Ανησυχία για την εξάπλωση του κοροναϊού: 38 θάνατοι σε 24 ώρες – Η Ρωσία κλείνει τα σύνορα με την Κίνα
Αριθμό ρεκόρ κατέγραψαν οι κινεζικές αρχές καθώς τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 38 θάνατοι, δηλαδή η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που έχει παρατηρηθεί από την αρχή της επιδημίας τον Δεκέμβριο, ανεβάζοντας τον απολογισμό σε 170 νεκρούς
Ο απολογισμός της επιδημίας του νέου κοροναϊού στην Κίνα αυξήθηκε στους 170 νεκρούς σήμερα σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση μέχρι στιγμής, ενώ η ανακοίνωση ότι τρεις Ιάπωνες που απομακρύνθηκαν από την Ουχάν, την πόλη από την οποία ξεκίνησε η επιδημία, προκαλεί ανησυχία για παγκόσμια εξάπλωσή της.
Πριν από λίγο η κυβέρνηση της Ρωσίας ανακοίνωσε το κλείσιμο των συνόρων με την Κίνα, σε μια προσπάθεια αποτροπής της εμφάνισης κρουσμάτων στη ρωσική επικράτεια.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που κάλεσε «όλο τον κόσμο να δράσει» για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, θα συνεδριάσει ξανά σήμερα για να αποφασίσει αν η επιδημία «αποτελεί έκτακτη ανάγκη παγκόσμιας εμβέλειας».
«Αποφάσισα να συγκαλέσω εκ νέου αύριο την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού για τον νέο κοροναϊό (2019-nCoV) προκειμένου να με ενημερώσει εάν η υφιστάμενη επιδημία συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας» έγραψε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους σε ανάρτηση στο Twitter.
I have decided to reconvene the International Health Regulations Emergency Committee on the new #coronavirus (2019-nCoV) tomorrow to advise me on whether the current outbreak constitutes a public health emergency of international concern. pic.twitter.com/993YBQ6hol
— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) January 29, 2020
Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 38 θάνατοι, δηλαδή η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που έχει παρατηρηθεί από την αρχή της επιδημίας τον Δεκέμβριο, ανεβάζοντας τον απολογισμό σε 170 νεκρούς.
Ο αριθμός των κρουσμάτων σημείωσε αύξηση και έφτασε περίπου τους 7.700 στην ηπειρωτική Κίνα, ξεπερνώντας πλέον το σύνολο των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον Sars το διάστημα 2002 και 2003. Τότε ο συνολικός αριθμός των νεκρών είχε φτάσει τους 774 παγκοσμίως, από τους οποίους οι 349 στην ηπειρωτική Κίνα.
Η Ουχάν, η πόλη της κεντρικής Κίνας από όπου ξεκίνησε η επιδημία, είναι αποκομμένη από τον κόσμο εδώ και μία εβδομάδα, όπως σχεδόν όλη η επαρχία Χουμπέι.
Αν και έχει επιβληθεί καραντίνα στην επαρχία από τις 23 Ιανουαρίου και οι περίπου 56 εκατομμύρια κάτοικοί της δεν μπορούν να φύγουν, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία οργάνωσαν χθες επιχειρήσεις απομάκρυνσης μέρους των πολιτών τους που βρίσκονται εκεί.
Εξάλλου ένα γαλλικό αεροπλάνο ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη για την Ουχάν και ένα δεύτερα «πιο αργά μέσα στην εβδομάδα», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα δύο αεροσκάφη μπορούν να επαναπατρίσουν συνολικά τουλάχιστον 250 Γάλλους και περισσότερους από 100 πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Και άλλες χώρες σχεδιάζουν αντίστοιχες επιχειρήσεις: η Ιταλία ανακοίνωσε την αποστολή σήμερα αεροσκάφους στην Ουχάν, το Βερολίνο σχεδιάζει την απομάκρυνση περίπου 90 Γερμανών «τις επόμενες ημέρες» και ο Καναδάς πρόκειται επίσης να ναυλώσει αεροπλάνο.
Αυστραλία και Βρετανία επίσης εξετάζουν την απομάκρυνση πολιτών τους, ενώ η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι θα ναυλώσει αεροπλάνο 300 θέσεων για την απομάκρυνση των Νεοζηλανδών που βρίσκονται στην κινεζική πόλη.
«Νέα κατάσταση»
Παράλληλα 195 Αμερικάνοι έφτασαν χθες Τετάρτη το πρωί σε στρατιωτική βάση της Καλιφόρνιας και εξετάστηκαν. Κανένας δεν παρουσίασε συμπτώματα του ιού, όμως παραμένουν σε καραντίνα για 72 ώρες.
Αντίθετα μεταξύ των 206 Ιαπώνων που επαναπατρίστηκαν στο Τόκιο χθες, τρεις είχαν μολυνθεί. Αυτά τα τρία κρούσματα προστίθενται στα οκτώ που έχουν ήδη καταγραφεί στη χώρα.
Αν και τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην ηπειρωτική Κίνα, περίπου άλλες 15 χώρες έχουν πληγεί, με συνολικά περίπου 80 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
«Όλος ο κόσμος πρέπει να είναι σε κατάσταση συναγερμού, όλος ο κόσμος πρέπει να δράσει», τόνισε χθες ο Μάικλ Ράιαν διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει καταγραφεί σε τρεις χώρες εκτός Κίνας: τη Γερμανία, την Ιαπωνία και το Βιετνάμ.
Σε αυτό το πλαίσιο τα προληπτικά μέτρα έχουν γίνει πιο αυστηρά σε παγκόσμιο επίπεδο: αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν την αναστολή των πτήσεών τους προς την ηπειρωτική Κίνα. Πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, συνιστούν στους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Κίνα.
Πόλη φάντασμα
Στην Ουχάν, όπου απαγορεύεται η κυκλοφορία μη απαραίτητων οχημάτων, μοιάζει με πόλη φάντασμα: «Είναι η πρώτη ημέρα που βγαίνω από το σπίτι μου από την αρχή της καραντίνας. Δεν είχα επιλογή: έπρεπε να αγοράσω κάτι να φάω», δήλωσε ένας πεζός.
Στην υπόλοιπη Κίνα, όπου οι διακοπές για το νέο έτος παρατάθηκαν ως τις 2 Φεβρουαρίου, οι περισσότεροι πολίτες αποφεύγουν τα εμπορικά κέντρα, τα σινεμά και τα εστιατόρια
Εξάλλου αναβλήθηκαν όλοι οι αγώνες των κινεζικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου.
Προβλήματα στις πτήσεις
Η Κίνα είναι βέβαιη ότι μπορεί να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους μετάδοσης του νέου κοροναϊού στα αεροπλάνα και ο μικρός αριθμός κρουσμάτων που αναφέρθηκαν εκτός της χώρας δείχνει ότι το Πεκίνο μπορεί να ελέγχει την εξάπλωσή του, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Ο Τσου Τάο, ένας διευθυντής την Διοίκησης Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας, είπε στους δημοσιογράφους κατά την τακτική ενημέρωσή τους σχετικά με τον ιό ότι οι ξένες αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες έχουν ακυρώσει πτήσεις τους για την Κίνα, ανταποκρίνονται σε μια αλλαγή στις συνθήκες της αγοράς.
Στις αεροπορικές εταιρείες αυτές ήρθε να προστεθεί και ο εθνικός αερομεταφορέας του Ισραήλ, η El Al, η οποία ανέστειλε τις πτήσεις της για την Κίνα μέχρι τις 25 Μαρτίου.
Η Βρετανία έχει καθυστερήσει την προγραμματισμένη απομάκρυνση των πολιτών της από την πληγείσα από τον ιό κινεζική πόλη Ουχάν επειδή ακόμη δεν έχει λάβει τις απαιτούμενες άδειες από τις κινεζικές αρχές για να αναχωρήσει μια πτήση.
Η Βρετανία έχει σχεδιάσει να απομακρύνει τους πολίτες της και να τους μεταφέρει σε μια βάση της Πολεμικής της Αεροπορίας, αλλά η πτήση δεν θεωρείται πιθανό να αναχωρήσει σήμερα.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιστρέψουμε τους Βρετανούς από την Ουχάν με ασφάλεια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αρκετές πτήσεις άλλων χωρών δεν έχουν μπορέσει να αναχωρήσουν όπως ήταν προγραμματισμένο. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με ταχύτατους ρυθμούς για να οργανώσουμε μια πτήση προς το Ηνωμένο Βασίλειο το συντομότερο δυνατό», δήλωσε μια εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.
Καραντίνα στο νησί των Χριστουγέννων
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας υπερασπίστηκε σήμερα την απόφασή της να χρησιμοποιήσει ένα πρώην κέντρο κράτησης μεταναστών χιλιάδες χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα για να θέσει σε καραντίνα τους πολίτες της που απομακρύνει από την Ουχάν, την πόλη της Κίνας που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού.
Η Καμπέρα ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι θα απομακρύνει «απομονωμένους και ευάλωτους» πολίτες της από την Ουχάν στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης με τη Νέα Ζηλανδία.
Κάποιοι γιατροί όμως επέκριναν την απόφαση να τεθούν οι άνθρωποι αυτοί σε καραντίνα στο νησί των Χριστουγέννων, περίπου 2.600 χιλιόμετρα από την Αυστραλία, σε ένα μέρος που από το 2002 ως το 2018 χρησιμοποιούνταν ως κέντρο κράτησης μεταναστών.
Από την πλευρά του ο Αυστραλός υπουργός Εσωτερικών Πίτερ Ντάντον εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή.
«Η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να εγκατασταθούν κάπου για έως και 14 ημέρες. Δεν μπορώ να εκκενώσω ένα νοσοκομείο στο Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη ή το Μπρίσμπεϊν», εξήγησε ο Ντάντον. «Δεν υπάρχουν αλλού εγκαταστάσεις στις οποίες θα μπορούν να εγκατασταθούν πολλές εκατοντάδες άνθρωποι και στο Νησί των Χριστουγέννων υπάρχουν δομές για αυτό ακριβώς το σενάριο», πρόσθεσε.
Το κέντρο κράτησης μεταναστών στο Νησί των Χριστουγέννων άνοιξε ξανά πέρυσι και εκεί διαμένει μία οικογένεια Ταμίλ, την οποία η Αυστραλία θέλει να επαναπατρίσει στη Σρι Λάνκα.
Η Αυστραλία, όπου έχουν καταγραφεί επτά κρούσματα του νέου κοροναϊού, έχει ανακοινώσει ότι περίπου 600 πολίτες της έχουν ενημερώσει την κυβέρνηση ότι βρίσκονται στην Ουχάν, αν και ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον επεσήμανε ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι θέλουν να παραμείνουν στην Κίνα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα παιδιά και τους ηλικιωμένους.
Πρώτο Κρούσμα και στις Φιλιππίνες
Ο υπουργός Υγείας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε σήμερα ότι εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα.
Πρόκειται για μια 38χρονη Κινέζα, η οποία έφτασε στις Φιλιππίνες από την Ουχάν, την κινεζική μητρόπολη που έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού, διευκρίνισε επίσης ο υπουργός Φρανσίσκο Ντούκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ο Ντούκε πρόσθεσε ότι η γυναίκα αυτή, η οποία εξετάστηκε και βρέθηκε θετική στον νέο ιό, έχει τεθεί σε απομόνωση σε κυβερνητικό νοσοκομείο και δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής συμπτώματα.
Την ίδια ώρα και η κυβέρνηση της Ινδίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι διαγνώσθηκε το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα, το οποίο εντοπίστηκε στο κρατίδιο Κεράλα στο νότιο τμήμα της χώρας.
Ένας ασθενής εξετάστηκε και βρέθηκε θετικός στον νέο κοροναϊό και τέθηκε σε απομόνωση σε νοσοκομείο, αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ινδική κυβέρνηση, στην οποία διευκρίνισε επίσης ότι η κατάσταση της υγείας του ασθενούς είναι σταθερή.
- Dark web: Πώς καταλήγουν τα δεδομένα μας στο σκοτεινό διαδίκτυο – Πώς θα τα κρατήσουμε μακριά
- Ελβετία: «Εξομολόγηση» στο… avatar του Ιησού με βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
- Εθνική ομάδα: Με πέντε ώρες καθυστέρηση έφυγε από το Λονδίνο
- «Μην υποτιμάτε τις απειλές της Ρωσίας», προειδοποιεί ο Όρμπαν
- Κόνορ ΜακΓκρέγκορ: Ένοχος για βιασμό ο σούπερ σταρ του MMA – Θα πληρώσει 250.000 δολάρια
- Έκλεβαν καταστήματα με ρούχα και σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Αθήνας – Συνελήφθησαν δύο νεαρές