνολικά το πολιτικό σύστημα.
Γι’ αυτό και οργή και η αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας είναι πέρα για πέρα δίκαιες. Πρόσφατα είχαμε μία συνάντηση με τον σημερινό Υπουργό Υποδομών, τον κ. Καραμανλή, ο οποίος μας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επανενωθεί με την Ολυμπία Οδό (Πατρών – Κορίνθου) και να κατασκευαστεί ως τμήμα της. Μας είπε ότι αν όλα πάνε καλά, το έργο μπορεί να ξεκινήσει μέσα στο 2020 και να τελειώσει σε δύο με τρία χρόνια. Όμως, υπάρχουν και ζητήματα που πρέπει να ξεπεραστούν και τα οποία ίσως και να προκαλέσουν νέες καθυστερήσεις. Γι’ αυτό και μην περιμένετε από μένα να πανηγυρίσω. Αυτό, όπως είπα και σε δήλωσή μου, θα το κάνω όταν φτιαχτεί ο αυτοκινητόδρομος. Μόνο τότε θα δικαιούμαστε να χαμογελάμε… Μέχρι τότε, θα είμαστε σε επαγρύπνηση και δεν θα υποστείλουμε τη σημαία της διεκδίκησης.
Αμέσως μετά την εκλογή σας υποστηρίξατε πως οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδος πάντα είχαν λιγότερα από όσα άξιζαν. Τι θα πράξετε κ. Φαρμάκη ώστε να αποκαταστήσετε τις ανισορροπίες;
Δεν το είπα μόνο μετά την εκλογή μου. Το είπα και πολλές φορές προεκλογικά. Το έλεγα ακόμα και ως περιφερειακός σύμβουλος… Πρόκειται για μία πραγματικότητα που οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες: Ο πρώτος είναι ότι η Δυτική Ελλάδα επί πολλά χρόνια ήταν το αποπαίδι των κυβερνήσεων και των κεντρικών εξουσιών. Και ο δεύτερος, ότι οι κατά καιρούς τοπικές εξουσίες δεν λειτούργησαν με όραμα. Προτίμησαν να διαχειριστούν τη μιζέρια και όχι να τολμήσουν μία φυγή προς τα εμπρός. Εμείς, είπαμε πως θα αλλάξουμε ταχύτητες. Και ήδη έχουμε δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής. Ξεκολλήσαμε έργα που παρέμεναν κολλημένα επί πολλούς μήνες. Είπαμε, επίσης, ότι θα λειτουργήσουμε με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Και αυτό γίνεται.
Οι συνεργάτες μου λειτουργούν με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και με στόχο να μην υπάρχει ούτε μία μέρα που θα είναι χαμένη. Και επιπλέον, ξεκινήσαμε μία μεγάλη προσπάθεια δυναμικής εξωστρέφειας που θα ξεδιπλωθεί πολύ πιο έντονα το αμέσως επόμενο διάστημα. Πιστεύουμε ότι στην προσπάθειά μας θα έχουμε αρωγό και τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία έχει αναπτυξιακή ατζέντα που συμβαδίζει με τη δική μας. Η Δυτική Ελλάδα έχει ανάγκη από ισχυρές επενδύσεις. Και μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια στην Ελλάδα, κυρίως σε τρεις τομείς: Τον πρωτογενή / αγροτικό, τον ενεργειακό, αλλά και στον πολιτισμό / ποιοτικό τουρισμό.
Είστε αυτοδημιούργητος και επαγγελματικά ενεργός. Συμμερίζεστε επομένως την αγωνία χιλιάδων νέων για επαγγελματική αποκατάσταση, την στιγμή που αιμορραγούμε ως χώρα από την φυγή των νέων μας στο εξωτερικό. Τι μπορείτε να κάνετε πριν το κύμα φυγής μετατραπεί σε παλιρροιακό και μη αναστρέψιμο;
Η Δυτική Ελλάδα ήταν κάποτε ένας τόπος που μάζευε ανθρώπους από πολλές περιοχές. Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, μετατράπηκε σε τόπος που χάνει και τους δικούς της ανθρώπους. Η απάντηση στην ανάσχεση αυτού του φαινομένου δεν είναι άλλη από αυτή που μόλις νωρίτερα σας είπα: Επενδύσεις. Δηλαδή νέες δουλειές και καλά μεροκάματα. Η δική μας ευθύνη είναι να διαμορφώσουμε ένα ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις. Και αυτό κάνουμε, αυτό διεκδικούμε.
Η Πατρών – Πύργου, που αναφέραμε πιο πριν, δεν πρέπει να γίνει μόνο ένας δρόμος ασφάλειας των μετακινήσεων. Αλλά και ένας δρόμος ανάπτυξης. Που θα συνδέσει το λιμάνι της Πάτρας, αλλά και την Αθήνα, με την αγροτική παραγωγή του Ηλειακού κάμπου και με τα αεροδρόμια του Αράξου και της Ανδραβίδας για τη μεταφορά ανθρώπων και προϊόντων. Ή το ανύπαρκτο ακόμα δίκτυο φυσικού αερίου στην περιοχή, μία ακόμα απόδειξη της… μονόπαντης ανάπτυξης της Ελλάδας.
Το διεκδικούμε με πράξεις. Έχοντας δεσμεύσει από τον προϋπολογισμό μας ένα σημαντικό ποσό για την ανάπτυξή του. Απαιτούμε όμως και συνεργασία, αλλά και συνέπεια με τη ΔΕΔΑ, τη ΔΕΠΑ, κλπ. Θα μπορούσα να σας αναφέρω πολλά ακόμα και για πολλούς τομείς, αλλά θα γίνω κουραστικός. Η ουσία είναι πως για να συγκρατήσουμε τους νέους μας εδώ, πρέπει να τους δοθούν δουλειές και όραμα. Και αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα. Η Δυτική Ελλάδα πρέπει να γίνει πρωταγωνίστρια. Και θα γίνει! Γι’ αυτό δουλεύουμε…
Οι δομές υγείας στην περιφέρεια σας επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες;
Αν μιλάμε για το πλήθος των δομών, ναι. Αν μιλάμε όμως για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και τις ελλείψεις που έχουν, όχι. Για παράδειγμα, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, ένα από τα μεγαλύτερα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας που δέχεται ασθενείς από όλη τη Νοτιοδυτική Ελλάδα, εδώ και χρόνια δεν έχει καρδιοχειρουργική κλινική. Εξαιτίας αυτού, χιλιάδες πολίτες ταλαιπωρούνται φεύγοντας προς την Αθήνα. Αλλά το χειρότερο είναι ότι προκύπτουν έκτακτες καταστάσεις που… κοστίζουν ζωές! Αναλαμβάνοντας, είπαμε πως πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση.
Κινηθήκαμε άμεσα και εξασφαλίσαμε το απαιτούμενο κονδύλι για τον εξοπλισμό της καρδιοχειρουργικής κλινικής. Και πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου, του Υπουργείου Υγείας και των άλλων φορέων σύντομα θα μπορέσουμε να χαρούμε για τη λειτουργία της κλινικής. Επίσης, σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ, θα κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε για να ενισχυθούν οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας. Αποδίδουμε τεράστια σημασία σε αυτές τις δομές. Γιατί είναι αυτές που υπάρχουν στις πιο μικρές και απομακρυσμένες περιοχές, εκεί όπου οι άνθρωποι δεν έχουν και πολλές επιλογές. Αλλά και γιατί είναι οι δομές που μπορούν να ανακουφίσουν τα νοσοκομεία μας.
Κύριε Φαρμάκη, στη στρατηγική σας έχετε εντάξει και τον σχεδιασμό για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Τι προβλέπει το σχέδιο της περιφέρειας σας και πόσο «θωρακισμένη» είναι η περιφέρεια σας έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά και φυσικών καταστροφών;
Πρόσφατα παρουσιάσαμε το σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε στάδιο δημόσιας διαβούλευσης. Και στον συγκεκριμένο τομέα, πιστεύω πως υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί η Δυτική Ελλάδα είναι από τις περιοχές της χώρας που σύμφωνα με όλες τις μελέτες θα πληγούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, τα αρνητικά αποτελέσματα ήδη τα βλέπουμε.
Ήδη αντιμετωπίζουμε σφοδρά και απότομα κύματα κακοκαιρίας που καταστρέφουν την αγροτική παραγωγή ή προκαλούν πλημμύρες και καταστροφές σε κρίσιμης σημασίας υποδομές.
Και ήδη αντιμετωπίζουμε πολύ έντονα το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών, το οποίο απειλεί, όχι μόνο τις παραλίες μας, αλλά ακόμα και κατοικημένες περιοχές. Εμείς έχουμε θέσει ως προτεραιότητα τη θωράκιση της περιοχής μας και γι’ αυτό, σε συνεργασία με τους δήμους, θα προχωρήσουμε άμεσα μετά την οριστική έγκριση του σχεδίου, στα αναγκαία έργα, ενώ παράλληλα θα προσφέρουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και στήριξη, προκειμένου οι αγρότες μας και άλλοι επαγγελματίες να υιοθετήσουν πρακτικές και να λάβουν μέτρα αντιμετώπισης των κλιματικών μεταβολών.
Πριν από λίγο καιρό, συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας και καινοτομίας κ. Φωκίων Ζαίμης στην εναρκτήρια συνάντηση στο Μπάρι της Ιταλίας του προγράμματος AI Smart. Αυτό προβλέπει και την δημιουργία τουριστικού καταφυγίου σκαφών αναψυχής στη Ναύπακτο.Τι άλλο σχεδιάζετε ώστε να προσελκύσετε περισσότερους τουρίστες στην περιφέρεια σας;
Επίσης, μπορώ να σας πω ότι ήδη εγκρίθηκε η κατασκευή μίας σύγχρονης και μεγάλης μαρίνας στην Πάλαιρο, ότι προχωράμε με πολύ γρήγορα βήματα στην ενίσχυση του εξοπλισμού και των δυνατοτήτων του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων και ότι διαμορφώνουμε ένα νέο πρόγραμμα προβολής της Δυτικής Ελλάδας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επενδύοντας σε παγκόσμιας εμβέλειας προορισμούς, όπως η Αρχαία Ολυμπία ή ο Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα.
Επίσης, γνωρίζοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών επιλέγει πλέον τον προορισμό μέσω διαδικτύου, στοχεύουμε στην πλήρη και αποτελεσματική αξιοποίησή του για την αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή μας. Στόχος μας δεν είναι μόνον ο τουρισμός τύπου «ήλιος και θάλασσα». Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τη Δυτική Ελλάδα ως προορισμό πολύπλευρης εμπειρίας και να επενδύσουμε πάνω στον ποιοτικό και 12μηνο τουρισμό. Επίσης, η Δυτική Ελλάδα είναι ένας τόπος που «χωράει» πολλές ακόμα τουριστικές μονάδες υψηλού επιπέδου και δική μας ευθύνη είναι να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε καινούργιες επιχειρήσεις υψηλών προδιαγραφών να εγκατασταθούν στην περιοχή.
Με ποιους τρόπους μπορεί να αξιολογηθεί ή και να «μετρηθεί» η αποτελεσματικότητα μιας περιφερειακής διοίκησης;
Έχω δημοσίως πει πολλές φορές ότι οι πολίτες θα έχουν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα στα χέρια τους από τη δική μας περιφερειακή Αρχή όταν έρθει η ώρα του απολογισμού. Και αυτά θα είναι αποτελέσματα σε ταχύτητα, σε ποιότητα, αλλά και σε ποσότητα έργου. Με απόλυτη ειλικρίνεια σας λέω πως είμαι ένας άνθρωπος παθιασμένος με τον τόπο του.
Ένας άνθρωπος που πλήρωσε το «μάρμαρο» της αδράνειας και της πολύχρονης καχεξίας της Δυτικής Ελλάδας αλλά που θέλησε να μείνει εδώ και να παλέψει. Ό,τι κατάφερα μέχρι τώρα, το κατάφερα με πολλή δουλειά και πολύ πείσμα. Έτσι είμαι και έτσι θα συνεχίσω. Και εκείνο που θέλω, είναι στο τέλος να μπορούμε όλοι να είμαστε περήφανοι για τον τόπο μας.
- Σοφία Βεργκάρα: Ετοιμάζεται για την φετινή Γιορτή των Ευχαριστιών με ένα ξεχωριστό χορό
- Ουκρανία: Στρατηγικές και μπλόφες – Επικίνδυνα παιχνίδια ΗΠΑ και Ρωσίας
- Τέμπη: «Ατυχείς συμπτώσεις» λέει το ΑΠΘ για το ζήτημα με το τιμητικό πτυχίο της Κέλλυς
- Παναθηναϊκός: Δύσκολη «αποστολή» στο Κάουνας
- Η THEON εξασφαλίζει νέες παραγγελίες ύψους €74 εκατ., έχοντας ήδη ξεπεράσει τα €150 εκατ. το 4ο τρίμηνο του 2024
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής