Λιβύη : Φρεγάτες και χημικά όπλα επιστρατεύει ο Ερντογάν για να σταματήσει τον Χαφτάρ
Κενό γράμμα συνεχίζουν να αποτελούν η εκεχειρία και το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη - Τις τελευταίες ώρες υπάρχουν καταγγελίες για παρουσία τουρκικών φρεγατών στη βορειοαφρικανική χώρα και αποστολή χημικών όπλων, με τον Ερντογάν να κάνει πράξη τα λεγόμενά του πως «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σταματήσουμε τον Χαφτάρ»
Κενό γράμμα συνεχίζουν να αποτελούν η εκεχειρία και το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Η ένταση στην περιοχή χτυπά κόκκινο, με συγκρούσεις να καταγράφονται καθημερινά μεταξύ των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ, που πολιορκεί την πρωτεύουσα, και των δυνάμεων του Φαγιέζ αλ Σάρατζ.
Παράλληλα, τις τελευταίες ώρες υπάρχουν καταγγελίες για παρουσία τουρκικών φρεγατών στη βορειοαφρικανική χώρα και αποστολή χημικών όπλων, με τον Ερντογάν να κάνει πράξη τα λεγόμενά του πως «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σταματήσουμε τον Χαφτάρ».
Οι φρεγάτες ήταν ορατές από την ακτή και η ιστοσελίδα Libya Review έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες.
Two Turkish Navy Gabya class frigates have appeared off the coast Libyan capital Tripoli. #Libya pic.twitter.com/guF1PtfASL
— Libya Review (@LibyaReview) January 29, 2020
Παράλληλα, στον ανεπίσημο λογαριασμό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού LNA στο Twitter έγινε αναφορά για «τουρκικές μονάδες και άρματα μάχης που αποβιβάστηκαν στην Τρίπολη και με προστασία από τις ταξιαρχίες Αλναβάσι και Αλράντα κινούνται προς την αεροπορική βάση της Μιτίγκα».
Intelligence Reports :
Turkish unites and tanks have landed in #Tripoli with the protection of AlNawasi and AlRada and moving to Maitiga airbase #GNA .#Libya #Algeria #Tunisa #Egypt #Greece #Itlay #France.— M.LNA (@LNA2019M) January 29, 2020
Μετά τις εξελίξεις αυτές οι αρχηγοί των φυλών πραγματοποίησαν έκτακτη συνεδρίαση, τα αποτελέσματα της οποία δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.
Σύμφωνα με ανάρτηση του ανεπίσημου λογαριασμού στο Twitter του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, η συνεδρίαση έγινε προκειμένου να συνεκτιμηθεί η κατάσταση έπειτα την εμφάνιση δύο τουρκικών φρεγατών ανοιχτά της πρωτεύουσας Τρίπολης και ειδικότερα των πληροφοριών για απόβαση τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή.
Καταγγελίες για χημικά όπλα
Παράλληλα, καταγγέλθηκε -σημαίνοντας συναγερμό στο στρατόπεδο του Χαφτάρ- πως η Τουρκία έχει προμηθεύσει τις δυνάμεις του Σαράτζ με χημικά όπλα παρόμοια με αυτά που καταγγέλθηκε πως χρησιμοποίησε και στον πόλεμο στη Συρία.
Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό, μοιράστηκαν 60.000 αντιασφυξιογόνες μάσκες στους στρατιώτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαχών, αλλά και στα επιτελεία των μεγάλων πόλεων, προκειμένου να είναι αποτελεσματικοί στο ενδεχόμενο που δεχτούν επίθεση με χημικά.
After numerous reports of #Misrata militias transporting chemical weapons (mustered gas) from deposits within the city to #Tripoli
Under the supervision of Turkish forces the #LNA has commissioned sending The chemical weapon detergent company with 60,000 gas masks to Tripoli pic.twitter.com/qKip7K08HK— M.LNA (@LNA2019M) January 29, 2020
Καταγγελία Μακρόν για Ερντογάν
Σε αυτό το ήδη τεταμένο κλίμα ήρθαν να προστεθούν δηλώσεις του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στις οποίες κατηγορεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι αθετεί τις υποσχέσεις που έδωσε στη Διάσκεψη του Βερολίνου.
Ο γάλλος πρόεδρος κατηγορεί τον τούρκο ομόλογό του ότι στέλνει τουρκικά πολεμικά πλοία που μεταφέρουν σύρους μαχητές στη Λιβύη.
«Έχουμε παρατηρήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών τουρκικά πολεμικά πλοία με επιβαίνοντες σύρους μισθοφόρους να φτάνουν σε λιβυκό έδαφος. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη και σοβαρή παραβίαση όσων συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο. Είναι μια αθετημένη υπόσχεση» τόνισε ο γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «είναι επιζήμιο για την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων και των χωρών του Σαχέλ».
Corriere della Sera: Λιβύη, το παιχνίδι στρατηγικής φυσικού αερίου και πετρελαίου
Την ίδια ώρα, η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Λιβύη, το παιχνίδι στρατηγικής φυσικού αερίου και πετρελαίου».
Σε αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η Άγκυρα έχει διπλό συμφέρον: να εξασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια, από τη στιγμή που εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τη Ρωσία, με την οποία συνδέεται από τους αγωγούς φυσικού αερίου TurkishStream Και BlueStream. Αλλά ότι υπάρχει και «το νεο-οθωμανικό όνειρο του Ερντογάν, το οποίο θα μπορούσε να ευνοηθεί από τη δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου, με ανοικτή πρόσβαση για την Μουσουλμανική Αδελφότητα».
Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την Coriere della Sera, «εξηγούνται και οι κινήσεις του Yavuz στην ανατολική Μεσόγειο και το ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα οποία η Τουρκία δεν έχει πρόσβαση. Όπως και η de facto σχέση με τη Ρωσία».
Η ιταλική εφημερίδα εκτιμά μάλιστα ότι δεδομένης της κατάστασης στην Λιβύη «η προοπτική να δούμε τους άνδρες του Ερντογάν να ελέγχουν τον αγωγό φυσικού αερίου που μεταφέρει το λιβυκό αέριο στην Ιταλία, δεν πρέπει να θεωρείται καθησυχαστική από την Ρώμη. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που το Yavuz παραμένει στην περιοχή για την οποία έχουν λάβει άδειες εκμετάλλευσης η Eni και η Τοtal».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις