Μητσοτάκης : Η Γαλλία συμπαραστάτης στην προσπάθεια για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα
Τη συμπαράσταση του Γάλλου προέδρου στην προσπάθεια μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα δήλωσε πως κέρδισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και οι δηλώσεις του γάλλου υπουργού Οικονομικών Λε Μερ αποδεικνύουν ότι η μάχη στο Eurogroup θα είναι σκληρή.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Το ζήτημα της μείωσης των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, που αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης καθώς αποτελεί θέμα που σήκωσε ψηλά και προεκλογικά, έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη συνάντησή τους στο Παρίσι.
Μάλιστα όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός κατάφερε να εξασφαλίσει την συμπαράσταση του Γάλλου προέδρου στην προσπάθεια αυτή.
Ωστόσο, οι πρόσφατες δηλώσεις του γάλλου υπουργού Οικονομικών περί ανάγκης η Ελλάδα να επιδείξει «δημοσιονομική σοβαρότητα» και να συνεχίσει να εκπληρώνει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί περιπλέκουν λίγο την κατάσταση, ενώ αποδεικνύουν ότι η μάχη του οικονομικού επιτελείου στο Εurogroup δεν θα είναι καθόλου εύκολη.
«Στο πλευρό μας από την πρώτη στιγμή»
«Η Γαλλία ήταν από την πρώτη στιγμή, και θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρόεδρο Μακρόν, συμπαραστάτης μας στην προσπάθεια να διεκδικήσουμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα» επισήμανε ο πρωθυπουργός και τόνισε:
«Καθώς η Ελλάδα ήταν συνεπής στους στόχους των πλεονασμάτων που έθεσε για το 2019 και για το 2020, έχει αποδείξει αυξημένη αξιοπιστία στην υλοποίηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων κι έχει έρθει η ώρα πια και σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών να διεκδικήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, έτσι ώστε να υποστηριχθεί ακόμη περισσότερο η πολύ μεγάλη προσπάθεια της χώρας και κυρίως του ελληνικού λαού να μπούμε σε μια πορεία διατηρήσιμης ανάπτυξης».
Σημείωσε, επίσης, ότι υπήρξε συμφωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο στις κατευθύνσεις του νέου δημοσιονομικού πλαισίου και αναφέρθηκε στην επικείμενη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Η χώρα μας διεκδικεί αυξημένους πόρους από το Ταμείο Συνοχής. Είναι δίκαιο για μία χώρα η οποία τα τελευταία δέκα χρόνια απώλεσε το 25% του οικονομικού της μεγέθους, να υποστηριχθεί περισσότερο από το κατεξοχήν εργαλείο συνοχής, το οποίο διαθέτει η ΕΕ», ανέφερε ο Κυρ.Μητσοτάκης.
Διαπίστωσε επίσης συναντίληψη με τον Γάλλο Πρόεδρο στα θέματα αγροτικής πολιτικής, αλλά και στο μέλλον της ΕΕ μετά το Brexit.
Τη συμπαράσταση της Γαλλίας στον αγώνα με τους πιστωτές για μείωση των στόχων των πλεονασμάτων σχολίασαν και κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και η Γαλλία είναι σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια.
Διφορούμενες όμως οι δηλώσεις του Λε Μερ
Πάντως από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Λε Μερ, που σήμερα κάλεσε τους γάλλους επενδυτές να εμπιστευτούν την Ελλάδα, δεν εμφανίστηκε και τόσο σύμμαχος στην ελληνική προσπάθεια για μείωση των στόχων των πλεονασμάτων.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» την προηγούμενη Κυριακή ο κ. Λε Μερ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και ξανακερδίζει την εμπιστοσύνη.
«Η χώρα ξαναβρήκε την οδό της ανάπτυξης και η ανεργία μειώνεται. Η Ελλάδα ξαναβρίσκει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αυτό είναι καλό νέο. Αυτό θα βοηθήσει την ανάπτυξη και θα βελτιώσει τα φορολογικά έσοδα. Άλλωστε η κατάσταση του τραπεζικού τομέα βελτιώνεται. Η χώρα τα κατάφερε στις προσπάθειες που απαιτήθηκαν από τους Έλληνες πολίτες και τις δημόσιες αρχές» σημείωσε.
Ερωτηθείς σχετικά με την ελληνική επιδίωξη για τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ θύμισε ότι «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν αναλάβει σοβαρές δεσμεύσεις».
«Με ευχαρίστησή μου είδα ότι η Ελλάδα μπορούσε να εξέλθει από το πρόγραμμα τον Ιούνιο του 2018 κατόπιν απόφασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Πάντως, τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας πρέπει να γίνουν περισσότερο βιώσιμα. Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Έχει σεβαστεί τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 και πρέπει να συνεχίσει έτσι» είπε.
Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να σεβαστεί η Αθήνα τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, αλλά και να επιδείξει «δημοσιονομική σοβαρότητα».
Στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Μητσοτάκης
Η κυβέρνηση δεν πτοείται και συνεχίζει την αναζήτηση συμμάχων για το ζήτημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει για το θέμα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, τον οποίο συναντά εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 20 Φεβρουαρίου για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ για τα έτη 2021-2027.
Κατά τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει τέσσερα κρίσιμα θέματα για την ελληνική οικονομία με σκοπό να δημιουργήσει κλίμα και να διερευνήσει τις προθέσεις:
1. Τη δυνατότητα αξιοποίησης κατά τη φετινή χρονιά των επιστροφών των κερδών των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών (SMPs και ANFAs) για επενδυτικούς σκοπούς αντί για την εξόφληση χρέους.
2. Το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 3,5% του ΑΕΠ, στο 2% ή στο 2,5% του ΑΕΠ από το 2021.
3. Την πιθανότητα μεταφοράς πιθανών υπερπλεονασμάτων από τη μία χρονιά στην άλλη μέσω συγκεκριμένου μηχανισμού (smoothing mechanism).
4. Το μερίδιο που θα διεκδικήσει η χώρα μας από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2021-2027) το οποίο καταρτίζεται αυτή την περίοδο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που συναντά ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο ζήτημα και ενώ ο πρωθυπουργός έχει ήδη υπογραμμίσει σε δημόσιες παρεμβάσεις του, τη συμβολή της χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών ταμείων για να σχηματιστεί ένα «στιβαρό υπόβαθρο» και να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Το νέο ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «μετατρέπεται και σε ένα μεγάλο στοίχημα, γιατί είναι το πρώτο βήμα για τον οριστικό μετασχηματισμό της οικονομίας και τη γόνιμη μετάβαση σε μία βιώσιμη, κυκλική και πράσινη ανάπτυξη».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις