Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζει η Αθήνα το περιστατικό με την είσοδο του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ένα περιστατικό το οποίο συνέπεσε με τη συμπλήρωση 24 ετών από την κρίση των Ιμίων.

Το πρωί της Παρασκευής σήμανε συναγερμός στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όταν έγινε αντιληπτό το ερευνητικό σκάφος να κινείται με δυτική πορεία εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και να βρίσκεται  στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR.

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κοντά στο Ορούτς Ρέις η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» στέλνοντας έτσι το μήνυμα η Αθήνα ότι δεν θα επιτρέψει καμία περαιτέρω πρόκληση από την πλευρά της Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι οι Τούρκοι είχαν εκδώσει Navtex δηλώνοντας ότι το τουρκικό ερευνητικό θα ήταν σε περιοχή δυτικά της Κύπρου. Τελικά όμως το Oruc Reis, όπως αναφέρουν «πηγές» από το υπουργείο Άμυνας,  κατευθύνθηκε δυτικότερα προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα γεγονός που προβληματίζει την Αθήνα.

«Περίεργο» περιστατικό

Το «περίεργο» περιστατικό με το Ορούτς Ρέις αξιολογείται ενδελεχώς από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με τη σοβαρότητά του. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι πιθανότατα η Άγκυρα προχώρησε σε αυτή την κίνηση προκειμένου να δοκιμάσει τις αντοχές της Αθήνας, σε μία περίοδο όπου οι προκλήσεις από τη γειτονική χώρα αποτελούν καθημερινότητα.

Εκτός από τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο που έχουν αυξηθεί τα τελευταία 24ωρα, τη δραστηριότητα του Γιαβούζ εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και τους «τσαμπουκάδες» από τον  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος συχνά – πυκνά προβάλλει ανιστόρητες διεκδικήσεις για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η διέλευση του Ορούτς Ρέις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας φαίνεται πως εντάσσεται στον «πόλεμο» νεύρων που έχει ξεκινήσει η τουρκική πλευρά.

Το γεγονός πάντως ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν έχει χρησιμοποιήσει εργαλεία για σεισμικές έρευνες κάτι που θα συνιστούσε ακραία πρόκληση και παραβίαση των «κόκκινων γραμμών» που έχει χαράξει η Ελλάδα καθώς και ότι δεν συνοδευόταν από πολεμικό πλοίο, δείχνουν ότι η Άγκυρα δεν ήθελε να φτάσει στα άκρα.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εξετάζει και μία ακόμη παράμετρο για το σημερινό περιστατικό που έχει να κάνει με τις δυσμενείς συνθήκες του καιρού καθώς όπως λένε  δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το τουρκικό ερευνητικό να κινήθηκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας λόγων των κακών καιρικών συνθηκών που έπνεαν στην περιοχή.

Η επέτειος των Ιμίων

Η νέα τουρκική πρόκληση δεν γίνεται σε μία τυχαία ημέρα, καθώς συμπίπτει με τη συμπλήρωση 24 ετών από την κρίση των Ιμίων όπου είχαν χάσει τη ζωή τους  ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.

Η τουρκική Navtex

Υπενθυμίζεται ότι οι Τούρκοι είχαν εκδώσει Navtex δηλώνοντας ότι το τουρκικό ερευνητικό θα ήταν σε περιοχή δυτικά της Κύπρου. Τελικά όμως το Oruc Reis κατευθύνθηκε δυτικότερα προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Πιο συγκεκριμένα, οι Τούρκοι στις 12 Ιανουαρίου είχαν δηλώσει με Navtex ότι το ερευνητικό – σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis από 14 Ιανουαρίου έως 10 Απριλίου επρόκειτο να κάνει σεισμικές έρευνες δυτικά της Κύπρου σε περιοχές που επικάλυπτε μέρος των τεμαχίων 4 και 5 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ήταν κοντά στα όρια κυπριακής και ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Eίχαν δεσμεύσει δηλαδή μία μεγάλη περιοχή.

Η σχετική Navtex που είχαν εκδώσει: 

TURNHOS N/W : 0114/20
MEDITERRANEAN SEA
1. SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN BETWEEN 14 JAN-10 APR 20 IN AREA BOUNDED BY;
34 31.53 N – 030 27.08 E
33 51.65 N – 030 28.27 E
33 53.40 N – 030 46.78 E
34 31.92 N – 030 45.92 E
6 NM BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 102059Z APR 20.

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων

Η είσοδος του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα έρχεται, όπως εκτιμάται, ως συνέχεια των προκλήσεων της γειτονικής χώρας η οποία επιχειρεί με ποικίλους τρόπους να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Επίσης, έρχεται σε μία περίοδο όπου η Τουρκία εμφανίζεται εκνευρισμένη με την ολόπλευρη στήριξη της Γαλλίας υπέρ των ελληνικών θέσεων αλλά και τα «πυρά» που εκτόξευσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά Ερντογάν τόσο για την εμπλοκή της Άγκυρας στη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο τετ α τετ Μακρόν – Μητσοτάκη, ο γάλλος πρόεδρος επανέλαβε τη στήριξή του στην Ελλάδα σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα, την οποία καταδίκασε, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του στα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου ενώ δεν απέφυγε να κάνει αναφορά και στην κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη, στρέφοντας τα βέλη του κατά του της Τουρκίας η οποία – όπως χαρακτηριστικά είπε – παραβίασε την υπόσχεση που έδωσε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τήρηση της εκεχειρίας.