Ο Χοακίν Φίνιξ οδεύει προς την κατάκτηση του Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο «Τζόκερ», σε ένα ρόλο που δέκα χρόνια πριν χάρισε ένα χρυσό αγαλματίδιο Β’ Ανδρικού στον Χιθ Λέτζερ για το «The Dark Knight.

Με αφορμή αυτό τον ρόλο θυμηθήκαμε άλλες οχτώ περιπτώσεις που ο ίδιος χαρακτήρας χάρισε υποψηφιότητα για Όσκαρ σε παραπάνω από ένα ηθοποιούς.

Οι γουρλίδικοι χαρακτήρες -υπαρκτοί και φανταστικοί- έφτασαν πολλές φορές τους ηθοποιούς που τους ενσάρκωσαν στην απονομή των βραβείων ανεξάρτητα αν έφυγαν με το χρυσό αγαλματίδιο ή όχι.

Ερρίκος ο 5ος

Η κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού έργου του Σαίξπηρ προβλήθηκε το 1944 σε σκηνοθεσία Λόρενς Ολίβιε.

Η ταινία αποτέλεσε την πρώτη κινηματογραφική μεταφορά έργου του Σαίξπηρ με σκηνοθέτη τον Ολίβιε. Ακολούθησαν ο Άμλετ το 1948 και ο Ριχάρδος Γ’ το 1955.

Η ταινία ξεκινά ως θεατρική παράσταση, για να περάσει από το θέατρο στα κινηματογραφικά στερεότυπα της εποχής, ενώ η εισαγωγή της ταινίας στο Θέατρο Γκλόουμπ της Αγγλίας του 16ου αιώνα ήταν επινόηση του Ολίβιε.

Η ταινία έλαβε τέσσερις υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ στην τελετή του 1946. Ο Ολίβιε ήταν υποψήφιος τόσο ως παραγωγός όσο και ως πρωταγωνιστής της ταινίας. Το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου έχασε από τον Φρέντρικ Μαρτς, πρωταγωνιστή της ταινίας «Τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας».

Στον ίδιο ρόλο ξεχώρισε και ο Κένεθ Μπράνα ο οποίος ενσάρκωσε το 1989 τον Ερρίκο τον 5ο και σκηνοθέτησε την ομώνυμη ταινία. Όπως και ο Ολίβιε δεν κατάφερε να αποκτήσει το χρυσό αγαλματίδιο.

Βασίλισσα Ελισάβετ

Η ζωή της νεαρής βασίλισσας Ελισάβετ έγινε ταινία το 1998 σε σκηνοθεσία Σεκάρ Καπούρ και έκανε γνωστή την Κέιτ Μπλάνσετ. Η «Elizabeth» προτάθηκε για επτά Όσκαρ αλλά κέρδισε μονάχα αυτό του Καλύτερου Μακιγιάζ. Η Κέιτ Μπλάνσετ προσπάθησε και δεύτερη φορά να κερδίσει ένα Όσκαρ με την συνέχεια της ιστορίας στο «Elizabeth: Η Χρυσή Εποχή» αλλά από ότι φάνηκε η βασίλισσα δεν της έφερε γούρι.

Καλύτερη τύχη είχε η Τζούντι Ντενς, η οποία ενσάρκωσε την βασίλισσα Ελισάβετ στην ταινία «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» του 1998. Η ηθοποιός κέρδισε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου ανάμεσα σε άλλα επτά που κέρδισε η ταινία του Τζον Μάντεν.

Ερρίκος ο 8ος

Ο μονάρχης της Αγγλίας Ερρίκος ο 8ος αλλάξε κυριολεκτικά τη ζωή του Τσαρλς Λότον. Ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον Ερρίκο σε σκηνοθεσία Αλεξάντερ Κόρντα στην ταινία «The Private Life of Henry VIII» του χάρισε το Όσκαρ 1’ Ανδρικού Ρόλου.

Σε αντίθεση ο Ρίτσαρντ Μπάρτον δεν κατάφερε να κερδίζει το χρυσό αγαλματίδιο παίζοντας τον Ερρίκο τον 8ο στην ταινία «Αννα των Χίλιων Ημερών» του Τσαρλς Τζάροτ.

Βίτο Κορλεόνε

Ότι δεν κατάφεραν βασιλιάδες και μονάρχες κατέφερε ένας διαφορετικός «βασιλιάς» της μαφίας. Οι δύο πρώτες θρυλικές ταινίες του Νονού, 1972 και 1974 αντίστοιχα σε σκηνοθεσία Φράνσις Φορντ Κόπολα χάρισαν Όσκαρ σε δύο σπουδαίους ηθοποιούς.

Ο Μάρλον Μπράντο και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο κέρδισαν Όσκαρ Α και Β Ανδρικού Ρόλου υποδυόμενοι τον Βίτο Κορλεόνε.

Άιρις Μέρντοκ

Η βιογραφία της βρετανίδας συγγραφέως Άιρις Μέρντοκ, επικεντρωμένη σε δύο φάσεις της ζωής της άφησε πολύ καλές κριτικές αλλά δεν κατάφερε να χαρίσει το χρυσό αγαλματίδιο στις δύο κυρίες που ενσάρκωσαν την ηρωίδα.

Η φιλελεύθερη φοιτήτρια στην Οξφόρδη στη δεκαετία του ’50 και η καταξιωμένη συγγραφέας που δοκιμάζεται από τη νόσο Αλτζχάιμερ στο τέλος του βίου της το 1999, έδωσαν στην Κέιτ Γουίνσλετ και τη Τζούντι Ντενς υποψηφιότητες για Όσκαρ αλλά όχι τη νίκη.

Πυγμαλίων

Ο διανοούμενος καθηγητής γλωσσολογίας Χένρι Χίγκινς είναι ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Πυγμαλίων», της κινηματογραφικής μεταφοράς του ομώνυμου θεατρικού έργου του Μπέρναρντ Σω με πρωταγωνιστή τον Λέσλι Χάουαρντ.

Ο ίδιος ρόλος παίχθηκε πολλά χρόνια αργότερα από τον Ρεξ Χάρισον στο «Ωραία μου Κυρία». Και οι δύο προτάθηκαν για Όσκαρ και με τον Λέσλι Χάουαρντ να κερδίζει τελικά το χρυσό αγαλματίδιο.

Τιτανικός

Η Κέιτ Γουίνσλετ και η Γκλόρια Στιούαρτ ήταν υποψήφιες για Α’ Γυναικείο και Β’ Γυναικείο Ρόλο στον θρυλικό «Τιτανικό» του Τζέιμς Κάμερον το 1997 παίζοντας το ρόλο της Ρόουζ. Έχασαν και οι δύο.

Ένα αστέρι γεννιέται

Η Τζάνετ Γκέινορ, η Τζούντι Γκάρλαντ και η Lady Gaga ήταν και οι τρεις υποψήφιες για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Ενα Αστέρι Γεννιέται» του 1937, του 1954 και του 2018 αντίστοιχα. Δεν κέρδισε καμία τους – ενώ η Μπάρμπρα Στρέιζαντ που έπαιξε τον ίδιο ρόλο στο ριμέικ του 1974 δεν ήταν καν υποψήφια.