Άρθρο – φωτιά της Corriere della Sera: Αν το Γιαβούζ ήταν σε τεμάχιο της Exxon, θα είχε φτάσει ο 6ος στόλος
Τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ βάζει στο στόχαστρο η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στην ιταλική κυβέρνηση για τους χειρισμούς στην παράνομη δραστηριότητα του Γιαβούζ
Τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ βάζει στο στόχαστρο η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στην ιταλική κυβέρνηση για τους χειρισμούς στην παράνομη δραστηριότητα του Γιαβούζ.
Ειδικότερα, η εφημερίδα του Μιλάνου αναφέρεται αναλυτικά στην τελευταία πρόκληση της Άγκυρας και υπογραμμίζει πως «η τελευταία τουρκική πρόκληση στην Μεσόγειο έγινε στις 18 Ιανουαρίου και πέρασε σχεδόν απαρατήρητη: αφού έσβησε το δορυφορικό του σύστημα εντοπισμού, στις 26 Δεκεμβρίου, το γεωτρύπανο Γιαβούζ, απέπλευσε από το λιμάνι της Μυρσίνης για να μεταβεί στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και να αρχίσει να διεξάγει έρευνες στο “οικόπεδο 8”, για το οποίο έχουν λάβει άδειες εκμετάλλευσης οι πετρελαϊκές εταιρίες Eni και Τοtal. Εδώ και δέκα ημέρες, πλέον, παραμένει σε περιοχή στην οποία δεν θα έπρεπε να βρίσκεται. Και στην οποία, κυρίως, δεν θα έπρεπε να δρα, από την στιγμή που πρόκειται για άδεια εκμετάλλευσης η οποία δόθηκε από κυβέρνηση χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Παράλληλα, η Corriere della Sera προσθέτει ότι «για πρώτη φορά, η δραστηριότητα του Γιαβούζ είναι πέρα για πέρα παράνομη» και θεωρεί ότι «είναι περίπου σαν ένα τουρκικό πλοίο να ξεκινά γεωτρήσεις, χωρίς άδεια, στη θαλάσσια περιοχή απέναντι από την ιταλική πόλη Ραβέννα ή την Σικελία ή και στην Βόρεια Θάλασσα της Ολλανδίας».
«Προς το παρόν, όμως, δεν υπήρξε καμία αντίδραση, δεν έχουν καταγραφεί αξιοσημείωτες απαντήσεις σε διπλωματικό ή πολιτικό επίπεδο. Καμία αντίδραση από την Ρώμη ή το Παρίσι, έφτασε μόνο μια ασθενής προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η διαμαρτυρία των αρχών της Λευκωσίας» τονίζει η ιταλική εφημερίδα.
«Αν το Γιαβούζ επιχειρούσε να κάνει το ίδιο στην περιοχή για την οποία έχει λάβει άδεια η αμερικανική Exxon, θα είχε κινητοποιηθεί ο Έκτος Στόλος, είναι ένα από τα σχόλια που ακούγονται από όσους γνωρίζουν καλά την πραγματικότητα αυτή» γράφει παράλληλα η Corriere.
Ο Μακρόν καταδικάζει τις προκλήσεις της Τουρκίας
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επανέλαβε ότι με τους ευρωπαίους εταίρους του υποστηρίζουν την Ελλάδα και την Κύπρο «καταδικάζοντας τις εισβολές και τις προκλήσεις της Τουρκίας».
Πρόσθεσε ότι «καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πρόσφατη συμφωνία» μεταξύ Τουρκίας και της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) για την αποστολή τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη.
Ήδη στις 19 Ιανουαρίου ο αρχηγός του γαλλικού κράτους είχε ζητήσει κατά τη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο να «σταματήσει» η αποστολή προς την Τρίπολη φιλοτούρκων Σύρων μαχητών για να πολεμήσουν στο πλευρό της ΚΕΕ και να τη βοηθήσουν να αποκρούσει την επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη.
- ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν παρασημοφορεί τη Ρεπουμπλικανή Λιζ Τσέινι, πολέμια του Τραμπ
- Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ζητά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων
- Βόρεια Μακεδονία: Ανασύρθηκαν 3 πτώματα γυναικών μετά από πτώση αυτοκινήτου στον Αξιό
- Συρία: Το Ισραήλ βομβαρδίζει εγκαταστάσεις του στρατού κοντά στο Χαλέπι
- Νότια Κορέα: Πράκτορες επιχειρούν να συλλάβουν τον παυθέντα πρόεδρο και εμποδίζονται από τον στρατό
- Βερολίνο: Δυο αστυνομικοί τραυματίζονται από την έκρηξη «άγνωστου αντικειμένου»