«Πόντιος Πιλάτος» ο Τραμπ για Ελλάδα – Τουρκία : Τι σηματοδοτεί η παρέμβαση του αμερικανού προέδρου
Σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία και ενώ οι τουρκικοί «τσαμπουκάδες» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να παρέμβει - σε πρώτη φάση - «πυροσβεστικά» με στόχο την επίλυση των διαφορών μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας
Σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» εμφανίστηκε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην παρέμβασή του γύρω από τα ελληνοτουρκικά και τις διενέξεις Άγκυρας – Αθήνας για μία σειρά προκλητικών θεμάτων που εγείρει η γειτονική χώρα.
Σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία και ενώ οι τουρκικοί «τσαμπουκάδες» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να παρέμβει – σε πρώτη φάση – «πυροσβεστικά» με στόχο την επίλυση των διαφορών μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.
Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα όσα συζήτησαν οι δύο πλευρές για τα ελληνοτουρκικά απέδειξε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ – σε αντίθεση με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο σε αρκετά ζητήματα έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ των ελληνικών θέσεων – θέλει να κρατήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ των δύο «στρατοπέδων».
Ο πρόεδρος Τραμπ μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει δηλώσεις μετά την επικοινωνία με τον Ερντογάν, ωστόσο ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έδωσε το στίγμα της επικοινωνίας που είχαν οι δύο πολιτικοί ηγέτες.
Ο Τζαν Ντίρι έγραψε στο Tweet ότι ο πρόεδρος Τραμπ επεσήμανε πως η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να λύσουν τις διαφορές τους.
Η δήλωση που αποδίδεται στον Τραμπ είναι γενικόλογη ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά περί προκλητικών ενεργειών από την τουρκική πλευρά, είτε στο Αιγαίο είτε στην Ανατολική Μεσόγειο.
Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν όλο το τελευταίο διάστημα τις στενές σχέσεις Ερντογάν – Τραμπ. Οι δύο πολιτικοί παρά τις όποιες διαφορές – μικρές ή μεγάλες – έχουν για ζητήματα όπως την αγορά των S-400, το πρόγραμμα των F-35 αλλά και την κατάσταση σε Συρία και Λιβύη δεν τα έχουν «σπάσει» σε καμία στιγμή.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να διοχετεύσει προς τα Μέσα Ενημέρωσης πως ο Τραμπ εξέφρασε τη βούλησή του να διευθετηθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές, χωρίς όμως, για μία ακόμη φορά να παίρνει θέση και χωρίς να αποδοκιμάζει όλη τη «βεντάλια» των τουρκικών προκλήσεων και διεκδικήσεων που έχει ανοίξει η Άγκυρα.
Πιθανότατα, να πρόκειται για μία ακόμη αμερικανική πρωτοβουλία η οποία εντάσσεται στην προσπάθεια των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Τραμπ: «Φρένο» σε κάθε ξένη εμπλοκή στη Λιβύη
Ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί στα ζητήματα της ελληνοτουρκικής έντασης του τελευταίου διαστήματος να κράτησε ουδέτερη στάση, όπως άλλωστε συνηθίζει, ωστόσο για το θέμα της Λιβύης έστειλε ένα προειδοποιητικό μήνυμα και προς την πλευρά της Άγκυρας, όσο αφορά στην εμπλοκή της στα εσωτερικά της Λιβύης.
Μπορεί ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αναφερόμενος στα όσα συζητήθηκαν μεταξύ Τραμπ – Ερντογάν να μην αναφέρθηκε στην Τουρκία, ωστόσο μετέφερε πως ο αμερικανός πρόεδρος συζήτησε με τον ομόλογό του την ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη εμπλοκή αλλά και να διατηρηθεί η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη.
Σε αυτό το ζήτημα, ο Τραμπ φέρεται να «φωτογραφίζει» – μεταξύ άλλων – και την Τουρκία η οποία το τελευταίο διάστημα και παρά τη συμφωνία της Διάσκεψης του Βερολίνου στην οποία ήταν παρούσα, δείχνει να την αγνοεί επιδεικτικά συνεχίζοντας να στέλνει στρατιώτης στην περιοχή της Λιβύης προκειμένου να υποστηρίξει την πλευρά Σάρατζ.
Οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας
Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία όλες τις εξελίξεις γύρω από τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και επιχειρεί να «διαβάσει» πίσω από τις γραμμές όσων συζητήθηκαν μεταξύ Ερντογάν – Τραμπ αλλά και να μηνύματα που θέλουν να εκπέμψουν οι ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική διπλωματία αλλά και το υπουργείο Άμυνας, έχουν στείλει αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί η Ελλάδα να παραβιαστούν οι «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει.
Ταυτόχρονα, η Αθήνα συνεχίζει να ενισχύει τους δεσμούς της με ισχυρούς «παίχτες» της περιοχής, όπως η Γαλλία σε μία προσπάθεια να αποδείξει ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της.
Η απόφαση της Γαλλίας να στείλει φρεγάτα σε μόνιμη βάση στην Ανατολική Μεσόγειο μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Πρόκειται για μία εξέλιξη την οποία προφανώς και θέλει να εκμεταλλευτεί η Αθήνα για να καταδείξει ότι η Τουρκία δρα σε αρκετές περιπτώσεις ως «πειρατής» καταπατώντας κάθε έννοια του διεθνούς Δικαίου.
«Δεν είναι πολλές οι χώρες που επιστρατεύουν επί μονίμου βάσεως μία φρεγάτα στην περιοχή. Η Γαλλία θεωρεί ότι το διακύβευμα στη Ανατολική Μεσόγειο είναι μεγάλο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Πατρίκ Μεζονάβ, δίνοντας σαφές στίγμα των γαλλικών προθέσεων.
Η ολόπλευρη στήριξη της Γαλλίας υπέρ των ελληνικών θέσεων έρχεται μία ημέρα πριν το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι όπου θα έχει συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Η Γαλλία καταδίκασε ταυτόχρονα την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή χαρακτηρίζοντας ως «ψευτοσυμφωνία» σε βάρος κυπριακών και ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων το μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης.
Ξεκαθάρισαν δε στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα ότι σκοπός της Γαλλίας είναι να βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Ελλάδας ώστε να γίνονται σεβαστά τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Τουρκικά «παιχνίδια» με τη Χάγη
Την ώρα πάντως που ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να παρέμβει «πυροσβεστικά» μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας καλώντας τις δύο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους, η Άγκυρα συνεχίζει να παίζει «παιχνίδια» με το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, ανοίγοντας όλη την «βεντάλια» των διεκδικήσεων.
Τα τελευταία 24ωρα τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ξεκινήσει ένα νέο μπαράζ προκλητικών δηλώσεων και ανακοινώσεων με φόντο μία ενδεχόμενο προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις ελληνοτουρκικές διαφορές.
Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία εκτός από το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ τα οποία είναι και τα μόνα που αναγνωρίζει η Ελλάδα ως διαφορά με τη γείτονα, η Άγκυρα ανοίγει τη βεντάλια των διεκδικήσεών της ζητώντας μεταξύ άλλων αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου γιατί δήθεν – όπως αναφέρει – παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες.
Την ίδια στιγμή με ακόμη πιο προκλητικό τρόπο, επιχειρείται μέσω του τουρκικού ΥΠΕΞ να «γκριζάρουν» ελληνικά νησιά σημειώνοντας πως η «ιδιοκτησία» πολλών βραχονησίδων δεν καθορίζεται στις διεθνείς συνθήκες.
Η απάντηση της Αθήνας
Η Αθήνα από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν τα παιχνίδια της Τουρκίας με την προσφυγή στη Χάγη, έβαλε τα πράγματα στη… θέση τους υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα είχε πρόβλημα να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο αλλά με την προϋπόθεση να αφορά μόνο το θέμα των θαλασσίων ζωνών και προηγουμένως να έχει σταματήσει κάθε προκλητική ενέργεια από τη γείτονα.
«Εχουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία αλλά την ίδια στιγμή είμαστε ανοιχτοί στο να κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου» είχε δηλώσει πρόσφατα ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Για τις διαφορές μας με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες που είναι η κυρία διαφωνία μας, είπα ότι είμαστε ανοιχτοί να πάμε στη Χάγη αλλά για να πάμε εκεί πρέπει να απόσχουμε από κάθε δραστηριότητα που αυξάνει την κλιμάκωση και την ένταση» είχε τονίσει στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία.
- Τραμπ: Ονομάζει απεσταλμένο στη Λατινική Αμερική άτομο που είχε αποπεμφθεί εξαιτίας σχέσης με υφισταμένη του
- Βραζιλία: 10 μέλη της ίδιας οικογένειας ήταν οι επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν σε συντριβή αεροσκάφους
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής