Κίνα: Η επιδημία του κοροναϊού ίσως ρίξει τον ρυθμό ανάπτυξης κάτω από 5%
Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα ίσως υποχωρήσει στο 5% ή και χαμηλότερα το πρώτο τρίμηνο λόγω της επιδημίας του κοροναϊού, οδηγώντας πιθανόν τους αξιωματούχους που είναι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής να εισαγάγουν περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας, δήλωσε οικονομολόγος της κυβέρνησης
- Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Τα επτά θέματα
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα ίσως υποχωρήσει στο 5% ή και χαμηλότερα το πρώτο τρίμηνο λόγω της επιδημίας του κοροναϊού, οδηγώντας πιθανόν τους αξιωματούχους που είναι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής να εισαγάγουν περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας, δήλωσε οικονομολόγος της κυβέρνησης.
Η επιδημία, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 130 ανθρώπους και έχει προσβάλει σχεδόν 6.000, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης πρώτου τριμήνου κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα, δήλωσε ο Τζανγκ Μινγκ, οικονομολόγος στο ανώτατο κυβερνητικό ινστιτούτο, την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα στο περιοδικό Caijing.
«Η αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2020 μπορεί να είναι γύρω στο 5,0% και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να υποχωρήσει κάτω από το 5,0%», δήλωσε ο Τζανγκ. Οι προβλέψεις του Τζανγκ βασίζονται στην υπόθεση ότι η επιδημία θα κορυφωθεί στις αρχές προς τα μέσα Φεβρουαρίου και θα τερματιστεί έως τα τέλη Μαρτίου.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο σχεδόν χαμηλό 30 ετών του 6% το τέταρτο τρίμηνο και αναλυτές έχουν επισημάνει ότι αναμένουν η επιδημία να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία.
Ο Τζανγκ εκτίμησε ότι ο αντίκτυπος στην κινεζική οικονομία μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με αυτόν του SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο), ενός άλλου κοροναϊού που επίσης ξεκίνησε από την Κίνα και στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο το 2002 και το 2003.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βασίζεται τώρα περισσότερο στις υπηρεσίες και την κατανάλωση σε σχέση με τότε, δήλωσε ο Τζανγκ, δίνοντας μια εξήγηση για την εκτίμηση αυτή.
Σε 15 ακόμα χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Σιγκαπούρη, έχουν αναφερθεί περίπου 60 κρούσματα του ιού, αλλά όχι θάνατοι. Αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο ελέγχουν τους επιβάτες από την Κίνα, ενώ ξένες εταιρίες προχωρούν σε περιορισμούς στα ταξίδια προς τη χώρα και αεροπορικές εταιρίες αναστέλλουν πτήσεις προς κινεζικούς προορισμούς.
Στην εγχώρια αγορά, η επιδημία έχει πλήξει κλάδους, όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός, οι υπηρεσίες τροφοδοσίας και η διασκέδαση. Ο Τζανγκ δήλωσε ότι μπορεί να επηρεάσει την απασχόληση, με το επίσημο ποσοστό ανεργίας πιθανόν να ξεπερνά το 5,3% τους επόμενους μήνες.
Ως απάντηση σε αυτό, η κυβέρνηση είναι πιθανόν να εντείνει την πολιτική στήριξης, που θα μπορούσε να αυξήσει το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ πάνω από το 3% το 2020, πρόσθεσε. Παράλληλα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες καθώς και τα επιτόκια, πρόσθεσε ο Τζανγκ.
Η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να ανακάμψει αργότερα φέτος, με τον συνολικό ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται στο 5,7%, δήλωσε ο Τζανγκ. Το 2019, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 6,1%, ο ασθενέστερος εδώ και 29 χρόνια.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις