Σε ιστορικά επίπεδα η δυσαρέσκεια για τη λειτουργία της Δημοκρατίας – Τι συμβαίνει με την Ελλάδα
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οικονομικές προκλήσεις και κοινωνικές ανισότητες. Σε αυτό το... τρομακτικό τρίπτυχο έρχεται να προστεθεί και η παγκόσμια δυσαρέσκεια για την ποιότητα της δημοκρατίας, που έχει ανέλθει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- «Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του
- Washington Post: Αιμορραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- «Έχουμε μάθει να ζούμε με τον πόνο» - Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οικονομικές προκλήσεις και κοινωνικές ανισότητες. Σε αυτό το… τρομακτικό τρίπτυχο έρχεται να προστεθεί και η παγκόσμια δυσαρέσκεια για την ποιότητα της δημοκρατίας, που έχει ανέλθει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Αυτό αποδεικνύει μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, οι οποίοι αναλύουν το πολιτικό κλίμα σε 154 χώρες του κόσμου. Σε σχεδόν ιστορικά υψηλά ποσοστά κινείται η δυσαρέσκεια και στην Ελλάδα, με την κρίση χρέους να αφήνει το αποτύπωμά της και στους δημοκρατικούς θεσμούς.
Στην εν λόγω μελέτη, οι αναλυτές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ανέλυσαν την εμπιστοσύνη προς το πολιτικό σύστημα περισσότερων από τεσσάρων εκατ. πολιτών, βασιζόμενοι σε στοιχεία από διάφορες έρευνες σε 154 χώρες του κόσμου και για το χρονικό διάστημα μεταξύ 1995 και 2020. Στη διάρκεια της 25ετίας, το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τη δημοκρατία έχει αυξηθεί περίπου κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 57,5% από 47,9%.
Μεταξύ των χωρών όπου η δυσαρέσκεια παραμένει σε πολύ ψηλά ποσοστά είναι οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, το Μεξικό, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νότιος Αφρική, η Κολομβία και η Αυστραλία. Ανησυχητικό και το γεγονός ότι σε ιστορικά υψηλά ποσοστά παραμένει η δυσαρέσκεια και σε Ιαπωνία, Ισπανία και Ελλάδα.
«Η κρίση χρέους ανέτρεψε την δημοκρατική σταθεροποίηση»
Ειδικά όσον αφορά τη χώρα μας, η έκθεση σημειώνει ότι «η κρίση χρέους ανέτρεψε την δημοκρατική «σταθεροποίηση» που είχε επιτευχθεί στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα. Τα χρόνια της κρίσης οδήγησαν στην άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων, όπως η Χρυσή Αυγή, και των λαϊκιστών με εκλογική νίκη της αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, μιας κυβέρνησης που ήταν προετοιμασμένη να αμφισβητήσει την ανεξαρτησία των media και των δικαστηρίων».
Από την έναρξη της κρίσης, δυσαρέσκεια των Ελλήνων άγγιξε ρεκόρ, με 4 στους πέντε Έλληνες να μην είναι ικανοποιημένοι από το πολιτικό σύστημα και τη δημοκρατία. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση του ποσοστού.
Η κρίση δεν άφησε το αποτύπωμά της μόνο στην Ελλάδα. Στον απόηχο της πιστωτικής κρίσης του 2008, η παγκόσμια δυσαρέσκεια για τη δυσλειτουργία των δημοκρατικών θεσμών αυξήθηκε περίπου 6,5%.
Στη διάρκεια της 25ετίας έως και το 2020, ο αριθμός των ατόμων που εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τη δημοκρατική πολιτκή ανά τον κόσμο υπερβαίνει το 50% από το ένα-τρίτο.
Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, οι μεταβολές στα επίπεδα ικανοποίησης συμβαίνουν συχνότερα ως αντίδραση σε συνθήκες και γεγονότα όπως οικονομικά σοκ και σκάνδαλα διαφθοράς, υπογραμμίζεται στην έρευνα.
Οι υπόλοιπες χώρες…
Πολλές μεγάλες δημοκρατίες, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία και Βραζιλία, όπου καταγράφονται ιστορικά υψηλά επίπεδα δυσαρέσκειας των πολιτών με τη δημοκρατία.
Όταν άρχισαν οι δημοσκοπήσεις, το 1995, περισσότεροι από το 75% των Αμερικανών πολιτών δήλωναν ικανοποιημένοι με την αμερικανική δημοκρατία. Το πρώτο μεγάλο χτύπημα ήλθε με τη χρηματοπιστωτική κρίση και έκτοτε παρατηρείται επιδείνωση σε ετήσια βάση.
Πλέον, λιγότεροι από το 50% των Αμερικανών εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη δημοκρατία στη χώρα τους. Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν την Ευρώπη «νησί ικανοποίησης», με την ικανοποίηση προς τους δημοκρατικούς θεσμούς σε ιστορικά υψηλά. Δανία, Ελβετία και Νορβηγία μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα θετικά ποσοστά.
Φωτεινή εξαίρεση και η Νοτιανατολική Ασία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις