Φόροι : Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις
Στις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνονταν η σημαντική φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων και η μείωση των συντελεστών από το 28% στο 20% μέσα σε μια διετία.
Αντιμέτωπο με τις αλλαγές στον συντελεστή φορολογίας των μεγάλων αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις ασφαλιστικές εισφορές βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά τη γενναία μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2019 και θα δηλωθούν εφέτος.
Στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, ενώ ήταν ξεκάθαρο τι θα γίνει με τη φορολογία για τα εισοδήματα του 2019 και τα μερίσματα, δεν ισχύει το ίδιο για το τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και πέρα.
Στις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνονταν η σημαντική φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων και η μείωση των συντελεστών από το 28% στο 20% μέσα σε μια διετία.
Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στο «Βήμα της Κυριακής», η δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ισχύει, και μάλιστα η εφαρμογή της ήρθε έναν χρόνο νωρίτερα, καθώς η πρώτη μείωση αρχικά είχε προγραμματιστεί για τα εισοδήματα του 2020 και όχι του 2019, όπως συνέβη, και η επόμενη θα ακολουθούσε έναν χρόνο μετά.
Τι γίνεται όμως τώρα που όντως η πρώτη μείωση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στη φορολογία των επιχειρήσεων σημειώθηκε το 2019 και όχι το 2020; Θα παραμείνει για το τρέχον έτος στα υφιστάμενα επίπεδα, δηλαδή στο 24%, και θα μειωθεί από το 2021 στο 20% ή θα συμβεί κάτι άλλο; Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν αυτή την περίοδο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα να ολοκληρωθεί με επιτυχία η 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση και να εξασφαλίσει την έγκριση από τους θεσμούς ότι, εφόσον προκύψει ο ανάλογος δημοσιονομικός χώρος, και η εισφορά αλληλεγγύης να μειωθεί αλλά και ο ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα για την εισφορά αλληλεγγύης ο απώτερος στόχος είναι να μειωθεί το 2020 και να καταργηθεί το 2021.
Παράλληλα, η περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών της χώρας θα αποτελέσει ένα βασικό όπλο στη φαρέτρα του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για να πείσει τους δανειστές και να πετύχει από το 2021 μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων που σήμερα ανέρχεται σε 3,5% του ΑΕΠ με εφαρμογή έως και το 2022.
Τα σενάρια
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τόσο τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων όσο και έναν συνδυασμό ελαφρύνσεων σε φορολογία και εισφορές.
Για τα εισοδήματα των μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων (ΑΕ, ΕΠΕ, ΕΕ, ΟΕ, ΙΚΕ κ.τ.λ.) του 2020 θεωρείται σχεδόν απίθανο να μειωθεί η φορολογία τους κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες και να διαμορφωθεί στο 20% από 24% που ισχύει. Πιθανότερο σενάριο είναι να προχωρήσει μια μείωση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να λειτουργήσει και ως κίνητρο για διασφάλιση των θέσεων εργασίας αλλά και αύξηση της απασχόλησης.
Οπως λένε χαρακτηριστικά αρμόδιοι παράγοντες που γνωρίζουν το θέμα, «μειώνοντας τον φόρο δεν κάνεις και κάτι γιατί πάρα πολλές επιχειρήσεις είναι ζημιογόνες, ενώ με τη μείωση των εισφορών οι εταιρείες θα έχουν άμεσο όφελος που κανονικά πρέπει να μεταφραστεί σε αναπτυξιακή προοπτική και σε εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας».
Πέρα από το σενάριο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο να μειωθεί για τα εισοδήματα του 2020 ο φορολογικός συντελεστής στο 22% από 24% και για τα εισοδήματα του 2021 να ολοκληρωθεί η προεκλογική δέσμευση και ο φόρος των επιχειρήσεων να πέσει στο 20%. Σε κάθε περίπτωση, όπως αρμοδίως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, μέσα στο 2020 με τον έναν ή τον άλλον τρόπο περαιτέρω ελάφρυνση των επιχειρήσεων θα υπάρξει. Μένει να ξεκαθαρίσει προς τα πού θα κινηθεί αυτή. Αν δηλαδή θα είναι μεγαλύτερη αναλογικά η ελάφρυνση στο σκέλος των εισφορών ή των φόρων.
Ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές είναι η μείωση στην τετραετία 2020 – 2023 από 41% σε 36%.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΗΜΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις