Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία; – Τι να περιμένουμε από τη συνάντηση Μητσοτάκη με Μακρόν
Σα να αναβιώνει το σύνθημα «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία» με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις και με αφορμή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι την Τετάρτη. Για δεύτερη φορά σε λιγότερο από έξι μήνες ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, σε ένα τετ α τετ κορυφής από το […]
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Σα να αναβιώνει το σύνθημα «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία» με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις και με αφορμή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι την Τετάρτη. Για δεύτερη φορά σε λιγότερο από έξι μήνες ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, σε ένα τετ α τετ κορυφής από το οποίο η Αθήνα έχει προσδοκίες σε πολλά μέτωπα.
Σε μία περίοδο που ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ανοίξει τη «βεντάλια» των τουρκικών προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή, η συνάντηση αξιολογείται ως εξαιρετικής σημασίας, καθώς η Γαλλία εμφανίζεται ιδιαίτερα υποστηρικτική στις θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας. Ως σοβαρός κίνδυνος εκτιμάται το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας αλλά και το ενδεχόμενο να χρήση του προσφυγικού σε μια προσπάθεια να εντείνει την πίεση.
Πιο κοντά
Οι ένθερμες δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν, όπως και κορυφαίων στελεχών του υπέρ των ελληνικών θέσεων, έχουν φέρει κοντά τις δύο χώρες, κάτι που προσδοκάται να αποτυπωθεί μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών. Πλέον τις δύο χώρες συνδέει η απόρριψη του μνημονίου συνεργασίας Άγκυρας – Τρίπολης, αλλά και ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, τον οποίο η Γαλλία από το 2017 τον “βλέπει” ως διεθνή παίκτη. Ως εκ τούτου, επί τάπητος στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν θα τεθούν τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας, το «μνημόνιο» Άγκυρας-Τρίπολης και οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας στην περιοχή. Την ίδια ώρα, νότια της Κρήτης θα βρίσκεται το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο, στην πορεία του προς το Σουέζ, θα πραγματοποιήσει συνεκπαιδευσεις με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.Το αεροπλανοφόρο θα συνοδεύει η ελληνική φρεγάτα Σπέτσες. Από την κυβέρνηση σχολιάζεται ως κίνηση με υψηλό συμβολισμό.
Πέραν του διπλωματικού επιπέδου, στις επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου δίνεται έμφαση στα θέματα της οικονομίας, με αιχμή τα πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα τους τελευταίους έξι μήνες έχει πετύχει ένα «success story» και έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της. Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να πείσει τους πιστωτές να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2021 και το θέμα αυτό αναμένεται να τεθεί στις συνομιλίες στα Ηλύσια Πεδία.
Επιπλέον, με σύμμαχο την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch προσδοκάται να τεθούν σοβαρές προοπτικές για γαλλικές επενδύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους κορυφαίων επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως της γαλλικής τράπεζας BNP, της εταιρείας L’Oréal και από το κλάδο της ενέργειας.
Στις διεθνείς επαφές που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός αποτυπώνει το θετικό momentum των οικονομικών δεικτών, αλλά και της πολιτικής σταθερότητας. Δείγμα του ότι η οικονομία είναι σε πρώτο πλάνο, o κ. Μητσοτάκης την ίδια ημέρα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο Παρίσι, όπου γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκό Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με φόντο τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τα έτη 2021 ως το 2027.
Θετικό 48ωρο στο Νταβός
Θετική η αποτίμηση της κυβέρνησης από τη 48ωρη παρουσία του πρωθυπουργού στο Νταβός και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Επισημαίνεται πως μέσα από τις συναντήσεις που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι αυτή μίας σύγχρονης χώρας, που έχει αφήσει πίσω της την κρίση και αντιμετωπίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση. Η ίδια η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη αποπνέει την εικόνα αυτής της Ελλάδας.
Από τις συζητήσεις που είχε ο πρωθυπουργός, προέκυψε ότι μεγάλοι ξένοι επενδυτές βλέπουν τη χώρα μας διαφορετικά από ό,τι πριν την 7η Ιουλίου, ενθαρρυμένοι από μια νέα κυβέρνηση που μειώνει τους φόρους και τη γραφειοκρατία και υλοποιεί ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Όπως επίσης και από την πολιτική σταθερότητα που κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Τονίζεται, επίσης, πως πέρα από τη διαπίστωση ότι μεγάλοι ξένοι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα διαφορετικά, έντονο είναι το ενδιαφέρον για συνεργασία σε τομείς, όπως η ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, η πολιτιστική μας κληρονομιά, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η διαχείριση απορριμμάτων, η αγορά ακινήτων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις