Ο Τσίπρας χτίζει νέο προφίλ μετά τη… μνημονιακή περίοδο
Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη “μόδα”, όπως και τον ίδιον. Στη συνέντευξη που έδωσε προχθές στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για έρωτες, μπαράκια, το… ΠΑΣΟΚ και τα παιδικά του χρόνια.
Τη γήινη πλευρά του προσπαθεί να “πλασάρει” ξανά στους πολίτες ο Αλέξης Τσίπρας χτίζοντας εκ νέου το προφίλ ενός απλού, χαλαρού άντρα που εξομολογείται τα προσωπικά του σαν να μιλά όχι μόνον ως πολιτικός, αλλά ως ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας.
Ο Αλέξης Τσίπρας όταν εμφανίστηκε στο προσκήνιο, πριν από πολλά χρόνια, δημιούργησε την εντύπωση ότι εκπροσωπεί το νέο, το ριζοσπαστικό, χωρίς να έχει παντρευτεί, χωρίς να είναι γόνος, όπως έλεγε.
Συμμετείχε σε διαμαρτυρίες, σε πορείες προς την Αμερικανική Πρεσβεία και δεν ήταν από “τζάκι”. Τα χρόνια πέρασαν. Από τότε, έγινε ένας δυναμικός αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, σηκώνοντας τη σημαία του “αντιμνημονίου”. Αυτό το αφήγημα τον έκανε πρωθυπουργό. Τελικά εφάρμοσε Μνημόνιο, αλλά και συμφώνησε με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία. Το “παιδί” της διπλανής πόρτας έγινε και αυτός ένας άνθρωπος της εξουσίας.
Στο σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη “μόδα”, όπως και τον ίδιον. Στη συνέντευξη που έδωσε προχθές στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για έρωτες, μπαράκια, το… ΠΑΣΟΚ και τα παιδικά του χρόνια.
Ο ερωτικός Αλέξης
Ας ξεκινήσουμε με τους έρωτες. Για την Μπέτυ Μπαζιάνα, ο Αλέξης Τσίπρας με χαμόγελα στα χείλη, ανέφερε ότι «πρέπει να ήταν ερωτευμένη μαζί μου πολύ πριν από εμένα. Πριν την εντοπίσω». «Με είχε εντοπίσει όταν έπαιζα βόλεϊ σε μια τοπική ομάδα. Τότε ήμασταν περίπου 17 χρονών. Μετά βρεθήκαμε, μιλήσαμε, βγήκαμε σε ένα μπαρ στους Αμπελόκηπους το οποίο δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα. Έτσι ξεκίνησαν όλα. Είμαστε μαζί πολλά χρόνια. Λίγο πριν την Ακρόπολη. Συνολικά 29 χρόνια πλέον» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Κρεβατομουρμούρα δεν έχω αλλά μιλάμε πολύ. Δεν προσπαθεί να μου επιβληθεί. Είναι πολύ αυστηρός κριτής. Όταν διαισθανθεί πως θα πάρω μια λάθος απόφαση, μου ασκεί κριτική επειδή ξέρει πως αν την λάβω την απόφαση μετά δεν θα την αλλάξω. Άρα με προλαβαίνει», είπε ο κ. Αλέξης Τσίπρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε μάλιστα πως «για τη σχέση μου μαζί της ο γάμος δεν είχε νόημα. Ζούσαμε μαζί πριν ακόμα γεννηθεί το πρώτο μας παιδί, όλοι ήξεραν πως είμαστε μαζί, μας θεωρούσαν ζευγάρι. Η σχέση μας δεν είναι νομική είναι ψυχής, άρα κρίναμε πως δεν χρειαζόμασταν κάποιο μεγάλο κοινωνικό γεγονός. Αρκούσε ένα γλέντι με τους φίλους μας. Αργότερα υπογράψαμε ένα σύμφωνο συμβίωσης που μας καλύπτει και νομικά».
Το δημοψήφισμα του 2015, η Μπαζιάνα και τα γενέθλια του παιδιού του
Ακόμα και για τις κρίσιμες ημέρες του δημοψηφίσματος του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε πολύ μεγάλη δόση προσωπικής ζωής για να περιγράψει ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα. Μιλώντας σε προσωπικό τόνο για το πώς κατέληξε στην απόφαση για δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι την πήρε το βράδυ προς το ξημέρωμα της 26η Ιουνίου, δηλαδή την ημέρα των γενεθλίων του γιου του Ορφέα. Οταν συνειδητοποίησε εκείνο το βράδυ, μετά από μια πολύωρη διαπραγμάτευση, ότι είχαν επικρατήσει «οι ακραίοι» της άλλης πλευράς και το μόνο που έδιναν ήταν «μια εξευτελιστική προοπτική».
«Δεν κοιμήθηκα το βράδυ, την πήρα την απόφαση το πρωί», είπε, προσθέτοντας ότι έγινε κυβερνητική σύσκεψη στις Βρυξέλλες και επέστρεψαν το βράδυ στην Αθήνα για να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο. Ανέφερε ότι είχε ξεκινήσει η συνεδρίαση, δεν υπήρχαν κινητά μέσα στην αίθουσα και η σύντροφός του, Μπέτυ, είχε έρθει στο Μαξίμου, χτύπησε την πόρτα στην αίθουσα της συνεδρίασης και απευθυνόμενη στον ίδιο σχημάτισε τον αριθμό τρία με τα δάκτυλα της, εννοώντας ότι ήταν τα τρίτα γενέθλια του παιδιού τους. «Το συνειδητοποίησα μετά όταν είχε αφήσει πάνω στο γραφείο μου τρία κεράκια. Μετά συνειδητοποίησα ότι όταν βρίσκεται κανείς στην πιο δύσκολη στιγμή της ευθύνης πρέπει να βάζει ως προτεραιότητα και το προσωπικό στοιχείο», είπε ο κ. Τσίπρας.
Το τρίτο παιδί και το μικρόβιο της πολιτικής
Πως άρχισε ο έρωτας με την πολιτική; Και σε αυτό σκέλος της συνέντευξης ο τρόπος απάντησης του Αλέξη Τσίπρα είχε πάλι αναφορές στην οικογένεια του. Όπως είπε το μικρόβιο της πολιτικής μπήκε στο αίμα του όταν ήταν πολύ μικρός, εξηγώντας πως «με την έννοια ενός ονείρου ή της προσπάθειας που έκανα τότε εγώ ως μικρό παιδί να φτάσω τα βήματα του αδερφού και της αδερφής μου που ήταν μεγαλύτεροι».
Μιλώντας για τα παιδικά του χρόνια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ήταν το τρίτο παιδί μιας μεσαίας οικογένειας με πολλά χρόνια διαφοράς από τα άλλα αδέρφια του. Είπε ότι η μεγάλη διαφορά ηλικίας με τα αδέρφια του και το περιβάλλον του έδωσε τη δυνατότητα να ασχοληθεί με πράγματα με τα οποία άλλοι συνομήλικοί του δεν ασχολούνταν. Επί παραδείγματι ανέφερε ότι 9 χρονών «ξεκοκάλιζε» την εφημερίδα που έφερνε στο σπίτι ο πατέρας του, «Τα Νέα» και την «Ελευθεροτυπία».
Το ΠΑΣΟΚ και το 15μελες
Είπε ότι η οικογένεια του ήταν μια δημοκρατική οικογένεια και αναφέρθηκε στις αριστερές παραδόσεις της οικογένειας του από την πλευρά των παππούδων του. «Ο πατέρας μου μετά τη Μεταπολίτευση ήταν ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, τα αδέλφια μου είχαν οργανωθεί στην αριστερά, στην ΚΝΕ».
Σχετικά με τα πολιτικά, είπε ότι οργανώθηκε σε ηλικία 14 ετών, όταν ως πρόεδρος του 15μελούς του β’ Πειραματικού Γυμνασίου Αμπελοκήπων, πήγε να συμπαρασταθεί στις καταλήψεις του διπλανού Πολυκλαδικού «και με ‘τσίμπησαν’ εκεί κάτι ‘Κνίτες’ επειδή ήμουν πρόεδρος του δεκαπενταμελούς…». Ανέφερε ότι η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν θέμα «διαμάχης» στα οικογενειακά τραπέζια.
Ερωτηθείς αν εξακολουθεί να συμπαθεί τις καταλήψεις, είπε ότι σημασία έχει ποιο είναι το αίτημα, ποιος ο σκοπός, ποια η διαδικασία, «διότι καταλήψεις τώρα γίνονται και από ακροδεξιές ομάδες που πείθουν τους μαθητές να διαμαρτυρηθούν για παράδειγμα για το Μακεδονικό».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις