Πλακιωτάκης : Τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια
Για τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας σε διεθνές ναυτιλιακό συνέδριο.
- Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου στο Μαρκόπουλο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Για τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας σε διεθνές ναυτιλιακό συνέδριο.
Ο υπουργός επεσήμανε πως «για τα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια της χώρας μας ήδη έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο αξιολόγησης βιωσιμότητας των 10 μεγάλων περιφερειακών λιμένων της πατρίδας μας και μέσα στο 2020 θα προχωρήσουμε στη διενέργεια διεθνών διαγωνισμών.»
Αιτιολογώντας το ενδιαφέρον των επενδυτών σημείωσε ότι «είναι απολύτως λογικό όταν τα λιμάνια της πατρίδας μας ουσιαστικά βρίσκονται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Άρα, από γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής άποψης έχουν τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα. Και επιπλέον τα λιμάνια της πατρίδας μας μπορούν να εξελιχθούν σε ατμομηχανές ανάπτυξης σε τοπικό, περιφερειακό και σε εθνικό επίπεδο.»
Πρόσθεσε ακόμη ότι «εντάσσουμε τα λιμάνια μας στην εθνική στρατηγική λιμένων και logistics και μεταφορών. Άρα, με αυτό τον τρόπο, μπορούν τα λιμάνια μας να εξυπηρετήσουν συνδυασμένες πλέον μεταφορές και αυτό αποτελεί στόχο. Για παράδειγμα, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όλοι γνωρίζουμε ότι αποτελεί ένα λιμάνι με τεράστια γεωστρατηγική αξία. Ένας ενεργειακός κόμβος που μπορεί να εξελιχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για το νέο πλωτό σταθμό αεροποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν σύντομα οι εργασίες. Ένα λιμάνι το οποίο μπορεί να συνδυάσει χερσαίες, θαλάσσιες, σιδηροδρομικές, ενεργειακές μεταφορές. Άρα καταλαβαίνετε τι προστιθέμενη αξία μπορεί να δώσει και στην τοπική αλλά κυρίως στην εθνική μας οικονομία.»
Ερωτηθείς εάν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και από την Κίνα λόγω της παρουσίας της Cosco στον Πειραιά ο κ. Πλακιωτάκης απάντησε πως ενδιαφέρον υπάρχει από πολλές χώρες και «εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε το κάθε λιμάνι ξεχωριστά.»
Επιπλέον τόνισε ότι: «Η Αλεξανδρούπολη μπορεί να παρουσιαστεί ως ενεργειακό hub, η Κέρκυρα ως σταθμός κρουαζιέρας. Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι κομβικό λιμάνι, όπως καταλαβαίνετε. Βρίσκεται στον άξονα της Αδριατικής. Αντιστοίχως το λιμάνι του Ηρακλείου αλλά και τα υπόλοιπα λιμάνια της Αττικής, του Βόλου, της Καβάλας. Όλα αυτά τα λιμάνια, λοιπόν, το κάθε ένα ξεχωριστά εμφανίζει διαφορετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Το ενδιαφέρον, το οποίο θέλω ξανά να το πιστοποιήσω, είναι μεγάλο. Και έχει εκδηλωθεί από μεγάλους παγκόσμιους ναυτιλιακούς παρόχους και στο χώρο των μεταφορών και στο χώρο της λιμενικής βιομηχανίας και στο χώρο της κρουαζιέρας και στο χώρο του θαλασσίου τουρισμού.»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις