Ταραχή Ερντογάν για το κοινό μέτωπο Ελλάδας – Γαλλίας
Το τετ α τετ Μακρόν - Μητσοτάκη επιβεβαίωσε ότι οι ελληνογαλλικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών, με το Παρίσι να εκπέμπει ισχυρά σήματα κατά των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Εκνευρισμό στην Τουρκία προκάλεσαν οι νέες δηλώσεις στήριξης του Εμανουέλ Μακρόν υπέρ των ελληνικών θέσεων οι οποίες διατυπώθηκαν μετά τη συνάντηση που είχε χθες, στο Παρίσι με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το τετ α τετ Μακρόν – Μητσοτάκη επιβεβαίωσε ότι οι ελληνογαλλικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών, με το Παρίσι να εκπέμπει ισχυρά σήματα κατά των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Μακρόν επανέλαβε τη στήριξή του στην Ελλάδα σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα, την οποία καταδίκασε, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του στα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου ενώ δεν απέφυγε να κάνει αναφορά και στην κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη, στρέφοντας τα βέλη του κατά του της Τουρκίας η οποία – όπως χαρακτηριστικά είπε – παραβίασε την υπόσχεση που έδωσε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τήρηση της εκεχειρίας.
Επίσης, ο γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος για τη στρατηγική και τις πολιτικές της Άγκυρας για τον έλεγχο της Λιβύης, τόνισε πως «έχουμε παρατηρήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών τουρκικά πολεμικά πλοία με επιβαίνοντες Σύρους μισθοφόρους να φτάνουν σε λιβυκό έδαφος. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη και σοβαρή παραβίαση όσων συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο…».
Εκνευρισμός από την Άγκυρα
Η Τουρκία η οποία τις τελευταίες ώρες έχει ανοίξει πολλαπλά μέτωπα με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία με φόντο το σχέδιο Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, το πρόγραμμα των F-35 αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, έβαλε χθες, στο στόχαστρό της και τη Γαλλία φτάνοντας στο σημείο να την κατηγορήσει ότι είναι υπεύθυνη για την αστάθεια που επικρατεί στη Λιβύη.
«Ο κύριος υπεύθυνος για τα προβλήματα στη Λιβύη από την αρχή της κρίσης το 2011 είναι η Γαλλία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι φανερώνοντας έτσι τον εκνευρισμό της Άγκυρας και του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Αν η Γαλλία επιθυμεί να συμβάλει στην εγκαθίδρυση ειρήνης στην Λιβύη, θα πρέπει να σταματήσει τον Χάφταρ» συμπλήρωσε αποκρύπτοντας ταυτόχρονα ότι η Τουρκία έχει στείλει στρατιώτες αλλά και οπλισμό για τη στήριξη των δυνάμεων του Σάρατζ.
Μάλιστα προχώρησε σε βαρύτατους χαρακτηρισμούς για τον γάλλο πρόεδρο επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά ότι η Τουρκία είναι εκτός εαυτού.
«Με τη στρατιωτική υποστήριξη των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, οι επιθέσεις του Χαφτάρ στη νόμιμη κυβέρνηση αποτελούν τη σοβαρότερη απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Λιβύης. Είναι γνωστό ότι ο γάλλος πρόεδρος φιλοξένησε τρομοκράτες που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πολλές φορές στο παλάτι» συμπληρώνει.
Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία
Στη χθεσινή συνάντηση που διήρκησε 90 λεπτά μεταξύ Μακρόν – Μητσοτάκη συζητήθηκαν ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, η τουρκική συμπεριφορά και προκλητικότητα, εκπέμφθηκαν ηχηρά σήματα αποφασιστικότητας της Γαλλίας με την ενίσχυση της παρουσίας της στην περιοχή, κοινού βηματισμού με την Ελλάδα αλλά και ευθείας καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας.
Η συζήτηση στο Ελιζέ, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, εστίασε στη χάραξη νέας στρατηγικής και δίνει τώρα τη σκυτάλη για την εξειδίκευσή της στους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας.
Ηδη έλαβαν εντολή για εντατικές επαφές ώστε να αναβαθμιστεί περαιτέρω η σχέση των δύο χωρών. Το πρώτο βήμα θα είναι οι συζητήσεις με τη γαλλίδα υπουργό Αμυνας Φλοράνς Παρλί στην Αθήνα τις 24 Φεβρουαρίου. Ενα «κόκκινο τηλέφωνο» θα αρχίσει να συνδέει, ουσιαστικά, τα δύο υπουργεία Αμυνας.
«Χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες»
«Εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη» ήταν τα λόγια του Μητσοτάκη σε συζήτηση με δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι «θα ήταν ανεπίτρεπτο αν δεν κάναμε και τα τρία ταυτόχρονα».
Παράλληλα στη γαλλική πρωτεύουσα κυκλοφορούσε το πολιτικό περιοδικό «Politique Internationale» με δηλώσεις Μητσοτάκη ότι «τα σύνορά μας είναι αμετακίνητα και αδιαπραγμάτευτα» και «όταν η Τουρκία ανασχεδιάζει τον χάρτη της Μεσογείου, δεν προκαλεί μόνο την Ελλάδα, προκαλεί απροκάλυπτα την Ευρώπη». Στις συζητήσεις Μακρόν και Μητσοτάκη σχολιάστηκε η ρευστή κατάσταση στη Λιβύη και έγινε εκτίμηση με στόχευση τη μείωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Κατά τα λοιπά, ο έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Μακρόν έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη στήριξη της Γαλλίας σε ότι αφορά τις συνεχιζόμενες και εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις.
«Συζητήσαμε εκτενώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι κοινή η καταδίκη μας στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως είναι «απαραίτητη προϋπόθεση η ακύρωση του μνημονίου ‘Αγκυρας – Σάρατζ» καθώς και ότι «ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο».
Πρόσθεσε επίσης ότι Ελλάδα και Γαλλία «προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής Σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις