Κόντρα κυβέρνησης με Αντιπολίτευση για τα πλωτά φράγματα στο Αιγαίο – Επιφυλάξεις από την ΕΕ
Η είδηση προκάλεσε αντιδράσεις ακόμα και από την Κομισιόν, η οποία έθεσε θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τον γερμανικό Τύπο να χαρακτηρίζει την ιδέα «παράλογη», κάνοντας λόγο για «τείχη στη θάλασσα».
Το αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας σχέδιο της στο Αιγαίο επιβεβαίωσε η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού, στην προσπάθειά της να ανακόψει τις ροές από τα τουρκικά παράλια.
Η είδηση προκάλεσε αντιδράσεις ακόμα και από την Κομισιόν, η οποία έθεσε θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τον γερμανικό Τύπο να χαρακτηρίζει την ιδέα «παράλογη», κάνοντας λόγο για «τείχη στη θάλασσα».
Αντιδράσεις υπήρχαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, θέτοντας το θέμα τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και στην ελληνική Βουλή.
Όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, το σχέδιο θα εφαρμοστεί αρχικά πιλοτικά ώστε «να δούμε αν μπορεί να φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε με ασφάλεια. Το πλωτό αυτό πράγμα συνδυάζεται και με άλλα πράγματα: την προμήθεια δέκα σκαφών από Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών με τη δυνατότητα να έχουμε όλα τα συστήματα για τη φύλαξη των συνόρων μας».
Το σχέδιο ενός… αμφίβολου αποτελέσματος του πλωτού φράγματος των 2.700 μέτρων φαίνεται ωστόσο πως θα κοστίσει στην κυβέρνηση 500.000 ευρώ.
Από πλευράς του ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως εμπνευστής του σχεδίου αποτελεί ο συντονιστής του προσφυγικού και υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.
«Στον Έβρο τα φυσικά εμπόδια είχαν κάποια σχετικά αποτελέσματα στην ανάσχεση των ροών. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει και ένα παρόμοιο αποτέλεσμα και με τα πλωτά αυτά μέσα. Προσπαθούμε να εξεύρουμε λύσεις για να μειωθούν οι ροές».
Μηταράκης: Δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ανέφερε ότι ο διαγωνισμός για τον πλωτό φράχτη «στέλνει μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι και παίρνουμε κάθε μέτρο για την προστασία των συνόρων».
«Οι τεχνολογίες αυτές έχουν εφαρμοστεί» πρόσθεσε ο κ. Νότης Μηταράκης μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 κάνοντας λόγο για ένα «θετικό μέτρο που βοηθά στην επιτήρηση σημείων που είναι κοντά στα τουρκικά παράλια».
Στο ίδιο πλαίσιο, για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων θα εφαρμοστεί αύξηση της δύναμης του Λιμενικού και η «ηλεκτρονική« κουρτίνα για την παρακολούθηση των διαύλων.
Θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων θέτει η Κομισιόν
Διευκρινίσεις από τις ελληνικές Αρχές για τον σχεδιασμό του πλωτού φράγματος που θα αναπτυχθεί στο Αιγαίο για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δηλώνει ότι θα παρακολουθεί την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και την αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο.
«Ενημερωθήκαμε για τα σχέδια της κυβέρνησης από τον Τύπο. Θα έρθουμε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τί σχεδιάζουν και ποιοί είναι οι στόχοι της εγκατάστασης ενός φράγματος», απάντησε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής όταν ρωτήθηκε στη σημερινή ενημέρωση προς τον Τύπο για το «πλωτό φράγμα» που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση.
«Θέλει να κρατήσει έξω τους μετανάστες»
Τις δηλώσεις των δύο κυβερνητικών αξιωματούχων μετέδωσε και το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμα με τίτλο: «Η Ελλάδα θέλει πλωτό φράκτη για να κρατήσει έξω τους μετανάστες».
«Τείχη στη θάλασσα» επιγράφεται σχόλιο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, που αναφέρει τα εξής: «Στον Μεσαίωνα άνοιγαν τάφρους γύρω από τα τείχη του κάστρου, για να κρατήσουν μακριά τον εχθρό. Τώρα η Ελλάδα θέλει να υψώσει τείχη στη θάλασσα, ώστε να προφυλάξει το οχυρό της Ευρώπης από τους μετανάστες. Μία ακριβή και παράλογη ιδέα. Το φράγμα που αναβοσβήνει και εκτείνεται σε μήκος τριών χιλιομέτρων μάλλον δεν πρόκειται να γίνει φόβητρο, γιατί εύκολα μπορεί να παρακαμφθεί. Άλλωστε η Ελλάδα δεν μπορεί να περιφράξει όλα της τα νησιά μπροστά στα τουρκικά παράλια».
Για το ίδιο θέμα, η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού DER SPIEGEL σχολιάζει: «Αυτό το σχέδιο, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ελληνικές αρχές, θυμίζει το συνοριακό τείχος του Ντόναλντ Τραμπ. Ούτε στην Ελλάδα γνωρίζουν πώς ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει. Αλλά αυτό που ήδη γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για πράξη απελπισίας, η οποία διαβρώνει ακόμη περισσότερο τις ευρωπαϊκές αξίες». Στη συνέχεια πάντως ο σχολιαστής δεν παραλείπει να επισημάνει και τις ευθύνες της Ευρώπης στο μεταναστευτικό: «Το οχυρό που επεκτείνει η Ελλάδα είναι και δικό μας. Δυτικοευρωπαίοι και Βορειοευρωπαίοι φέρουν κι εκείνοι ηθική ευθύνη. Τα πλωτά φράγματα αποτελούν μέρος μίας απελπισμένης προσπάθειας των Ελλήνων να ελέγξουν τις μεταναστευτικές ροές- υπό τις προϋποθέσεις εκείνες, τις οποίες τους έχει υπαγορεύσει η υπόλοιπη Ευρώπη».
«Εξηγήσεις στις Βρυξέλλες»
Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard υποστηρίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί εξηγήσεις από την Αθήνα για το διαμφισβητούμενο σχέδιο που αναμένεται να στοιχίσει μισό εκατομμύριο ευρώ» και προσθέτει ότι, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, «η Κομισιόν πληροφορήθηκε το σχέδιο από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ ο σκοπός του εγχειρήματος δεν είναι ακόμη σαφής». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «στην Αθήνα το σχέδιο για πλωτά φράγματα θεωρείται εσωτερικοπολιτικός ελιγμός λόγω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα. Για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι συνεχείς ροές σημαίνουν πολιτικό κόστος».
H Tageszeitung (TAZ) του Βερολίνου σημειώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση επινόησε μία νέα μέθοδο για να δυσχεράνει τη διέλευση των μεταναστών μέσω Τουρκίας προς την Ελλάδα: πλωτά φράγματα μπροστά στις νησιωτικές ακτές σε μήκος χιλιομέτρων, κατασκευασμένα από συνθετική ύλη, θα εμποδίζουν τους μετανάστες να προσεγγίζουν με τις βάρκες τους την ξηρά. Οργανώσεις για τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα επικρίνουν την ιδέα ως παράνομη».
Τραγική η κατάσταση στα νησιά
Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου, με τις γυναίκες της Μόριας να προχωρούν σε νέα διαδήλωση στη Μυτιλήνη, διαμαρτυρόμενες για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο ΚΥΤ.
Το προσφυγικό τέθηκε άλλωστε και στο επίκεντρο της συζήτησης της μίνι Ολομέλειας του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου την Τετάρτη.
«Δεν έχουμε μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη. Όμως 40.000 πρόσφυγες βρίσκονται στα ελληνικά νησιά και βρίσκονται σε κίνδυνο» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας της η σουδή επίτροπος Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων.
Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ
Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην υλοποίηση «του αποτρόπαιου», όπως το χαρακτηρίζει, σχεδίου της κυβέρνησης για ενεργή αποτροπή της εισόδου προσφύγων στη χώρα από τη θάλασσα, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ με κοινή ανακοίνωση των τομεαρχών του, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Ψυχογιού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού και Εθνικής ‘Αμυνας, Θοδωρή Δρίτσα.
Χαρακτηρίζουν τον διαγωνισμό για την αγορά πλωτού φράγματος «πράξη ντροπής που προσβάλλει τον ανθρωπισμό και το αίσθημα αλληλεγγύης του λαού μας και παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες» και προσθέτουν: «πρόκειται για μια πολιτική-κόλαφο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει ήδη καταδικαστεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις, φορείς, πολιτικά κόμματα, ευρωβουλευτές, ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -σύμφωνα με δημοσιεύματα…Πέραν του γεγονότος, που και ένα παιδί του Δημοτικού γνωρίζει, ότι στη θάλασσα δεν μπορεί να υπάρξει τείχος, όπως ίσως ο κ. Στεφανής να έχει στο μυαλό του, βρισκόμαστε μπροστά σε μια παράλογη, ανεφάρμοστη και επικίνδυνη πρωτοβουλία».
- Μητσοτάκης: Η πολυκατοικία στους Αμπελόκηπους θα αποκατασταθεί πλήρως από το Δημόσιο
- Παμ Μπόντι: Ποια είναι η γυναίκα που επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ για υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ;
- Αλέξης Τσίπρας: Κάλεσμα για συμμετοχή και το ραγισμένο brand του ΣΥΡΙΖΑ – τα βαρίδια, ο Κασσελάκης και ο επόμενος πρωθυπουργός
- Λίβερπουλ – Ρεάλ Μαδρίτης: Το κορυφαίο ντέρμπι του UEFA Champions League στο MEGA
- «Famagusta» στο MEGA: Ο Μακάριος παραχωρεί συνέντευξη στη Μελίνα Μερκούρη
- AIRIS: Η Νέα Καινοτόμα AI Εφαρμογή για Μοναδική Εμπειρία Διακόσμησης με Χρώμα από την Vitex