Νέος κοροναϊός : Υψηλός ο κίνδυνος παγκοσμίως, λέει τώρα ο ΠΟΥ
Mε την ανησυχία για τον νέο κοροναϊό να είναι έκδηλη παγκοσμίως, εντύπωση προκαλεί η γκάφα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) με την εκτίμησή του για το μέγεθος της απειλής σε διεθνές επίπεδο.
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διόρθωσε σήμερα την εκτίμησή του για το μέγεθος της απειλής που συνδέεται με τον νέο κοροναϊό, χαρακτηρίζοντάς το «υψηλό» σε διεθνές επίπεδο και όχι «μέτριο», όπως έγραφε έως σήμερα στις αναφορές του εξαιτίας ενός «λάθους στη διατύπωση», όπως παραδέχθηκε.
Έως σήμερα, ο ΠΟΥ έγραφε ότι ο κίνδυνος είναι «πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και μέτριος σε διεθνές επίπεδο».
«Πρόκειται για ένα σφάλμα διατύπωσης και το διορθώσαμε» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος τύπου του οργανισμού που εδρεύει στη Γενεύη.
«Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αλλάξαμε την εκτίμηση σχετικά με τον κίνδυνο που υπάρχει, όμως αυτό το λάθος ξέφυγε» στις εκθέσεις σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση, συμπλήρωσε η αξιωματούχος.
Ο ΠΟΥ δημοσίευσε έξι εκθέσεις από την έναρξη της κρίσης.
Στην έκτη έκθεση σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, που δημοσίευσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, ο ΠΟΥ διόρθωσε την ανάλυσή του, επιβεβαιώνοντας ότι «η εκτίμησή του σχετικά με τον κίνδυνο (…) δεν έχει αλλάξει (…): πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και υψηλός σε διεθνές επίπεδο».
«Επρόκειτο για ένα λάθος στη διατύπωση στις εκθέσεις της 23ης, 24ης και 25ης Ιανουαρίου, το οποίο διορθώσαμε» εξήγησε στο AFP η εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ.
Η διόρθωση αυτή δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο ΠΟΥ δεν θεωρεί πως η επιδημία συνιστά μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εύρους».
Στο Πεκίνο ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ για τον κοροναϊό
Επιστήμονες εκτιμούν πως πληρούνται τα κριτήρια ώστε ο ΠΟΥ να κηρύξει έκτακτη ανάγκη για την δημόσια υγεία παγκοσμίως, αναφορικά με την αντιμετώπιση του κοροναϊού.
Μέχρι σήμερα, πλην του κοροναϊού, ο ΠΟΥ έχει μεταχειριστεί τον όρο αυτό του κατεπείγοντος για περιπτώσεις επιδημιών όπως η γρίπη των χοίρων Η1Ν1 το 2009, ο ιός Ζίκα το 2016 και ο πυρετός Έμπολα που προκάλεσε πολλά κρούσματα στην ανατολική Αφρική μεταξύ 2014 και 2016.
Την Κυριακή ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τεντρος Ανχάνομ Γκεμπρεγιέσους ανακοίνωσε πως θα ταξιδέψει προσωπικά στο Πεκίνο «προκειμένου να συναντήσει τους ειδικούς υγείας στην Κίνα και να πάρει απαντήσεις αναφορικά με τον κοροναϊό».
Πρώτος θάνατος στο Πεκίνο
Οι αρχές της πρωτεύουσας της Κίνας, του Πεκίνου, κατέγραψαν σήμερα τον πρώτο θάνατο που προέρχεται από την νέο κοροναϊό, μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυo CCTV.
Ο 50χρονος ασθενής, που είχε επισκεφθεί στις 8 Ιανουαρίου την Ουχάν, όπου ξεκίνησε η επιδημία του κοροναϊού, επιβεβαιώθηκε ότι είχε νοσήσει από τον ιό την 22α Ιανουαρίου, αναφέρει το CCTV.
Εμφάνισε συμπτώματα όπως πυρετό, αφού επέστρεψε στο Πεκίνο επτά ημέρες αργότερα, ανακοίνωσε από την πλευρά της η Επιτροπή Υγείας της κινεζικής πρωτεύουσας.
81 νεκροί από τον κοροναϊό και 2.744 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Μετά τον τελευταίο απολογισμό, τα θύματα έφτασαν τα 81, ενώ τουλάχιστον 2.744 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα, μετά τον εντοπισμό 769 νέων κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε τα ξημερώματα η κεντρική κυβέρνηση.
Η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει και είναι χαρακτηριστικό πως ο πρωθυπουργός της χώρας, Λι Κετσιάνγκ, επισκέφθηκε σήμερα την πόλη Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός, φορώντας μία μπλε ιατρική στολή, προκειμένου να συναντηθεί με ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων.
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια