Προσφυγικό : Τι θα κάνει η κυβέρνηση υπό το βάρος των αντιδράσεων
Ως αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Χρήματα για τη δημιουργία νέων κλειστών κέντρων προσωρινής κράτησης θα ζητήσει στη συνάντηση που θα έχει με την αρμόδια επίτροπο της ΕΕ ο Νότης Μηταράκης. Ποια άλλα μέτρα θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση
Σε μεγάλο πονοκέφαλο και αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης εξελίσσεται το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, ουσιαστικά πρόκειται για το μόνο θέμα εσωτερικής πολιτικής που προκαλεί αυξημένες ανησυχίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς η κοινή γνώμη καταγράφει ως αναποτελεσματική την μέχρι τώρα πολιτική του κ. Μητσοτάκη.
Πράγματι, οι μετρήσεις της κοινής γνώμης, τις οποίες επικαλούνται τα στελέχη της κυβέρνησης, δείχνουν την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης να υστερεί απελπιστικά στην αξιολόγηση των πολιτών.
Αρνητική αξιολόγηση
Η αρνητική αξιολόγηση των πολιτών καταγράφεται εμφατικά στο θέμα του προσφυγικού μεταναστευτικού, παρά το γεγονός ότι το προβάδισμα του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα είναι αδιαμφισβήτητο σε όλα τα άλλα ποιοτικά στοιχεία.
Είναι χαρακτηριστική η δημοσκόπηση της Metron Analysis όπου οι θετικές γνώμες για την πολιτική της κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό έχουν πέσει στο μόλις 16% από το επίσης χαμηλό 25% που ήταν το προηγούμενο διάστημα.
Η δυσαρέσκεια ακουμπάει όπως φαίνεται και από τα νούμερα, το κομμάτι των ψηφοφόρων της ΝΔ ακόμα και τμήμα του στελεχικού δυναμικού του κυβερνώντος κόμματος.
Δεν είναι τυχαίο ότι συσκέψεις επί συσκέψεων όλο αυτό το διάστημα με γαλάζιους αυτοδιοικητικούς παράγοντες δεν μπορούν να καταλήξουν σε αποτελέσματα για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου σε ότι αφορά τη μεταφορά των παράτυπων μεταναστών σε δομές στην ενδοχώρα.
Το πρόβλημα δε στα νησιά από τους γαλάζιους δημάρχους και περιφερειάρχες είναι ακόμα μεγαλύτερο καθώς δεν θέλουν καθόλου δομές και φυσικά δεν θέλουν να ακούσουν ούτε για προσωρινή παραμονή των προσφύγων στα νησιά. Μάλιστα από την κυβέρνηση αντέτασσαν ότι για διαδικαστικούς λόγους δεν γίνεται όσοι φτάνουν στα νησιά να απομακρύνονται πριν περάσει ένας μήνας.
Νησιά
Μάλιστα αυτές οι διαστάσεις απόψεων έχουν αποτυπωθεί και έχουν γίνει παραδεκτές δημοσίως από τα αρμόδια κυβερνητικά χείλη.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο Νότης Μηταράκης έχει επιδοθεί σε πυρετώδεις προσπάθειες να πείσει πως αλλάζει ο τρόπος διαχείρισης του προβλήματος και πως σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα.
Είναι χαρακτηριστική η παρουσία του υπουργού Μετανάστευσης την Κυριακή στην Κω όπου πήρε μέρος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στέλνοντας το μήνυμα όλα θα προχωρήσουν με διαδικασίες εξπρές.
Είναι ενδεικτική η δήλωσή του ότι «είχαμε μια άφιξη μιας λέμβου από την Τουρκία. Ζήτησα και θα εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία. Θα κρατηθούν για 25 μέρες αυτοί που έφθασαν στην Κω. Ζήτησα από την Υπηρεσία Ασύλου, να ξεχωρίσουν όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας από αυτούς που δεν δικαιούνται και θα επιστραφούν στην Τουρκία».
Επί της ουσίας η δήλωση αυτή απαντούσε στη διαφωνία των δημάρχων των νησιών του Αιγαίου, οι οποίοι δεν πείθονταν από την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι για διαδικαστικούς λόγους δεν μπορούν να μην παραμείνουν για περίπου ένα μήνα στα νησιά
Μάλιστα σε μια κίνηση να σταλεί μήνυμα στο δεξιό ακροατήριο της κυβέρνησης πως κάτι αλλάζει, ο Μάκης Βορίδης με τιτίβισμά του στήριξε τον Νότη Μηταράκη και του ευχήθηκε καλή αρχή τονίζοντας πως «επιτέλους εφαρμόζεται ο νόμος για τους μετανάστες» καθώς «όσοι αφίχθησαν στην Κω κρατούνται σε κλειστό κέντρο»
ΜΚΟ
Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση θα φέρει τροπολογία στη βουλή για τις ΜΚΟ που εμπλέκονται με το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Η τροπολογία θα κινείται στην κατεύθυνση του αυστηρότερου ελέγχου τους καθώς από την κυβέρνηση αφήνονται υπόνοιες για σχέσεις κάποιων ΜΚΟ με τους διακινητές.
Από εκεί και πέρα εξετάζεται ένα πλέγμα δραστικών μέτρων. Ένας άξονας είναι η καλύτερη φύλαξη των συνόρων και προς σ’ αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να ενισχυθεί το Λιμενικό με τα απαραίτητα μέσα, όπως και παράκτια περιπολικά σκάφη.
Στο άμεσο πλάνο της κυβέρνησης είναι η αντικατάσταση των υπαρχουσών δομών φιλοξενίας και κράτησης με άλλες με νέες κλειστές εγκαταστάσεις στα νησιά προσωρινής κράτησης για μετανάστες και πρόσφυγες. Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση αναζητούνται χρήματα από την ΕΕ για τη χρηματοδότηση των έργων.
Μάλιστα αυτό θα είναι από τα θέματα που θα συζητήσουν στη συνάντηση που θα έχουν την Τρίτη ο Νότης Μηταράκης με την αρμόδια επίτροπο της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον.
Ιδιαίτερη αποστολή σε σχέση με το εξωτερικό έχει αναλάβει ο Γιώργος Κουμουτσάκος προκειμένου να πετύχει εκεί που απέτυχε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης της ΕΕ. Μέχρι ώρας υπάρχουν κάποια μικρά αποτελέσματα σε ότι αφορά την ανταπόκριση της Γαλλίας και της Πορτογαλίας.
Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης ενόψει των σκληρών διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν επισήμως εντός του Μαρτίου για ένα νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.
- Βραζιλία: 10 μέλη της ίδιας οικογένειας ήταν οι επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν σε συντριβή αεροσκάφους
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο