Μητσοτάκης – Μακρόν : Κοινή καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων, νέο κεφάλαιο στις ελληνο-γαλλικές σχέσεις
Για όλα τα κρίσιμα ζητήματα συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Για όλα τα κρίσιμα ζητήματα συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη συνάντησή τους στο Παρίσι. Στις κοινές δηλώσεις τους που ακολούθησαν της συνάντησής τους, ξεχώρισε η ξεκάθαρη θέση τους και η ταύτισή τους σε ότι αφορά την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, με τον Μακρόν να τονίζει ότι Ελλάδα και Γαλλία μοιράζονται ένα κοινό στρατηγικό όραμα για τη Μεσόγειο.
Ανοίγει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών δήλωσε ο κ. Μακρόν στους τομείς άμυνας και οικονομίας. Επανέλαβε τη στήριξή του στην Ελλάδα σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα, την οποία καταδίκασε, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του στα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.
Αναφορά έκανε και στο θέμα της Λιβύης κατηγορώντας την Τουρκία ότι παραβίασε την υποσχέσεις που έδωσε στη διάσκεψη του Βερολίνου.
Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για ταύτιση απόψεων σε σχέση με το προσφυγικό – μεταναστευτικό, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να στηρίζεται στην Γαλλία για την αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού ζητήματος.
Μητσοτάκης: Κοινή η καταδίκη μας στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας
Παίρνοντας τον λόγο ο έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε για τη θερμή φιλοξενία τον Γάλλο πρόεδρο, υπερθεματίζοντας για τη στενή, ιστορική σχέση των δύο χωρών και τονίζοντας την κοινή καταδίκη στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας.
Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής που προωθούν οι δύο χώρες, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι η σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο».
«Βρίσκομαι ξανά στο Παρίσι, ύστερα από πρόσκληση του φίλου Προέδρου Μακρόν» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα μετά τον Γάλλο Πρόεδρο. Οι σχέσεις μας ήταν και είναι εξαιρετικές είπε, τονίζοντας ότι βρίσκεται στο Παρίσι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.
Κάνοντας σύντομη αναφορά στην οικονομία και στην επιτυχή έκδοση του 15ετούς ομολόγου κάλεσε τους γάλλους επενδυτές να εμπιστευθούν την Ελλάδα όπως έκανε νωρίτερα και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τον οποίο μάλιστα ευχαρίστησε.
Εκτενή αναφορά σε πιο έντονο ύφος έκανε ο πρωθυπουργός στη στήριξη της Γαλλίας σε ότι αφορά τις συνεχιζόμενες και εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις, με αναφορά και στoν γεωστρατηγικής σημασίας αγωγό EastMed.
«Συζητήσαμε εκτενώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι κοινή η καταδίκη μας στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως είναι «απαραίτητη προϋπόθεση η ακύρωση του μνημονίου ‘Αγκυρας – Σάρατζ» καθώς και ότι «ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο».
Πρόσθεσε επίσης ότι Ελλάδα και Γαλλία «προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής Σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο».
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ελληνικό αίτημα για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, το οποίο έθεσε στον Γάλλο πρόεδρο, εξηγώντας τους λόγους που καθιστούν επιτακτική την υλοποίησή του.
Αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα του προσφυγικού- μεταναστευτικού μιλώντας για συναντίληψη με την Γαλλία σε ότι αφορά την έκταση του προβλήματος, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής του.
Διαπιστώθηκε «συναντίληψη σε όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών θεμάτων» αλλά και ότι υπήρξε συμφωνία και ως προς τις «κατευθύνσεις του νέου δημοσιονομικού πλαισίου» είπε ο κ. Μητσοτάκης
Live | Κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας @EmmanuelMacron. https://t.co/Gp8lfltIJP
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) January 29, 2020
Μητσοτάκης : Καλωσορίζουμε στη Μεσόγειο τις ναυτικές γαλλικές δυνάμεις
Είναι κοινή η καταδίκη της Τουρκίας για τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και για το μνημόνιο που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Λιβύης, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με τον Εμμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχοντας δίπλα του τον Γάλλο πρόεδρο επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για την ακυρότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου και υπογράμμισε πως «η οποιαδήποτε λύση (σ.σ. του πολιτικού ζητήματος της Λιβύης) προϋποθέτει την κατάργηση του άκυρου μνημονίου».
Αναφορικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τουρκικές προκλήσεις ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «ο μόνος δρόμος επίλυσης είναι το διεθνές δίκαιο. Σ’ αυτό έμεινε η Ελλάδα επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση και αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα καλωσορίζει τις γαλλικές ναυτικές δυνάμεις ως δυνάμεις ειρήνης».
Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε σημειώνοντας πως οι υπουργοί άμυνας των δύο χωρών θα βρίσκονται σε στενή επαφή και τόνισε ότι η «σε διμερές επίπεδο η σύμπλευση αυτή θα ενταθεί ακόμα περισσότερο», ενώ εξήρε τη γεωπολιτική σημασία του EastMed για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Συμπαραστάτης
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Γαλλία θα έχει ρόλο συμπαραστάτη στο στόχο της Ελλάδας να διεκδικήσει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
«Έχει έρθει η ώρα να διεκδικήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, ώστε να μπούμε σε διατηρήσιμη ανάπτυξη. Ξέρουμε ότι θα έχουμε τη συμπαράσταση της Γαλλίας είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Επίσης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα διεκδικεί αυξημένους πόρους από τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ.
Γαλλική συμμαχία σε μεταναστευτικό
Κοινή αντίληψη και βηματισμός μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας εκφράστηκε και στο Μεταναστευτικό-Προσφυγικό ζήτημα.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι με τον κ. Μακρόν συμφώνησαν πως «τα εξωτερικά μας σύνορα θα πρέπει να φυλάσσονται με ευθύνη όλης της Ευρώπης», ενώ θα πρέπει να εντατικοποιηθούν και οι επιστροφές μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους από τη στιγμή που δεν θα δικαιούνται άσυλο πρόσφυγα.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά της Τουρκίας λέγοντας πως «συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο Μακρόν ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας είναι χρήσιμη εφόσον τηρείται».
Συμφωνία μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Μακρόν υπήρξε και ως προς το ότι «η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να εξαντλείται σε εθνικούς χειρισμούς» και στο πλαίσιο αυτό οι δύο ηγέτες βρίσκονται εν αναμονή των προτάσεων του αντιπρόεδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, διεκδικώντας «κοινή πολιτική ασύλου ώστε η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με αλληλεγγύη και συνυπευθυνότητα».
Οδικός χάρτης
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Γαλλία διαμορφώνουν έναν οδικό χάρτη αναβάθμισης των μεταξύ τους σχέσεων.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ενθάρρυνσης σε αύξηση των γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα αλλά και το αντίστροφο.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από το οίκο Fitch αλλά και την έκδοση 15ετούς ομολόγου τόνισε ότι αποτελούν «δείγμα του νέου περιβάλλοντος που διαμορφώνεται στην Ελλάδα».
Προς την ίδια κατεύθυνση ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε μηνύματα στοίχισης με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή τονίζοντας τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για το κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων.
Μαουτχάουζεν
Τέλος ο κ. Μητσοτάκης ως ένδειξη φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας χάρισε στον κ. Μακρόν το «Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Μίκη Θεοδωράκη και αναφέρθηκε στην εμπειρία του από την επίσκεψη στο Άουσβιτς για να τιμήσει τα θύματα του ναζισμού.
«Οι γκρίζες σκέψεις δίνουν τη θέση τους στην αισιοδοξία» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης για την παρουσία του στο Παρίσι και τις συνομιλίες του με τον κ. Μακρόν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις