Συναγερμός : Ύποπτο κρούσμα κοροναϊού στη Θεσσαλονίκη
Πρόκειται για το πρώτο ύποπτο κρούσμα κορωναϊού που ελέγχεται στη Θεσσαλονίκη.
Κόκκινος συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Πέμπτης, στη Θεσσαλονίκη, όταν εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ασθενής με συμπτώματα παρόμοια του κοροναϊού.
Πρόκειται για το πρώτο ύποπτο κρούσμα κοροναϊού που ελέγχεται στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Παναγιώτη Παντελιάδη, πρόκειται για άνδρα μέσης ηλικίας με συμπτώματα του ιού, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν της Κίνας και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 170 άτομα, όλοι τους Κινέζοι.
Σε καραντίνα στο ΑΧΕΠΑ
Όπως αναφέρει το voria.gr, το άτομο εισήχθη το μεσημέρι της Πέμπτης στο νοσοκομείο και αμέσως κινήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Αυτή τη στιγμή ο ασθενής βρίσκεται σε καραντίνα στο ΑΧΕΠΑ, ενώ έχει ήδη ληφθεί δείγμα το οποίο εστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ για να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για κρούσμα του θανατηφόρου ιού ή για απλό κρούσμα γρίπης. Τα αποτελέσματα θα γνωστοποιηθούν έως αύριο.
Υπενθυμίζεται ότι το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ είναι ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς που έχουν ορισθεί από το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα.
Οδηγίες και μέτρα πρόληψης στα σχολεία από τον ΕΟΔΥ
Οδηγίες προς τις εκπαιδευτικές μονάδες σχετικά με τη λοίμωξη από το νέο κοροναϊό 2019-nCoV, τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του και τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ύποπτου για λοίμωξη από αυτόν, δίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.
Προληπτικά μέτρα για την αποφυγή ενδεχόμενης διασποράς
Μέλη της εκπαιδευτικής μονάδας (π.χ. μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, εργαζόμενοι, κλπ.) με ιστορικό ταξιδιού στην πόλη Ουχάν στην Κίνα, ή άλλες περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού ή ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό 2019-nCoV, εντός των προηγούμενων 14 ημερών, οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί, συστήνεται να περιορίσουν τις επαφές τους, να απέχουν από τα μαθήματα ή την εργασία τους, μέχρις ότου παρέλθουν τουλάχιστον 14 ημέρες από την ημερομηνία επιστροφής τους από το ταξίδι στην πόλη Ουχάν (ή σε περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού) ή την ημερομηνία τελευταίας στενής επαφής τους με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από το νέο κοροναϊό και να παρακολουθούν στενά την υγεία τους.
Αν σε περίπτωση εμφανίζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης αναπνευστικού (π.χ. πυρετό, βήχα, δύσπνοια κ.λπ.), θα πρέπει άμεσα να απομονωθούν και να υποβληθούν σε ιατρική εκτίμηση το συντομότερο δυνατό. Πριν την ιατρική εκτίμηση, συστήνεται τηλεφωνική ενημέρωση του ιατρού και του ΕΟΔΥ( τηλ. 210 5212054) σχετικά με το περιστατικό. Σε περίπτωση που εμφανίζουν σοβαρή νόσο, θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το ΕΚΑΒ και ο ΕΟΔΥ.
Η έγκαιρη ενημέρωση των ιατρών, του ΕΚΑΒ και του ΕΟΔΥ αποσκοπεί στη λήψη των κατάλληλων μέτρων και την αποφυγή του ενδεχομένου έκθεσης άλλων ατόμων.
Γενικά προληπτικά μέτρα
Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς αναπνευστικών ιών περιλαμβάνουν οδηγίες ατομικής υγιεινής και καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων.
Οδηγίες ατομικής υγιεινής:
- Παραμονή κατ’οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
- Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό.
- Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
- Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
- Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
- Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα. Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20»,πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
- Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας διδασκαλίας και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης. Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης: Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κυρίως στα διαλείμματα. Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας και τα γάντια, μετά τη χρήση τους, να απορρίπτονται. Η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών. Επισημαίνεται ότι οι παρούσες οδηγίες έχουν συνταχθεί με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα και ενδέχεται να τροποποιηθούν, καθώς εξελίσσεται η επιδημία.
Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας τη Δευτέρα
Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας συγκάλεσε ο Βασίλης Κικίλιας με θέμα τον κοροναϊό.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και θωράκισης της χώρας για το νέο κοροναϊό.
Στις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η γνωμοδότηση σε θέματα αξιολόγησης κινδύνων και η διαμόρφωση προτάσεων σε θέματα στρατηγικής για τη Δημόσια Υγεία.
Ακυρώνονται οι εορτασμοί για την κινεζική Πρωτοχρονιά στην Ελλάδα
Ο Σύνδεσμος Ελλάδας – Κίνας ανακοίνωσε πως αποφάσισε την ακύρωση των εορτασμών του της Πρωτοχρονιάς, εξαιτίας των εξελίξεων με τον κοροναϊό.
Στην ανακοίνωση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ανδρέας Ποταμιάνος, αλλά και το Δ.Σ. ανακοίνωσαν πως θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην παροχή βοήθειας στον λαό της Κίνας, που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, μετά τα κρούσματα κοροναϊού στην Ουχάν και αλλού.
Η ανακοίνωση του Συνδέσμου για τον κοροναϊό
«Ο Πρόεδρος Ανδρέας Ποταμιάνος, η Αντιπρόεδρος Αμαλία Ματιάτου και το Δ.Σ. απεφάσισαν ότι λόγῳ των δοκιμασιών που περνάει την στιγμή αυτή ο Λαός της Κίνας και από σεβασμό προς τις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση των προβλημάτων, δεν είναι ενδεδειγμένο ο Σύνδεσμός μας να οργανώσει εορταστική εκδήλωση για την Πρωτοχρονιά στις 7 Φεβρουαρίου.
Αντιθέτως απεφάσισε όπως όλες οι προσπάθειες και δυνατότητες του Συνδέσμου να επικεντρωθούν και να συμβάλουν στην προσωπική και υλική βοήθεια προς τον λαό της Κίνας.
Την ανακοίνωση αυτή απευθύνουμε στην Κινεζική Πρεσβεία και προς όλα τα μέλη του Συνδέσμου και σε όλους τους φίλους στην Ελλάδα και Κίνα.
Μετά την επίλυση του προβλήματος η οποία είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτευχθεί σε σύντομο χρόνο, θα εορτάσουμε το νέο έτος και την επιστημονική νίκη.
Καλούμε τα μέλη μας να βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον Σύνδεσμο για να συντονίσουμε την προσπάθεια αλληλεγγύης και βοήθειας προς την Κίνα.
Καλούμε τις Κινεζικές οργανώσεις που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή είτε μονομερώς είτε συντονισμένοι με την προσπάθειά μας.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΙΝΑΣ»
«Κομφούζιο» και στο λιμάνι του Πειραιά λόγω κοροναϊού
Πολλά προβλήματα στο λιμάνι του Πειραιά, όπως και σε ολόκληρο τον πλανήτη, προκαλεί ο τρόμος που έχει προκαλέσει ο κοροναϊός.
Σε προβλήματα αυτά συμπεριλαμβάνεται και το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά.
Αυτό γιατί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι πλοηγοί αρνούνται να επιβιβαστούν σε πλοία που προέρχονται από την Ασία, με αποτέλεσμα να προκαλείται «κομφούζιο» στο λιμάνι και να κινδυνεύει η ροή της εμπορικής κίνησης και συνεπώς η εύρυθμη λειτουργία του εμπορίου, αλλά ακόμα και του ίδιου του λιμανιού.
Το newmoney.gr δίνει στη δημοσιότητα σημερινή επιστολή της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης, που εκπροσωπεί του ναυτικούς πράκτορες, η οποία απευθύνεται στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος.
Δείτε αναλυτικά:
«Κύριε Υπουργέ, σαν ενημερώνουμε ότι σήμερα 30-01-2020 κατά τον κατάπλου στο αγκυροβόλιο του λιμένα Πειραιώς του πλοίου «YM Warranty» προκειμένου να εισέλθει για φορτοεκφόρτωση containers, η Πλοηγική Υπηρεσία δεν προέβη στην πλοήγηση αυτού, λόγω μη ύπαρξης σχετικών οδηγιών για διενέργεια υγειονομικού ελέγχου για τον κοροναϊό, καθόσον το πλοίο είχε καταπλεύσει σε λιμάνι της Κίνας.
Επίσης σημειώνουμε ότι το εν λόγω πλοίο απέπλευσε από λιμένα της Κίνας προ είκοσι (20) ημερών και συγκεκριμένα την 10/1/2020, ότι απέπλευσε με τελευταίο λιμένα Σιγκαπούρη, όπου ουδέν κρούσμα ιού έχει αναφερθεί, ότι σύμφωνα με το Ship’s pre arrival αλλά και τη δήλωση του πλοιάρχου, ουδέν περιστατικό ασθενείας ή εμπύρετης νόσου εμφανίζεται σε μέλος του πληρώματος.
Υπογραμμίζουμε περαιτέρω ότι η έλλειψη οδηγιών πλέον του κόστους το οποίο θα επιφέρει στους Ναυτικούς Πράκτορες και κατ’ επέκταση στις Εταιρείες των πλοίων που καταπλέουν στο λιμένα Πειραιά, θα δημιουργήσει αρνητικό αντίκτυπο διεθνώς για τη Χώρα μας.
Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε κ. Υπουργέ για τις αναγκαίες και άμεσες παρεμβάσεις σας αφ’ ενός μεν για την άμεση αποδέσμευση του ανωτέρω πλοίου για φορτοεκφόρτωση, αφ’ ετέρου δε για την έκδοση και αποστολή προς τις Λιμενικές Αρχές των απαραίτητων οδηγιών αντιμετώπισης των συγκεκριμένων περιστατικών στα λιμάνια της Χώρας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει και δεύτερο πλοίο αρόδου στον Πειραιά, στο οποίο αρνούνται να ανέβουν οι πλοηγοί.
Κραυγή αγωνίας από Έλληνες στην Κίνα
Κραυγή αγωνίας βγάζουν οι Έλληνες που βρίσκονται αυτή την περίοδο στην Κίνα, όπου εξαπλώνεται ραγδαία ο κοροναϊός.
«Φοβόμαστε αρκετά, υπάρχει απίστευτος πανικός και τρόμος για την έξαρση του ιού….. αλλά και μεγάλη αισχροκέρδεια με τις μάσκες», λέει ομοεθνής μας που ζει στο Χονγκ Κονγκ
«Αισθάνομαι σαν να πρωταγωνιστώ σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Οι δρόμοι είναι άδειοι, ενώ τα καταστήματα στο σύνολο τους είναι κλειστά» λέει Έλληνας που πήγε για επίσκεψη στη χώρα αλλά ο κοροναϊός τον έχει εγκλωβίσει εκεί.
Υπάρχει τρόμος και αισχροκέρδεια
Ομοεθνείς μας που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Κίνα μιλούν, στο protothema.gr για το πώς έχει αλλάξει δραματικά η καθημερινότητά τους με την έξαρση του θανατηφόρου ιού.
Ο Κωνσταντίνος Κουμάνης είναι ένας από αυτούς ο οποίος ζει εδώ και πολλά χρόνια με την οικογένειά του στο Χόνγκ Κόνγκ.
«Είναι ένας θανατηφόρος ιός και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη εδώ. Υπάρχει ένας απίστευτος πανικός και τρόμος για την έξαρση του ιού. Οι Έλληνες που ζουν εδώ είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι και φοβόμαστε αρκετά, μπορώ να πω. Πλένουμε διαρκώς τα χέρια μας με ζεστό νερό και φοράμε συνέχεια τη μάσκα στο πρόσωπό μας. Τα περισσότερα μαγαζιά που πουλούσαν μάσκες έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους ενώ υπάρχει και μεγάλη αισχροκέρδεια. Για παράδειγμα, αν μια μάσκα πωλείτο πριν την έξαρση του ιού 5 ευρώ, τώρα πωλείται 15 ευρώ.
Βλέπω στον δρόμο πολλούς Κινέζους να μην φοράνε μάσκες και αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να μην φοβούνται αλλά και να μην παίρνουν έστω και αυτά τα τυπικά μέτρα προστασίας. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο ιός ξεκίνησε από την ψαραγορά, εκεί στα θαλασσινά.
Μέχρι στιγμής, ευτυχώς δεν έχουμε μάθει για κάποιον Έλληνα που να έχει προσβληθεί, ενώ όλοι φοράμε μάσκες και δεν κυκλοφορούμε πολύ έξω», λέει ο Κωνσταντίνος Κουμάνης.
Ο Κωνσταντίνος Λιάκος, που έχει ανοίξει τη δική του εταιρεία και εισάγει στην Κίνα ελληνικά κρασιά, επισημαίνει: «Είναι μια πόλη φάντασμα γιατί δεν κυκλοφορεί κανείς και δεν αφήνουν οι Αρχές να φύγει κανείς από την πόλη για να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης του ιού.
Έχει αλλάξει δραματικά η καθημερινότητα των ανθρώπων στην Κίνα και η κατάσταση είναι στα όρια του πανικού. Η μάσκα είναι υποχρεωτική και χωρίς αυτή δεν μπορεί να βγει κανείς έξω. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει».
Εγκλωβισμένος στην Κίνα
Πήγε στην Κίνα για δουλειές αλλά και για να ζήσει την εμπειρία των εορτασμών της κινεζικής πρωτοχρονιάς.
Ο κοροναϊός όμως τον έχει εγκλωβίσει εδώ και πέντε ημέρες στην πόλη Γιτσάνγκ, που βρίσκεται σε καραντίνα.
Η πόλη αυτή βρίσκεται στην περιφέρεια Χουμπέι, 350 χλμ. από την Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας.
Ο Έλληνας Γιάννης Μερσινιάς, αισθάνεται εγκλωβισμένος.
«Απλά μπαινοβγαίνω σ’ ένα ξενοδοχείο και κάνω βόλτες, σε μια άδεια πόλη με μια μάσκα, που αν δεν την φοράς σου κάνει παρατήρηση η αστυνομία. Δεν γλιτώνεις εύκολα.
Αισθάνομαι σαν να πρωταγωνιστώ σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Οι δρόμοι είναι άδειοι, ενώ τα καταστήματα στο σύνολο τους είναι κλειστά.
Ο κόσμος που κυκλοφορεί είναι ελάχιστος και έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία μέσων μαζικής μεταφοράς. Έχουν απαγορευτεί οι μαζικές συγκεντρώσεις, ενώ και τα εστιατόρια είναι κλειστά», περιγράφει στο newsit.gr.
Ο 59χρονος Έλληνας όλες αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε επικοινωνία με την πρεσβεία στην Κίνα, καθώς, όπως τους έχει ενημερώσει, επιθυμεί να διακόψει νωρίτερα από ό,τι υπολόγιζε την παραμονή του. «Αυτό που περιμένω είναι το πότε η πρεσβεία θα καταφέρει να με βγάλει από εδώ. Μέχρι στιγμής με έχουν βάλει στην ευρωπαϊκή λίστα εκκένωσης και από εκεί και πέρα περιμένω να δω τι θα γίνει. Έχει ενδιαφέρον όταν θα μου πουν να φύγω να δω με πιο τρόπο θα με πάρουν αλλά και από πιο αεροδρόμιο θα ταξιδέψω.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις