Κοροναϊός : Θρίλερ με Έλληνες εγκλωβισμένους στην Κίνα – Εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς
Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες των κινεζικών Αρχών για εγκλωβισμένους Έλληνες κοντά στην περιοχή Ουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κοροναϊός. Την ίδια ώρα, αυξάνονται τα κρούσματα στην Ευρώπη, ενώ συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη ο ΠΟΥ. Πυρετώδεις οι προσπάθειες των επιστημόνων για την ανάπτυξη εμβολίου
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Δύο Έλληνες υπήκοοι φέρεται να βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» κοντά στην επαρχία Ουχάν της Κίνας, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κοροναϊός, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των κινεζικών αρχών.
Η επιδημία έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τον θάνατο σε 132 άτομα, ενώ έχει προσβάλλει περισσότερα από 6.000 άτομα. Στην Ευρώπη μάλιστα, τα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε δέκα, τέσσερα στη Γερμανία, πέντε στη Γαλλία και ένα στη Φινλανδία, κρούοντας σε ακόμη πιο έντονο βαθμό τον κώδωνα του κινδύνου. Οι αρχές στις περισσότερες χώρες του πλανήτη λαμβάνουν δραστικά μέτρα υπό τον φόβο εξάπλωσης του φονικού ιού.
Υπό τις εξελίξεις αυτές ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συγκαλεί εκτάκτως την Πέμπτη -για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα- την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για τον κοροναϊό. Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να αποφανθεί εάν η επιδημία αποτελεί ή όχι απειλή διεθνούς ανησυχίας.
«Αποφάσισα να συγκαλέσω εκ νέου αύριο την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού για τον νέο κοροναϊό (2019-nCoV) προκειμένου να με ενημερώσει εάν η υφιστάμενη επιδημία συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας» έγραψε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους σε ανάρτηση στο Twitter.
I have decided to reconvene the International Health Regulations Emergency Committee on the new #coronavirus (2019-nCoV) tomorrow to advise me on whether the current outbreak constitutes a public health emergency of international concern. pic.twitter.com/993YBQ6hol
— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) January 29, 2020
«Δεν μπορούμε να φύγουμε, η ενημέρωση είναι δύσκολη»
Σε ό,τι αφορά στους δύο Έλληνες που βρίσκονται κοντά στην πόλη Ουχάν, είναι σε επαφή με τις προξενικές αρχές ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθούν καθώς στην περιοχή έχουν νεκρώσει τα πάντα.
Ο Alpha εντόπισε τον έναν από τους δύο. Λέγεται Γιάννης Μερσινιάς και έχει εγκλωβιστεί εδώ και τέσσερις μέρες στην επαρχία Χουμπέι, σε μια πόλη που απέχει 330 χιλιόμετρα από τη Γουχάν.
«Ο κόσμος δεν μπορεί να φύγει, δεν υπάρχουν τρένα, δεν υπάρχουν λεωφορεία, δεν υπάρχουν αεροπλάνα. Οι δρόμοι είναι άδειοι. Εστιατόρια δεν δουλεύουν, ξενοδοχεία δε λειτουργούν. Πρόκειται για μία άδεια πόλη» δήλωσε ο κ. Μεσσηνιάς.
«Ήμουν για αναψυχή και εργασία, παράλληλα. Και δυστυχώς μπλέχτηκα εδώ» πρόσθεσε ο κ. Μεσσηνιάς, σημειώνοντας ακόμη ότι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής «φορούν μάσκες και πλένουν τα χέρια τους».
Πέμπτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Γαλλία
Στο μεταξύ, η υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ανιέ Μπουζίν, επιβεβαίωσε την Τετάρτη το πέμπτο κρούσμα κοροναϊού στη χώρα.
Σύμφωνα με τη γαλλίδα υπουργό, το νέο κρούσμα κοροναϊού είναι η κόρη μιας 80χρονης Κινέζας, η οποία σύμφωνα με το δίκτυο BFMTV, νοσηλεύεται πλέον στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Την ίδια ώρα, το πρώτο κρούσμα κοροναϊού επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη στη Φινλανδία. Ο ιός εντοπίστηκε σε έναν κινέζο ταξιδιώτη από τη Ουχάν, όπως έγινε γνωστό από το Ινστιτούτο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας.
Ο ασθενής παραμένει σε απομόνωση στο κεντρικό νοσοκομείο της Λαπωνίας, στη βόρεια Φινλανδία, αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου προστίθεται πως 15 ακόμη άνθρωποι ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στον ιό.
Αγώνας με το χρόνο για να βρεθεί εμβόλιο
Με τον πλανήτη να έχει τεθεί λοιπόν σε συναγερμό, πυρετώδεις είναι οι προσπάθειες των επιστημόνων για την ανάπτυξη ενός εμβολίου ικανού να σταματήσει τη διάδοση του μυστηριώδους νέου κοροναϊού.
Επιστήμονες που εργάζονται για κρατικές υπηρεσίες σε Κίνα, ΗΠΑ, Αυστραλία αλλά και εργαζόμενοι σε εταιρείες κολοσσούς όπως οι Johnson & Johnson, Moderna Therapeutics και Inovio Pharmaceuticals καταπιάνονται με το ίδιο αντικείμενο και τρέχουν κόντρα χρόνο.
Η έναρξη των προσπαθειών σε διεθνές πλέον επίπεδο ξεκίνησε, όπως αναφέρουν οι New York Times, στις 10 Ιανουαρίου όταν κινέζοι επιστήμονες ανάρτησαν την γενετική σύνθεση του ιού σε μια ανοιχτή βάση δεδομένων και μοιράστηκαν με αυτό τον τρόπο τα ευρήματά τους με την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως.
Το επόμενο πρωί κιόλας ερευνητές του του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Ερευνητικού Κέντρου Εμβολίων στο Μέριλαντ έπιασαν δουλειά. Μέσα σε λίγες ώρες, είχαν εντοπίσει τα μέρη του γενετικού κώδικα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ενός εμβολίου.
Μια πρώτη επιτυχία στον τομέα των ερευνών έρχεται από την Αυστραλία όπου ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε ότι καλλιέργησε μια εργαστηριακή εκδοχή του νέου κοροναϊού, η οποία είναι η πρώτη που δημιουργήθηκε εκτός Κίνας, σημειώνοντας ότι το επίτευγμα αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να επιταχυνθεί η ανάπτυξη εμβολίου.
Το δείγμα αυτό, όμως μπορεί εκτός από την συμβολή του στην δημιουργία εμβολίου να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία μιας εξέτασης αντισωμάτων, η οποία θα επιτρέψει τον εντοπισμό του ιού σε ασθενείς που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Λοιμώξεων και Ανοσίας Πίτερ Ντόχερτι στην Μελβρούρνη.
«Το να έχουμε τον πραγματικό ιό σημαίνει ότι τώρα έχουμε την δυνατότητα να εκτιμήσουμε πραγματικά την εγκυρότητα και να επαληθεύσουμε όλες τις μεθόδους εξέτασης», σημείωσε παράλληλα ο Τζούλιαν Ντρους, επικεφαλής του εργαστηρίου ταυτοποίησης ιών του ινστιτούτου.
Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν το δείγμα που καλλιέργησαν δημιουργήθηκε από έναν ασθενή που είχε προσβληθεί, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και σε εργαστήρια ανά τον κόσμο.
«Αυτό είναι ένα βήμα, είναι ένα κομμάτι του παζλ με το οποίο συμβάλαμε», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου αυτού Μάικ Κάτον σε δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι η εξέλιξη αυτή από μόνη της δεν θα αντιστρέψει την πορεία των γεγονότων στην μάχη κατά του νέου ιού.
Συνεργασία Ρωσίας-Κίνας
Επίσης, όπως ανέφερε το Reuters, η Ρωσία και η Κίνα εργάζονται από κοινού για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του κοροναϊού και το Πεκίνο έχει παραδώσει το γονιδίωμα του ιού στη Μόσχα, ανέφερε το ρωσικό προξενείο στην πόλη Γκουανγκζού.
«Ρώσοι και Κινέζοι ειδικοί έχουν ξεκινήσει την παρασκευή ενός εμβολίου», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το προξενείο.
Λίστα με τις χώρες όπου έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα του νέου κοροναϊού
ΚΙΝΑ
Συνολικά 5.974 άνθρωποι έχουν προσβληθεί στην Κίνα και 132 ασθενείς απεβίωσαν, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις αρχές.
Δέκα κρούσματα καταγράφηκαν στο Χονγκ Κονγκ. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους είναι κάτοικοι ή είχαν επισκεφθεί την πόλη Ουχάν.
Επτά κρούσματα αναφέρθηκαν στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο. Το πρώτο εντοπίστηκε στις 22 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια επιχειρηματία 52 ετών, η οποία έφτασε στο Μακάο τρεις ημέρες νωρίτερα με τρένο από τη γειτονική κινεζική πόλη Ζουχάι.
ΑΣΙΑ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ταϊλάνδη: Μέχρι τις 28 Ιανουαρίου οι αρχές έκαναν λόγο για 14 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όλοι οι ασθενείς είναι Κινέζοι, εκτός από μια 73χρονη Ταϊλανδέζα που είχε περάσει από την πόλη Ουχάν.
Ταϊβάν: Οκτώ κρούσματα, μεταξύ των οποίων και δύο ηλικιωμένοι Κινέζοι που έφτασαν στο νησί στις 22 Ιανουαρίου, με ένα γκρουπ τουριστών.
Αυστραλία: Έχουν επιβεβαιωθεί επτά κρούσματα. Όλοι οι ασθενείς νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση.
Καμπότζη: Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ένα κρούσμα, έναν άνδρα 60 ετών που έφτασε στη χώρα από την Ουχάν.
Νότια Κορέα: Τέσσερα κρούσματα, εκ των οποίων τρεις Κινέζοι και ένας Νοτιοκορεάτης. Όλοι τους είχαν περάσει από την Ουχάν.
Ιαπωνία: Μέχρι την Τρίτη οι αρχές είχαν επιβεβαιώσει επτά κρούσματα, μεταξύ των οποίων και την πρώτη επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο: πρόκειται για έναν 60χρονο ο οποίος μετέφερε με το λεωφορείο του τουρίστες από την περιοχή της Ουχάν. Μια γυναίκα που εργαζόταν ως ξεναγός στο ίδιο λεωφορείο προσβλήθηκε επίσης από τον ιό.
Μαλαισία: Επτά κρούσματα, όλοι τους Κινέζοι από την Ουχάν που πήγαν για διακοπές στη Μαλαισία.
Νεπάλ: Ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 24 Ιανουαρίου. Πρόκειται για έναν άνδρα 32 ετών που επέστρεψε στο Νεπάλ από την Ουχάν στις 9 Ιανουαρίου. Έχει ήδη αναρρώσει και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Σιγκαπούρη: Δέκα επιβεβαιωμένα κρούσματα, όλοι τους πρόσωπα που έφτασαν πρόσφατα στην πόλη από την Ουχάν.
Σρι Λάνκα: Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 27 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια 43χρονη Κινέζα τουρίστρια από την επαρχία Χουμπέι.
Βιετνάμ: Δύο κρούσματα. Πρόκειται για έναν Κινέζο που έφτασε στη χώρα στις 13 Ιανουαρίου, προερχόμενος από την Ουχάν και τον γιο του, που είναι μόνιμος κάτοικος της πόλης Χο Τσι Μινχ, ο οποίος κόλλησε τον ιό.
ΑΜΕΡΙΚΗ
Καναδάς: Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα, είναι ένας άνδρας που είχε ταξιδέψει στην Ουχάν και φέρεται ότι μετέδωσε τον ιό στη σύζυγό του (δεν έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ότι η γυναίκα προσβλήθηκε από τον ιό). Χθες επιβεβαιώθηκε το δεύτερο κρούσμα, ένας άνδρας που είχε και αυτός επισκεφθεί την Ουχάν.
ΗΠΑ: Πέντε άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το ιό. Όλοι τους είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν.
ΕΥΡΩΠΗ
Γερμανία: Τέσσερις ασθενείς –όλοι τους εργαζόμενοι στην ίδια εταιρεία– νοσηλεύονται στη Βαυαρία. Ο ένας από αυτούς φέρεται ότι κόλλησε από έναν Κινέζο συνάδελφό του.
Γαλλία: Πέντε κρούσματα, εκ των οποίων τα τρία ήταν τα πρώτα στην Ευρώπη. Οι τρεις από τους ασθενείς είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα, ο τέταρτος είναι ένας ηλικιωμένο Κινέζος τουρίστας που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο του Παρισιού και το πέμπτο η κόρη του.
Φινλανδία: Σήμερα επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα, ένας Κινέζος τουρίστας από την Ουχάν.
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Τουλάχιστον τέσσερα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σήμερα. Όλοι οι ασθενείς είναι μέλη της ίδιας οικογένειας από την πόλη Ουχάν της Κίνας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις