Δίκη Χρυσής Αυγής : «Πλήρης ομολογία Μιχαλολιάκου η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης»
Τι είπαν για τον Νίκο Μιχαλολιάκο και την πρόταση της εισαγγελέως οι συνήγοροι των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Συνεχίστηκε την Τρίτη η δίκη της Χρυσής Αυγής με τις αγορεύσεις των Παναγιώτη Σαπουντζάκη και Θοδωρή Θεοδωρόπουλου, συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, οι οποίοι δέχθηκαν επίθεση από χρυσαυγίτικο τάγμα.
Γεμάτο ήταν το ακροατήριο καθώς μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ βρέθηκαν μαζικά στο δικαστήριο. Στο ακροατήριο βρέθηκαν ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Γιάννης Δελής, το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, Γιώτα Ταβουλάρη, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου του Πειραιά, θύμα σε μια από τις συσχετισμένες υποθέσεις και μάρτυρας κατηγορίας στη Δίκη, Σωτήρης Πουλικόγιαννης. Παρών ήταν και ο πολιτικός επιστήμονας καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλίας Νικολακόπουλος.
Παρούσα, όπως πάντα, ήταν και η Μάγδα Φύσσα.
«Πλήρης ομολογία Μιχαλολιάκου η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης»
Τον λόγο πήρε πρώτος ο κ. Σαπουντζάκης, συνεχίζοντας την αγόρευσή του.
Ο συνήγορος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ σημείωσε πως «ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας Φύσσα και όχι την ποινική. Προσπάθησε να διευκρινίσει, ότι εννοούσε το πολιτικό κόστος. Το ίδιο μας είπαν και οι υπόλοιποι σαν στρατιωτάκια ακολουθώντας».
Όπως σημείωσε ο ίδιος όμως, υπάρχει… γλωσσολογικό πρόβλημα στην «ανασκευή» του αρχηγού της ναζιστικής οργάνωσης. Αναφέρει συγκεκριμένα ο Σαπουντζάκης: «Γίνεται όμως αυτό; Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης είναι απόλυτο δικαίωμα του αναλαμβάνοντος αλλιώς την αποποιείται. Δικαίωμά του. Δεν νοείται όμως στην ελληνική γλώσσα «ανάληψη πολιτικού κόστους». Το κόστος, δεν σε ρωτάει, έρχεται από μόνο του αυτόματα. Δεν λες «αναλαμβάνω το κόστος». Είναι κάτι αντικειμενικό.
Σωστά και αυθόρμητα εξέφερε τον λόγο του ο Μιχαλολιάκος, δεν είναι κουτός. Την αλήθεια έλεγε. Εκ των υστέρων αντιλαμβανόμενος πως αυτό αποτελεί πλήρη ομολογία, προσπάθησαν να το αντιστρέψουν αντίθετα όμως προς τη λογική και την… ελληνική γλώσσα».
«O Λαγός έδειξε το πραγματικό πρόσωπο της εγκληματικής οργάνωσης»
Ο συνήγορος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, σχολιάζοντας την απολογία του Ιωάννη Λαγού, σημείωσε: «Ο κατηγορούμενος, έδειξε το πραγματικό πρόσωπο της εγκληματικής οργάνωσης που περιφρονεί τη Δικαιοσύνη και αυτό το δικαστήριο. Επιτέθηκε στην έδρα. Σας είπε «ντροπιάσατε τη διαδικασία». Σας είπε ότι «μας τραβολογάτε για βεγγαλικά». Ότι τον ρωτάτε για τηλέφωνα και μηνύματα γιατί δεν έχετε κάτι άλλο να μας πείτε».
Ο Λαγός έχει κάθε λόγο να μη θέλει σχέσεις με τη Δικαιοσύνη, όπως κάθε εγκληματίας. Αυτές οι εκφράσεις κατά του δικαστηρίου εκτός από αβάσιμες και προκλητικές, φανερώνουν πανικό και αδυναμία αντιμετώπισης του κατηγορητηρίου. Όποιος βρίζει το δικαστήριο είναι αδύναμος, όχι δυνατός όπως θέλει να εμφανίζεται».
Θεοδωρόπουλος για καταστατικό: «Ο αρχηγός της ΧΑ έχει τον απόλυτο έλεγχο»
Τον λόγο πήρε έπειτα ο Θοδωρής Θεοδωρόπουλος.
Ο δικηγόρος αναφέρθηκε στο νόμιμο καταστατικό της Χρυσής Αυγής, που η ίδια η οργάνωση παραδέχεται και κατέθεσε στον Άρειο Πάγο το 2012.
«Διευθύνων κατά τη γνώμη μας είναι ο ιθύνων νους της εγκληματικής οργάνωσης. Η ψυχή της, εκείνος που καθορίζει τη στρατηγική της, την ταυτότητά της, τον τρόπο προώθησης και εφαρμογής των στόχων της. Ακόμα και στο επίσημο καταστατικό του 2012, έχει παρεισφρήσει η αρχή του αρχηγού που κατοχυρώνει τον Μιχαλολιάκο.
«Ο Αρχηγός είναι ο ένας, ο μοναδικός, «ο άνδρας ο ερχόμενος», που στόχος της ΧΑ είναι η θέλησή του, να γίνει θέληση του κράτους. Αμφιβολίες για το αν ο Μιχαλολιάκος ίδρυσε την οργάνωση, που χαράσσει την πολιτική της, δεν μπορεί να υπάρξουν. Έχει πλήρεις και απόλυτες εξουσίες στη διεύθυνση και καθοδήγησης των τοπικών. Όλοι αναφέρονται σ’ αυτόν είτε απευθείας είτε μέσω των ανωτέρω τους. Αποτέλεσμα αυτού του τρόπου λειτουργίας, είναι ο αρχηγός να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Το γεγονός ότι η διεύθυνση αποδίδεται σε όλους τους βουλευτές, δεν έρχεται σε αντίθεση με το αρχηγικό κόμμα. Σε κάθε περίπτωση η δράση τους γίνεται στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης. Ο δημόσιος έπαινός τους, η λεπτομερής τους πληροφόρηση, τους καθιστά συναυτουργούς στη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης».
Η περίφημη «εντολή» Μιχαλολιάκου
Ο συνήγορος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ μίλησε για «δογματικό μπέρδεμα» της ηθικής αυτουργίας με τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, εκ μέρους της εισαγγελέως.
«Η κ. εισαγγελέας ρωτούσε αν έδωσε εντολή ο Μιχαλολιάκος. Τέτοια κατηγορία δεν υπάρχει κι όπως σε ανύποπτο χρόνο είχαμε σχολιάσει, ότι η ερώτηση ‘αν η ηγεσία έδωσε εντολή για τη δολοφονία του Φύσσα, δεν έχει λόγο να γίνεται, γιατί δεν έχουμε κατηγορία ηθικής αυτουργίας. Θα είχε αν διερευνούσαμε για το αν υπάρχει τέτοια, που θα μπορούσε συμπληρωματικά να ασκηθεί δίωξη και για ηθική αυτουργία. Ήταν λάθος να θεωρείται προϋπόθεση η εντολή.
Το ερώτημα ετίθετο, σαν απαραίτητο και αναγκαίο στοιχείο. Για το αδίκημα της διεύθυνσης, δεν απαιτείται συγκεκριμένη εντολή. Η εισαγγελέας μπερδεύει δογματικά την διεύθυνση με την ηθική αυτουργία. Το μέλος διαπράττει τη δολοφονία μέσα στο πλαίσιο που καθόρισε ο διευθύνων».
«Πλημμέλημα είναι κατά την εισαγγελέα, κατά το κατηγορητήριο είναι κακούργημα»
Ο Θοδωρής Θεοδωρόπουλος έψεξε την εισαγγελέα και για την μη ερεύνηση του κινήτρου της επίθεσης κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, καθώς θεώρησε το αδίκημα πλημμέλημα.
«Η κ. εισαγγελέας δέχτηκε πραγματικά περιστατικά που είναι πολύ σημαντικά. Δέχτηκε ότι 25 + 25 άτομα μέλη και υποστηρικτές της ΧΑ, κρατώντας ρόπαλα με μεταλλικά ελάσματα, με 2 εξ αυτών ήταν επικεφαλής, δέχτηκε ότι όταν συναντήθηκαν με το ΠΑΜΕ, βγήκαν μπροστά και είπαν «θα εξαφανιστείτε». Ότι με τις κινήσεις τους προς τον Πουλικόγιαννη έδωσαν το μήνυμα της επίθεσης. Πέρα από την άποψη για τον ανθρωποκτόνο σκοπό, που μπορεί κανείς να κατανοήσει ως νομική ανάλυση, ότι στο τέλος έδωσαν εντολές ο Χατζηδάκης και ο Πανταζής και ξαναέφυγαν από τα σημεία που ήρθαν.
Αυτή είναι η παραδοχή. Δεν μας είπε γιατί έγινε αυτή η επίθεση, πως μαζεύτηκαν 20 – 30 – 40- 50 στις 12 τα μεσάνυχτα; Πως πήγαν σ’ αυτό το συγκεκριμένο σημείο; Ποιο είναι το κίνητρο; Τι αποδείχτηκε; Τα SMS οι επικοινωνίες. Υπάρχει το επιχείρημα ότι «κατά την κρίση μου είναι πλημμέλημα και δεν εντάσσεται στην εγκληματική». Η εγκληματική οργάνωση όμως υπάρχει και χωρίς την τέλεση οποιασδήποτε κακουργηματικής πράξης. Μη τέλεση συνιστά ελαφρυντικό.
Ακόμα και αν ήταν ορθό ότι ήταν πλημμέλημα, δεν πρέπει να βρούμε το κίνητρο; Πλημμέλημα είναι κατά την πρότασή της, το δικαστήριο πιστεύουμε ότι θα αποφασίσει ότι είναι κακούργημα, δεν έπρεπε να έχει πει ποιο είναι το κίνητρο; Αν δεν κατανοήσει κανείς τους λόγους των εγκληματικών πράξεων και ότι δεν τις τέλεσαν ως ιδιώτες, αλλά σχετίζονται με την οργάνωση και το πλαίσιο, δεν μπορεί να αντιληφθεί το νόημα της υπόθεσης».
Το κίνητρο της επίθεσης στο ΠΑΜΕ
Μιλώντας για το κίνητρο της επίθεσης στο ΠΑΜΕ, ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε: «Επίκαιρες ερωτήσεις της ΧΑ που ζητούν «εγγυητικές επιστολές για τις ναυτιλιακές εταιρείες», «εργασιακή ειρήνη στη ΝΖ», «κίνητρα για τις ναυτιλιακές εταιρείες», χαρακτηρίζουν τους αγώνες «εξωπραγματικές διεκδικήσεις εργαζομένων», ζητούν από το κράτος «να παρέχει διευκολύνσεις και δάνεια στους εφοπλιστές», ζητούν «φορολογικές ελαφρύνσεις για τους εφοπλιστές».
Συμπέρασμα: Προκύπτει η πλήρης υιοθέτηση των αιτημάτων των εφοπλιστών από τη Χρυσή Αυγή. Ζητά περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Υιοθετεί τα συκοφαντικά τους επιχειρήματα. Ζητούν επέκταση των φορολογικών ρυθμίσεων ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις και στην Ελλάδα. Ζητούν μείωση του «κόστους εργασίας». Θεωρούν ότι για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, θέλουν φθηνότερα μεροκάματα, φοροαπαλλαγές κλπ.
Σ’ αυτό το υπόβαθρο ανέλαβαν «να καθαρίσουν τη ΝΖ Ζώνη» μέσω της δολοφονικής βίας. Αν υλοποιούνταν οι επιδιώξεις τους, η ζωή των εργαζομένων θα υποβαθμίζονταν πιο πολύ. Άρα τα συνδικάτα έπρεπε να εξαφανιστούν. Και αφού δεν το πέτυχαν οι εργοδότες, ανέλαβε η ΧΑ. Τα αιτήματα αυτά, υιοθετήθηκαν και από το Συνδικάτο της ΧΑ.
Ας συνεκτιμήσουμε τη δήλωση του Παναγιώταρου, που δεν είχε καμία σχέση με την Περιφέρεια, αναφέρει ότι «Ο Λαγός θα κάνει την κατάλληλη κίνηση όταν χρειαστεί για να φύγουν οι φαύλοι…».
«Η απόφασή σας θα συγκαθορίσει την ίδια την ιστορία»
«Η δίκη είναι ιστορικής σημασίας, τόσο που ίσως να μην μπορούμε να συλλάβουμε σήμερα. Εξ αντικειμένου στο σκεπτικό της, η απόφαση θα έχει αναφορά όχι μόνο στο παρόν, αλλά και στο παρελθόν στην αξιολόγηση της ναζιστικής ιδεολογίας, σε σχέση με την τέλεση συγκεκριμένων εγκλημάτων. Της ιδεολογίας που εξευτέλισε την ανθρώπινη ύπαρξη. Η απόφασή σας θα έχει προέκταση στο μέλλον, στη νέα γενιά. Η απόφασή σας ναι μεν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, αλλά θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για επιστήμονες και διανοητές που θα σκύψουν πάνω από αυτή και τους λόγους που ανέκοψαν ή επιτάχυναν το φαινόμενο.
Σε κάθε γραμμή της απόφασης, θα υπάρχει ιστορικό αποτύπωμα, αυτό της δικής σας ευθύνης και της δικής μας συμβολής. Κανείς μας, ούτε εσείς, δεν ζει εκτός κοινωνίας. Μέσα στην πολυπλοκότητά της, η καθημερινότητά μας επηρεάζει. Η απόφαση που θα εκδώσετε θα επηρεάσει και θα διαμορφώσει συνειδήσεις. Θα συγκαθορίσει, την ίδια την ιστορία», κατέληξε ο Θοδωρής Θεοδωρόπουλος.
- Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα κυρίευσαν άλλα 2 χωριά στις περιφέρειες Χαρκόβου και Ντονέτσκ
- Τραμπ: Ονομάζει απεσταλμένο στη Λατινική Αμερική άτομο που είχε αποπεμφθεί εξαιτίας σχέσης με υφισταμένη του
- Βραζιλία: 10 μέλη της ίδιας οικογένειας ήταν οι επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν σε συντριβή αεροσκάφους
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών