Πάτρικ Κέλι: Έκθεση για το έργο και την κληρονομιά του θρυλικού σχεδιαστή μόδας
'Oταν ο Πάτρικ Κέλι πέθανε από AIDS το 1990, σε ηλικία μόλις 35 ετών, ήταν ήδη ο πρώτος Αμερικανός και ο πρώτος μαύρος σχεδιαστής μόδας που εντάχθηκε στο Chambre Syndicale du prêt-à-porter
- Το προφίλ του νέου αστυνομικού της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία
- Τραμπ: Ο επιλεγείς για τη Λατινική Αμερική είχε αποπεμφθεί για... ερωτοδουλειές
- Πωλητήριο και σε… κάστρα στην Ευρώπη – Πόσο κοστίζει η απόκτησή τους
- Το κόστος διαμονής σε δημοφιλείς προορισμούς - Ελαφρώς προς τα πάνω οι τιμές ενόψει Χριστουγέννων
‘Oταν ο Πάτρικ Κέλι πέθανε από AIDS το 1990, σε ηλικία μόλις 35 ετών, ήταν ήδη ο πρώτος Αμερικανός και ο πρώτος μαύρος σχεδιαστής μόδας που εντάχθηκε στο Chambre Syndicale du prêt-à-porter, το υψηλού κύρους διοικητικό όργανο της γαλλικής βιομηχανίας μόδας.
Η ένταξη έγινε με τους δικούς όρους, θέτοντας ζητήματα που συνδέονταν με ρατσιστικά στερεότυπα, αντλώντας από την ποπ κουλτούρα και προωθώντας την πρόσληψη διαφορετικών μοντέλων (σε επίδειξη μόδας επέλεξε μοντέλο που ήταν οκτώ μηνών έγκυος).
https://www.instagram.com/p/B7CLm1iJSCh/
«Σχεδιάζω για τις εύσωμες γυναίκες, για τις αδύνατες, για όλες τις γυναίκες» ανέφερε το 1987. «Το μήνυμά μου είναι ότι είσαι όμορφη ακριβώς όπως είσαι» τόνιζε.
Ο καλλιτέχνης Ντέρικ Άνταμς κάνει μία βαθιά κατάδυση στο αρχείο του Πάτρικ Κέλι και παρουσιάζει την έκθεση «The Journey» (Το Ταξίδι) στο Μουσείο Μόδας και Κινηματογράφου (SCAD FASH) στην Ατλάντα των ΗΠΑ.
O Αφρο-Αμερικανός σχεδιαστής μόδας, Πάτρικ Κέλι, ο οποίος βίωσε τον ρατσισμό και σπούδασε στο κολέγιο αφρο-αμερικανική ιστορία χρησιμοποιούσε τις δημιουργίες του για να αντιμετωπίσει ζητήματα φυλής – με τα οποία πάλευε η βιομηχανία της μόδας πολλά χρόνια.
Στην έκθεση παρουσιάζονται σκίτσα, φωτογραφίες, κολάζ και γλυπτά με τα vintage μοτίβα ενδυμάτων, τα εικονικά υφάσματα και τις τολμηρές και πολύχρωμες γεωμετρικές μορφές και διακοσμητικά του σχεδιαστή μόδας, καθώς και αναμνηστικά, μεταξύ άλλων μία πρόταση για βιβλίο με θέμα τη ζωή του Πάτρικ Κέλι από τη φίλη του, ποιήτρια, Μάγια Αγγέλου.
Ο καλλιτέχνης με έδρα το Μπρούκλιν, Ντέρικ Άνταμς άντλησε έμπνευση από τη δημιουργικότητα και το προσωπικό στυλ του Πάτρικ Κέλι για τη δημιουργία της έκθεσης που φέρει τον ίδιο τίτλο που προτάθηκε για τη βιογραφία του σχεδιαστή μόδας.
Ο Πάτρικ Κέλι ήταν Αμερικανός σχεδιαστής από το Μισισιπή, μια πτυχή που είχε κεντρικό ρόλο στο brand του καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Ξεκίνησε από την Ατλάντα και στη συνέχεια μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, φοιτώντας στη Σχολή Σχεδίου Parsons και αργότερα έζησε στο Παρίσι. Έκανε την είσοδό του στη σκηνή της μόδας της γαλλικής πρωτεύουσας το 1985, μετά από συμβουλή της φίλης του, μοντέλο, Πατ Κλίβελαντ.
Ο Πάτρικ Κέλι ήταν ένας μανιώδης συλλέκτης αναμνηστικών της αφρο-αμερικανικής ιστορίας, με μια προτίμηση σε αντικείμενα που απεικόνιζαν φυλετικά στερεότυπα και που πολλοί άνθρωποι θεωρούσαν προκλητικά, προσβλητικά. Ενσωμάτωσε με ειρωνεία στις δημιουργίες του, τα συγκεκριμένα σχέδια τύπου καρτούν, μαύρα μωρά κούκλες, μπανάνες, καρπούζια, χαρακτήρες golliwogs κ.ά.
Το Κέντρο Schomburg της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης φυλάσσει το αρχείο του Πάτρικ Κέλι με σκίτσα, βίντεο από επιδείξεις μόδας, συνεντεύξεις και άλλο υλικό.
Η έκθεση «Patrick Kelly, The Journey» την οποία επιμελήθηκε η Αλεξάντρα Σακς, εκτελεστική διευθύντρια του Μουσείου SCAD FASH θα διαρκέσει έως τις 19 Ιουλίου 2020
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις